Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jak pielęgnować cerę naczynkową?
menu
Polub nas na Facebooku

Jak pielęgnować cerę naczynkową?

Kobieta stoi przed lustrem. Ogląda swoją twarz.

Fot. mapodile / Getty Images

Odpowiedź: Pielęgnacja skóry naczynkowej wymaga delikatnego obchodzenia się z nią. Płytko pod powierzchnią skóry przebiegają bowiem naczynia i skóra jest wrażliwsza. Ważne jest oczyszczanie (np. można stosować delikatne mleczko lub żel czy płyn micelarny), tonizowanie, do peelingu używamy peelingów enzymatycznych. Warto stosować serum z witaminą P lub C, które uszczelniają ściany naczyń krwionośnych i wzmacniają skórę. Na takie serum aplikujemy później krem, który powinien mieć działanie odżywcze, regenerujące lub nawilżające.

Na pytanie odpowiedziała Aneta Suchowierska - kosmetolog z ponad 12-letnim stażem. Aneta Suchowierska wielokrotnie pracowała jako szkoleniowiec dla wiodących, światowych marek kosmetycznych. Dzięki temu mogła poznać tajniki tego zawodu "u źródła", czyli w siedzibach firm i zakładów zajmujących się tworzeniem i produkcją kosmetyków oraz sprzętów pomocniczych. Praca trenera pozwoliła jej również na jeszcze głębsze i dokładniejsze poznanie procedur stosowanych w poszczególnych zabiegach. Praca jest jednocześnie jej pasją, dlatego stale uczestniczy w różnych szkoleniach i wykładach, które pozwalają na śledzenie nowych trendów w kosmetologii. Obecnie pracuje w gabinecie Clarins Beauty Spa, bardzo często udziela porad kobietom w programach śniadaniowych, m. in. w Dzień Dobry TVN.

Kolejne pytania

Jaka maseczka jest najlepsza do głębokiego oczyszczania skóry?

Czy są leki lub suplementy, których nie powinno się brać w trakcie fotodepilacji?

Jak często i czy w ogóle powinniśmy zmieniać kosmetyki, których stosujemy do pielęgnacji?

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
65
5
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?