Polub nas na Facebooku
Czytasz: Grzyby reishi - właściwości, zastosowanie, skutki uboczne i sposób dawkowania. Gdzie kupić chińskie grzyby reishi?
menu
Polub nas na Facebooku

Grzyby reishi - właściwości, zastosowanie, skutki uboczne i sposób dawkowania. Gdzie kupić chińskie grzyby reishi?

Grzyby reishi rosnące na drzewie.

Fot. James Mahan / Getty Images

Grzyby reishi wykazują właściwości przeciwzapalne, immunostymulujące i antynowotworowe. Znajdują zastosowanie w leczeniu wielu schorzeń, m.in. miażdżycy, choroby wrzodowej i reumatoidalnego zapalenia stawów. 

Grzyby reishi wykazują wiele właściwości zdrowotnych i leczniczych, dzięki czemu od wieków znajdują zastosowanie w medycynie naturalnej Dalekiego Wschodu. Przyczyniają się do wzmocnienia odporności organizmu, regulują ciśnienie tętnicze krwi oraz działają przeciwnowotworowo.

Grzyby reishi - czym są? Skład chińskich grzybów

Grzyby reishi, w Polsce nazywane “grzybkami nieśmiertelności”, zawierają w swoim składzie liczne substancje aktywne, dzięki którym wykazują wiele korzystnych dla zdrowia właściwości. Są to m.in.: fenole, polisacharydy, glikoproteiny, fitosterole i terpenoidy. Niektóre z tych związków należą do naturalnych przeciwutleniaczy, których rolą jest neutralizowanie wolnych rodników tlenowych, a tym samym hamowanie procesów starzenia się skóry i przeciwdziałanie wielu chorobom, np. ze strony układu krążenia, pokarmowego, nerwowego.

Grzyby reishi - właściwości

Chińskie grzyby reishi od wieków wykorzystywane są w medycynie naturalnej Dalekiego Wschodu jako lekarstwo na wiele chorób i dolegliwości. Substancje w nich występujące należą do silnych immunostymulatorów, co oznacza, że przyczyniają się do pobudzania układu odpornościowego, również w walce z chorobami nowotworowymi. Dzięki obecności polisacharydów i saponin grzyby reishi zmniejszają namnażanie się komórek rakowych w zaatakowanych przez nowotwór w płucach. Prawdopodobnie chińskie grzyby wykazują również prozdrowotne działanie w stosunku do raka prostaty i piersi. Ekstrakt z grzybów reishi może przyczynić się do zredukowania liczby guzów u osób ze zdiagnozowanymi nienowotworowymi guzami odbytnicy i okrężnicy, czyli tzw. gruczolaków jelita grubego. Ponadto, grzybki nieśmiertelności zmniejszają skutki uboczne po radioterapii i chemioterapii.

Cennym składnikiem grzybów reishi jest beta-glukan, który wspiera naturalną odporność organizmu zwiększając liczbę makrofagów i limfocytów T. Chińskie grzyby mają również korzystny wpływ na tzw. syndrom chronicznego zmęczenia. Przyczyniają się do obniżania poziomu glukozy we krwi oraz zapobiegają i pomagają zahamować postęp powikłań cukrzycowych związanych z funkcjonowaniem nerek. Grzyby reishi posiadają zdolność obniżania ciśnienia tętniczego oraz stężenia cholesterolu w surowicy krwi, dzięki czemu zmniejszają ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, takich jak: nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, choroba niedokrwienna mięśnia sercowego oraz związanych z nimi następstw: zawału serca i udaru mózgu. Grzyby reishi wykazują właściwości przeciwzapalne oraz łagodzące dolegliwości bólowe stawów i mięśni. Znajdują zastosowanie jako naturalny środek na przeziębienia, grypę, infekcje górnych dróg oddechowych oraz na zakażenia układu moczowo-płciowego. Grzyby reishi w medycynie Dalekiego Wschodu wykorzystywane są pomocniczo w leczeniu wrzodów. Działają przeciwhistaminowo, dzięki czemu mogą łagodzić objawy towarzyszące alergiom. Grzyby reishi wykazują również korzystny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Zapewniają lepsze samopoczucie oraz usprawniają procesy poznawcze: pamięć, uwagę i koncentrację.

Grzyby reishi - zastosowanie

Grzyby reishi ze względu na liczne właściwości zdrowotne i lecznicze są szeroko stosowane jako naturalny środek na liczne schorzenia i dolegliwości. Terapeutyczne działanie chińskich grzybów reishi jest szczególnie odczuwalne przy takich chorobach jak: nowotwory, astma, wrzody żołądka i dwunastnicy, anemia, wirusowe zapalenie wątroby, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, ogólny spadek odporności, alergia, cukrzyca oraz różnego rodzaju infekcje. Grzyby reishi znajdują również zastosowanie w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów oraz innych chorób o podłożu autoimmunologicznym. Mogą być również stosowane przez osoby wykonujące pracę umysłową, gdyż wzmacniają pamięć i zdolność koncentracji. Są szczególnie zalecane przy bezsenności oraz silnym napięciu nerwowym negatywnie wpływającym na jakość snu. Grzyby reishi są wskazane również osobom ze zbyt wysokim stężeniem cholesterolu. Ponadto wykorzystywane są jako środek wspomagający usuwanie , substancji toksycznych oraz metali ciężkich z organizmu.

Grzyby reishi - dawkowanie, skutki uboczne

Grzyby reishi w Polsce dostępne są w postaci zmielonego proszku lub kapsułek. Na rynku można spotkać różne preparaty, które w swoim składzie zawierają wyciągi z prozdrowotnych, chińskich grzybów. Zalecane i bezpieczne dzienne spożycie grzybów reishi w formie sproszkowanej to od jednej do dwóch łyżeczek, które należy wymieszać w szklance wody. Grzyby reishi w postaci kapsułek należy dawkować zgodnie ze wskazaniami producenta zamieszczonymi na opakowaniu produktu. W przypadku wielu preparatów sposób przyjmowania kapsułek jest zależny od występujących chorób lub dolegliwości. Przy silnych objawach często zaleca się zażywać nawet 3-4 kapsułki dziennie. W celach profilaktycznych najczęściej wskazane jest przyjmowanie 1 kapsułki preparatu w ciągu doby. Kuracja grzybami reishi powinna trwać nie dłużej niż 30 dni. Długotrwałe zażywanie środków zawierających grzybki nieśmiertelności może doprowadzić do działań niepożądanych. Skutkami ubocznymi stosowania grzybów reishi są: bóle i zawroty głowy, niestrawność, wysypka, świąd, krwawienia z nosa, obecność krwi w stolcu, a nawet uszkodzenia wątroby.

Grzyby reishi - gdzie kupić?

Grzyby reishi w formie preparatów dostępne są w aptekach i sklepach zielarskich ze zdrową żywnością, zarówno stacjonarnych, jak też internetowych. Cena za grzyby reishi w formie proszku wynosi około 200 zł za 100 g. Koszt kapsułek z wyciągiem z chińskich grzybów sięga wartości około 150 zł za 90 sztuk.

Zobaczcie, gdzie kupować grzyby:

Zobacz film: Gdzie kupić grzyby. Źródło: Wiem, co jem 


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
44
7
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?