Kasza bulgur stanowi bogactwo witamin, minerałów i błonnika pokarmowego. Przypisuje się jej wiele właściwości prozdrowotnych. Związki występujące w kaszy bulgur odpowiadają m.in. za regulowanie ciśnienia tętniczego krwi oraz łagodzenie napięcie nerwowego, dlatego ten rodzaj kaszy jest szczególnie zalecany osobom narażonym na sytuacje stresowe.
Kasza bulgur - wartości odżywcze
Kasza bulgur jest produktem, którego wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne są znane i cenione na Bliskim Wschodzie już od stuleci. Ten rodzaj kaszy otrzymywany jest z ziaren pszenicy durum poddawanych gotowaniu, suszeniu i gnieceniu. Dietetycy i specjaliści do spraw żywienia zalecają spożywanie produktów produkowanych z pszenicy durum, gdyż zawierają znacznie więcej witamin, minerałów i błonnika pokarmowego niż te uzyskiwane z tradycyjnej pszenicy. Kasza bulgur posiada wysoką wartość odżywczą. W jej składzie znajdują się ważne dla organizmu minerały, takie jak: potas, żelazo, fosfor, magnez, wapń i cynk. Kasza bulgur jest bogatym źródłem witamin, wśród których wyróżnia się: witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, kwas foliowy) oraz witaminę A, E i K. Produkt ten zawiera duże ilości błonnika pokarmowego - około 8 g na 100 g kaszy. Związek ten odgrywa ważną rolę w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych i otyłości oraz jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. 100 g kaszy bulgur dostarcza 12,5 g białka, 1,08 g tłuszczów oraz 69 g węglowodanów.
Zobaczcie, z czym najlepiej spożywać obiad. Co polecają lekarze: makaron, ryż, ziemniaki czy kaszę?
Kasza bulgur - kalorie, indeks glikemiczny
Kasza bulgur w 100 g dostarcza około 360 kcal. Zawiera duże ilości węglowodanów złożonych stanowiących podstawowe źródło energii dla człowieka. Ponadto kasza bulgur ma niski indeks glikemiczny wynoszący 46, co oznacza, że nie powoduje nagłego wzrostu poziomu glukozy we krwi i nagłych wyrzutów insuliny. Z tego powodu ten rodzaj kaszy zalecany jest cukrzykom oraz osobom na diecie odchudzającej.
Kasza bulgur - właściwości zdrowotne
Kasza bulgur wykazuje wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego wspiera prawidłowe działanie przewodu pokarmowego. Związek ten reguluje procesy trawienne oraz przyspiesza perystaltykę jelit zapobiegając zaparciom. Błonnik pokarmowy przyczynia się również do pobudzenia metabolizmu oraz daje długotrwałe uczucie sytości, dlatego zalecany jest w diecie odchudzającej. Ponadto obniża poziom “złego” cholesterolu, zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, takich jak: miażdżyca, choroba wieńcowa, a tym samym zawałów serca i udarów mózgu. Kasza bulgur jest dobrym źródłem potasu regulującego ciśnienie tętnicze krwi, a jednocześnie chroniącego przed nadciśnieniem zaliczanym do schorzeń cywilizacyjnych. Kasza bulgur może być pomocniczo stosowana w leczeniu anemii, gdyż w swoim składzie zawiera żelazo i kwas foliowy - minerały przeciwdziałające niedokrwistości. Dostarcza dużych ilości magnezu i witamin z grupy B, które są niezbędne do pracy układu nerwowego. Związki te uczestniczą w utrzymaniu równowagi psychicznej oraz usprawniają procesy poznawcze: pamięć, uwagę, myślenie i koncentrację. Witaminy z grupy B obecne w kaszy bulgur zapobiegają depresji i stanom lękowym oraz zmniejszają napięcie nerwowe i łagodzą stres. Kasza bulgur dzięki zawartości kwasu foliowego jest szczególnie zalecana kobietom ciężarnym (zwłaszcza w pierwszym trymestrze ciąży) i planującym ciążę. Składnik odpowiada za prawidłowy rozwój układu nerwowego i zapobiega chorobom cewy nerwowej, do których zalicza się bezmózgowie, rozszczep kręgosłupa oraz przepuklina oponowo-rdzeniowa.
Kasza bulgur - czy ma gluten?
Kasza bulgur jest produktem zawierającym gluten. Z tego powodu jest przeciwwskazana osobom chorującym na celiakię (chorobę trzewną), nietolerancję na gluten lub alergię. W składzie kaszy bulgur mogą pojawić się śladowe ilości soi, sezamu, mleka i orzechów, dlatego alergicy przed jej użyciem powinni dokładnie zapoznać się z etykietą zamieszczoną na opakowaniu produktu.
Kasza bulgur - jak gotować? Zastosowanie kulinarne
Kaszę bulgur gotuje się, wrzucając ją do wrzącej i lekko osolonej wody. Czas gotowania oraz zalecane proporcje kaszy i wody są zależne od wielkości ziaren:
- gruboziarnista odmiana kaszy bulgur - 1 szklankę kaszy gotuje się w 2 szklankach wody przez 6-8 minut,
- drobnoziarnista odmiana kaszy bulgur - 1 szklankę kaszy zalewa się 1.5 szklanki wody, a następnie odstawia na około 20 minut pod przykryciem, aż do wchłonięcia płynu i napęcznienia; na końcu kaszę należy zamieszać widelcem, aby rozdzielić ziarenka.
Kasza bulgur znajduje szerokie zastosowanie kulinarne. Na jej bazie przygotowuje się pożywne śniadania łącząc kaszę bulgur z ciepłym mlekiem, sezonowymi owocami i odrobiną miodu. Kasza bulgur doskonale komponuje się z kurczakiem. indykiem, fasolką i bakłażanem. Jest również wykorzystywana jako składnik sałatek. Jedną z propozycji jest sałatka z kaszy bulgur, ogórka i selera z dodatkiem sera feta i owoców granata.