Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jeśli na to chorujesz, nie powinieneś pić kawy 
menu
Polub nas na Facebooku

Jeśli na to chorujesz, nie powinieneś pić kawy 

Kiedy należy zrezygnować z kawy?

Filmstax/Getty Images

Kawa to jeden z najsmaczniejszych i najzdrowszych napojów. Mimo korzystnego wpływu na organizm zdarzają się sytuacje, w których spożywanie kawy może być niebezpieczne. Przy jakich schorzeniach należy jej unikać lub mocno ograniczyć?  

Kawa - jak wpływa na organizm? 

Jedni zaczynają od niej dzień, inni nie mogą znieść jej zapachu. Mimo że budzi różne emocje to z całą pewnością stanowi jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Kawa nie tylko świetnie smakuje, czy pobudza, ale też wspomaga działanie układu nerwowego. Zdaniem badaczy może minimalizować ryzyko wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych

Pita regularnie i w rozsądnych ilościach (3-5 filiżanek dziennie) chroni przed rozwojem cukrzycy typu 2, działa przeciwnowotworowo. W ocenie specjalistów picie kawy zmniejsza ryzyko rozwoju zmian nowotworowych w obrębie prostaty, jelita grubego, czy wątroby.  

Kiedy trzeba ograniczyć kawę? 

Mimo tylu zalet są sytuacje, gdy kawę trzeba odstawić lub ją ograniczyć. Uważać powinny osoby, które zmagają się z wrzodami żołądka i dwunastnicy. W ich przypadku kawa może zaostrzyć problem i nasilić dolegliwości bólowe. 

Kawę powinny odstawić również osoby, które zmagają się z kamicą nerkową. Co ciekawe, to zalecenie dotyczy tylko wąskiego grona pacjentów, u których stwierdzono tzw. kwasicę szczawianową (chorzy poza kawą i mocną herbatą nie mogą spożywać rabarbaru, orzechów, produktów na bazie soi, czy czekolady).  

Z picia kawy muszą zrezygnować także osoby, które mają problemy z trzustką. Napój może bowiem zaostrzyć dolegliwości, które towarzyszą chorobie

Zobacz wideo: Czy kawa jest zdrowa?

Zdrowie 

Źródło: gazetawroclawska.pl

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
56
7
Komentarze (0)
Nie przegap
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni