Polub nas na Facebooku
Czytasz: GIS zdecydował o wycofaniu ze sprzedaży cukru kokosowego. Dlaczego? 
menu
Polub nas na Facebooku

GIS zdecydował o wycofaniu ze sprzedaży cukru kokosowego. Dlaczego? 

cukier

Fot. knape / Getty Images

Bio Cukier Kokosowy na mocy rozporządzenia Głównego Inspektora Sanitarnego ma zniknąć ze sklepowych półek. Przyczyną wycofania jest zanieczyszczenie produktu glutenem. 

Główny Inspektor Sanitarny zdecydował o wycofaniu Bio Cukru Kokosowego ze sprzedaży po tym, jak w badanej próbce wykryto obecność glutenu - 80 mg /kg. Ze sprzedaży wycofano pięć partii produktu:

  • o wadze 350 g - nr partii L191113, L191216
  • o wadze 200 g - nr partii L191115, L191127 i L191216 z datą minimalnej trwałości do 10 marca 2022 r.

Mimo że gluten - sam w sobie - nie jest groźny dla zdrowia, to w przypadku osób z nietolerancją lub celiakią może okazać się niebezpieczny. Dlatego też - w trosce - o tę grupę pacjentów produkt ma zniknąć ze sklepowych półek.

Czy gluten jest niebezpieczny dla zdrowia odpowiedź znajdziecie w filmie:

Zobacz film: Co to jest gluten i jakich produktach go znajdziemy? Źródło: Wiem co jem, wiem co kupuję

Gluten, czyli co?

Gluten to mieszanka białek, które naturalnie występują w produktach zbożowych, np. mące pszennej, żytniej, wyroby mączne oraz kaszach mannie i jęczmiennej. Związek sam w sobie jest kleisty i rozciągliwy. W przypadku osób z chorobą trzewną gluten prowadzi do uszkodzenia kosmków jelitowych, które odpowiedzialne są za przyswajanie substancji odżywczych.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
46
6
Polecamy
Cukier też może być niebezpieczny.
W jaki sposób przyczynia się do rozwoju nowotworów?
Cukier też może być niebezpieczny. W jaki sposób przyczynia się do rozwoju nowotworów? Dzień Dobry TVN
Syrop glukozowo-fruktozowy – skład i wpływ na zdrowie.
Źródła syropu glukozowo-fruktozowego
Syrop glukozowo-fruktozowy – skład i wpływ na zdrowie. Źródła syropu glukozowo-fruktozowego Dzień Dobry TVN
Celiakia czy nieceliakalna nadwrażliwość na gluten?
Czym się od siebie różnią?
Celiakia czy nieceliakalna nadwrażliwość na gluten? Czym się od siebie różnią? TVN zdrowie
Syrop glukozowy - wpływ na zdrowie.
Zastosowanie w przemyśle spożywczym i otrzymywanie syropu glukozowego 
Syrop glukozowy - wpływ na zdrowie. Zastosowanie w przemyśle spożywczym i otrzymywanie syropu glukozowego  TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Zapalenie zatok – jak odróżnić je od przeziębienia? Objawy i leczenie stanu zapalnego zatok
Zapalenie zatok – jak odróżnić je od przeziębienia? Objawy i leczenie stanu zapalnego zatok