Rak żołądka - co go wywołuje?
5. edycja kampanii "Servier - Wyłącz Raka" ma zwrócić uwagę na raka żołądka (listopad to miesiąc świadomości tego nowotworu). Akcji patronują Polskie Towarzystwo Gastroenterologii, Polskie Towarzystwo Onkologiczne oraz Polskie Towarzystwo Onkologii Klinicznej.
Podczas konferencji inauguracyjnej specjaliści zgodnie podkreślili, że choroby można uniknąć. Wystarczy rozprawić się z zakażeniem bakterią Helicobakter pylorii. Patogen można wykryć podczas gastroskopii, oddając do analizy próbkę kału lub wykonując test dostępny w aptece. W razie pozytywnego wyniku wprowadza się antybiotykoterapię, która skutecznie zwalcza bakterię.
Rak żołądka - jak często występuje?
Według Krajowego Rejestru Nowotworów wynika, że w 2020 r. wykryto w Polsce 4505 przypadków raka żołądka, a 4772 pacjentów zmarło. Jest także piątym najczęściej diagnozowanym nowotworem na świecie.
Choroba najczęściej dotyka mężczyzn po 45. roku życia (warto dodać, że panowie chorują dwa razy częściej niż panie). Schorzeniu sprzyja palenie papierosów, niezdrowa dieta, nadużywanie alkoholu. Jednak - co podkreślają specjaliści - najważniejszym czynnikiem, który znacząco podnosi ryzyko rozwoju raka - niezależenie od płci - jest właśnie zakażenie bakterią H. pylori.
Rak żołądka w początkowej fazie może nie dawać żadnych objawów. Dolegliwości, które mogą mu towarzyszyć, np. ból brzucha, uczucie pełności w żołądku nawet po lekkim posiłku, nudności, wymioty, zgaga, odbijanie się, kwaśny posmak w ustach, brak apetytu, czy utrata masy ciała - rzadko łączone są z chorobą nowotworową. W bardziej zaawansowanej postaci rak żołądka może wywołać anemię oraz jadłowstręt.
Warto dodać, że Polacy o tym nowotworze wiedzą bardzo niewiele. Z badania wykonanego przez firmę K+ Research Insight LAB wynika, że tylko 1 proc. respondentów wie, że chorobę może wywołać zakażenie bakterią Helicobacter pylori.
Natomiast, co pokazują dane zebrane przez firmę Servier Polska aż 1/5 respondentów nie potrafiła wymieniać żadnego czynnika, który może prowadzić do rozwoju raka. - Niemal połowa wskazuje złą dietę jako główną przyczynę zachorowań. Niemal nieznane jest im niebezpieczeństwo kryjące się pod postacią Helicobacter pylori. To z kolei utrudnia prawidłową i wczesną diagnozę, która daje największe szanse na wyleczenie - powiedziała podczas konferencji Ewa Ciepałowicz z firmy Servier Polska.
Zobacz wideo: Czy promieniowanie może leczyć raka?
Źródło: PAP/dziennik.pl/Dzień Dobry TVN