Jak kawa wpływa na wątrobę?
Wyniki badań, które ukazały w branżowym czasopiśmie BMC Public Health, jednoznacznie pokazują, że picie kawy chroni przed chorobami wątroby oraz zmniejsza ryzyko śmierci z ich powodu. Naukowcy dowiedli, że osoby, które regularnie sięgały po ten popularny napój miały mniejsze ryzyko wystąpienia przewlekłej (o 21 proc.) lub stłuszczeniowej choroby wątroby (20 proc.).
Dodatkowo prawdopodobieństwo zgonu z powodu niewydolności narządu było u nich mniejsze aż o 49 proc. w porównaniu z osobami, które nie piły kawy w ogóle.
Do podobnych ustaleń doszli specjaliści z USA, Meksyku i Portugalii. Dowiedli oni, że picie kawy chroni wątrobę także u pacjentów z cukrzycą typu 2.
Korzystny wpływ na wątrobę kawa zawdzięcza antyoksydantom i diterpenom. Poprawiają one działanie hepatocytów, wspomagają działanie enzymów, które rozprawiają ze szkodliwymi substancjami, dzięki temu wątroba działa sprawniej i jest mniej narażona na działanie groźnych dla niej związków.
Która kawa jest najzdrowsza?
Specjaliści podkreślają, że każda kawa jest zdrowa i wspomaga pracę wątroby - pod warunkiem, że nie zawiera żadnych dodatków.
Cukier, słodkie syropy, śmietanki do kawy, czy mleko skondensowane osłabiają jej prozdrowotne działanie i często - same w sobie - są szkodliwe dla organizmu człowieka.
Zobacz wideo: Czy kawa jest zdrowa?
Źródło: medonet.pl