Główny Inspektor Sanitarny zdecydował o wycofaniu Bio Cukru Kokosowego ze sprzedaży po tym, jak w badanej próbce wykryto obecność glutenu - 80 mg /kg. Ze sprzedaży wycofano pięć partii produktu:
- o wadze 350 g - nr partii L191113, L191216
- o wadze 200 g - nr partii L191115, L191127 i L191216 z datą minimalnej trwałości do 10 marca 2022 r.
Mimo że gluten - sam w sobie - nie jest groźny dla zdrowia, to w przypadku osób z nietolerancją lub celiakią może okazać się niebezpieczny. Dlatego też - w trosce - o tę grupę pacjentów produkt ma zniknąć ze sklepowych półek.
Czy gluten jest niebezpieczny dla zdrowia odpowiedź znajdziecie w filmie:
Gluten, czyli co?
Gluten to mieszanka białek, które naturalnie występują w produktach zbożowych, np. mące pszennej, żytniej, wyroby mączne oraz kaszach mannie i jęczmiennej. Związek sam w sobie jest kleisty i rozciągliwy. W przypadku osób z chorobą trzewną gluten prowadzi do uszkodzenia kosmków jelitowych, które odpowiedzialne są za przyswajanie substancji odżywczych.