Czy kawa jest bezpieczna dla wątroby?
Odpowiedzi na to pytanie postanowili udzielić twórcy programu "Kawa i zdrowie”, któremu patronuje Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego.
Zebrane przez twórców programu dane pokazują, że picie kawy może chronić przed niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby (NAFLD – non-alcoholic fatty liver disease). Badania przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych i Meksyku dowiodły, że obecne w kawie antyoksydanty mogą zapobiegać temu schorzeniu.
Kawa a rak wątroby
W tej kwestii eksperci nie mają wątpliwości, że kawa chroni przed rakiem wątroby. Dwie filiżanki dziennie zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia choroby o ponad 40 proc.
Co ciekawe, po kawę powinny sięgać również te osoby, które już mają problemu z wątrobą. U pacjentów z wirusowym zapaleniem wątroby typu C picie kawy obniża ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej o blisko połowę.
Na tym jednak nie koniec. Naukowcy z Portugalii wykazali, że obecne w kawie kofeina i polifenole chronią wątrobę osób, które zmagają się z cukrzycą typu 2. Dzięki kawie mogą one uniknąć niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby.
Zobacz wideo: Czy kawa jest zdrowa?
Źródło: wprost.pl/mat. programu "Kawa i zdrowie"