Granadilla jest egzotycznym owocem cenionym za walory smakowe, ale również za wysokie wartości odżywcze. Wykorzystywana jest w medycynie naturalnej jako środek uspokajający, przeciwdrgawkowy oraz łagodzący dolegliwości bólowe. Granadilla znajduje także zastosowanie w kosmetyce, gdyż poprawia kondycję skóry i włosów.
Granadilla - co to jest?
Granadilla jest owocem znanym pod różnymi nazwami: marakuja, passiflora lub męczennica jadalna. Roślina pochodzi z Ameryki Południowej. Obecnie uprawiana jest również w Afryce, Nowej Zelandii i na Hawajach. Granadilla ma charakterystyczny słodko-kwaśny smak i występuje w dwóch odmianach: fioletowej i żółtej. Posiada wysokie wartości odżywcze i od dawna wykorzystywana jest w medycynie naturalnej ze względu na liczne właściwości zdrowotne i lecznicze.
Granadilla - wartość odżywcza owocu
Owoc granadilla jest źródłem cennych dla organizmu substancji odżywczych. Dostarcza witamin z grupy B, w tym również kwas foliowy oraz witamin o właściwościach przeciwutleniających: A, C i E. Granadilla jest również źródłem składników mineralnych, takich jak: wapń, magnez, żelazo, potas, fosfor i cynk. Marakuja zawiera błonnik pokarmowy, który reguluje procesy trawienne oraz reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi. Związek ten ma również właściwości wspomagające odchudzanie. W 100 g owocu granadilla znajduje się 2.20 g białka, 23.39 g węglowodanów oraz 10.4 g błonnika pokarmowego. Męczennica jadalna dostarcza także niewielkich ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych o działaniu przeciwzapalnym i ochronnym na układ sercowo-naczyniowy. 100 g marakui dostarcza 97 kcal, dlatego owoc należy jeść w umiarkowanych ilościach, zwłaszcza przez osoby na diecie odchudzającej.
Granadilla - właściwości zdrowotne
Granadilla wykazuje właściwości przeciwutleniające, co oznacza, że hamuje działanie wolnych rodników tlenowych. Związki w niej zawarte działają ochronnie na organizm przeciwdziałając rozwojowi wielu chorób. Antyoksydanty mają korzystny wpływ na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego i nerwowego. Przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na nowotwory, miażdżycę, cukrzycę, łuszczycę, stany zapalne jelit, chorobę niedokrwienną mięśnia sercowego, demencję czy chorobę Alzheimera. Ekstrakt z owoców granadilli wykazuje silne właściwości przeciwzapalne, a ponadto przyspiesza proces gojenia się ran.
Marakuja ma działanie ściągające, dezynfekujące i przeciwbólowe. W medycynie znajduje zastosowanie jako środek przeciwdrgawkowy, uspokajający i rozkurczowy. Granadilla przyczynia się również do usprawnienia pracy serca. Reguluje wartości ciśnienia tętniczego zapobiegając nadciśnieniu. Jest zalecana osobom narażonym na stres, gdyż redukuje napięcie nerwowe. Owoc granadilla stosowany jest także w leczeniu i łagodzeniu objawów astmy. Stanowi naturalny środek kojący kaszel oraz zwalczający uczucie duszności. Sok z granadilli jest remedium na dolegliwości trawienne, również te na tle nerwowym, na przykład na tzw. nerwicę żołądka.
Granadilla - zastosowanie w kosmetyce
Granadilla jest również wykorzystywana w przemyśle kosmetycznym, w którym najważniejszą rolę odgrywa olejek z marakui. Preparat ten może być stosowany w pielęgnacji każdego rodzaju cery. Jest szczególnie zalecany osobom z cerą naczynkową ze względu na zawartość witamin C i K, które wzmacniają, uszczelniają i zwiększają elastyczność naczyń w skórze. Kosmetyki z granadillą są również skutecznym środkiem zwalczającym przebarwienia i wyrównującym koloryt cery. Przywracają jędrność i elastyczność skóry oraz działają nawilżająco i wygładzająco. Preparaty z marakują są stosowane również w pielęgnacji włosów.
Granadilla - jak jeść owoc? Zastosowanie kulinarne
Granadilla ma zastosowanie nie tylko w medycynie i kosmetyce, ale przede wszystkim w kuchni. Kupując marakuję, należy wybierać owoce duże, twarde i ciężkie. Niedojrzałe, czyli zielone owoce granadilli przechowuje się w temperaturze pokojowej, w której dojrzeją. Dojrzałe owoce mają pomarszczoną skórę o fioletowej, żółtej lub czerwonej barwie. Można je przechowywać w lodówce, ale nie dłużej niż tydzień. Granadillę na surowo spożywa się po przekrojeniu owocu wzdłuż na pół i wydrążeniu soczystego miąższu za pomocą łyżeczki. Nasiona marakui są jadalne, można je jednak usunąć poprzez odciśnięcie miąższu na sicie. Wówczas utrzymuje się owocową papkę, którą można zjeść na surowo lub wykorzystać w kuchni, np. do przygotowania deseru czy koktajlu. Z miąższu granadilli przygotowuje się domowe przetwory, takie jak marmolady czy dżemy. Marakuja doskonale komponuje się jako dodatek do deserów lodowych, wypieków, sałatek oraz potraw z kurczaka, wieprzowiny i ryb. Na bazie granadilli przygotowuje się również sałatki owocowe i soki.
Zobacz na filmie, jakie wartości odżywcze mają owoce: