Polub nas na Facebooku
Czytasz: Fluoroza czyli nadmiar fluoru. Objawy, rodzaje i leczenie fluorozy
menu
Polub nas na Facebooku

Fluoroza czyli nadmiar fluoru. Objawy, rodzaje i leczenie fluorozy

NAN

Fot: ALDECAstudio / stock.adobe.com

Fluoroza najczęściej rozwija się na zębach stałych. Jej przyczyną jest zbyt duża ilość fluoru w organizmie. U osób ze zdiagnozowaną chorobą konieczne jest wdrożenie kompleksowego leczenia, na które składa się m.in. uzupełnianie ubytków w szkliwie, stosowanie past bez fluoru oraz likwidowanie przebarwień.

Fluoroza jest chorobą zębów, której towarzyszą zmiany w budowie i wyglądzie szkliwa. Cechą charakterystyczną schorzenia jest pojawienie się na szkliwie nieestetycznych plam. Osoby ze zdiagnozowaną fluorozą powinny znajdować się pod stałą opieką stomatologiczną.

Fluoroza – jakie są jej przyczyny?

Fluoroza zębów jest chorobą należącą do zaburzeń pochodzenia rozwojowego. Przyczyną powstawania schorzenia jest nadmierne przyjmowanie związków fluoru w okresie rozwoju szkliwa zębów. Fluor jest składnikiem mineralnym niezbędnym organizmowi, jednak w zbyt dużych ilościach może być szkodliwy dla zdrowia człowieka. Związek ten uczestniczy w procesie mineralizacji zębów, zapobiega rozwojowi próchnicy oraz korzystnie wpływa na twardość szkliwa. Fluor przyjmowany jest wraz z pastami do zębów oraz pożywieniem.

Zobacz także: Pasta do zębów – wybielająca, na nadwrażliwość czy przeciw próchnicy? Jaką wybrać?

Źródłem fluoru w diecie są: ryby morskie, czarna herbata, szynka wieprzowa, sery, płatki kukurydziane, pieczywo żytnie. Niegdyś pierwiastek ten dodawany był do wody pitnej, gdyż uważano, że chroni to przed powstawaniem próchnicy. Z czasem jednak okazało się, że fluoryzacja wody sprzyja rozwojowi choroby polegającej na nadmiarze fluoru w organizmie, czyli fluorozy.

Zobacz film: Czym i jak czyścić zęby? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Choroba ta jest najbardziej niebezpieczna dla dzieci i młodzieży, gdyż może powodować trwałe uszkodzenia zębów. Nadmiar fluoru może prowadzić nie tylko do zmian w wyglądzie i budowy zębów. Przy znacznym przedawkowaniu tego minerału pojawiają się również inne objawy: nudności, krwawe wymioty, biegunki, skurcze i silnie bóle brzucha, ogólne osłabienie organizmu, bóle kości, sztywność stawów oraz wzmożona potliwość.

Objawy fluorozy

Fluoroza prowadzi do zmian w szkliwie, których charakter zależny jest od stopnia zaawansowania choroby. Zmiany te mogą mieć postać pojedynczych lub zlewających się ze sobą pasm lub plam o kredowobiałym lub brunatnym zabarwieniu. W bardziej zaawansowanym stadium objawami fluorozy są zagłębienia oraz ubytki szkliwa, w wyniku których dochodzi do zmiany w budowie i kształcie zęba. Szkliwo u osoby chorej na fluorozę jest matowe, chropowate i nieprzezroczyste. Dokładny mechanizm rozwoju choroby nie jest poznany, jednak niektórzy naukowcy uważają, że fluoroza najczęściej powstaje u osób, które w dzieciństwie przyjmowały wodę o nadmiernej ilości fluoru w składzie.

Jakie są rodzaje fluorozy?

W ocenie zębów u osób chorujących na fluorozę wykorzystuje się klasyfikację szkliwa plamkowego (tzw. klasyfikacja Deana). Przeprowadza się ją na podstawie dwóch zębów, które objęte są dużymi zmianami patologicznymi. Kryteria przestawiają się następująco:

  • 0 – oznacza stan prawidłowy. Jest on stwierdzany, gdy powierzchnia zębów jest gładka, lśniąca i posiada kredowobiały kolor;
  • 1 – oznacza tzw. fluorozę wątpliwą. Diagnozuje się ją w przypadkach, gdy na powierzchni szkliwa wyraźnie widoczne są białe plamki;
  • 2 – oznacza fluorozę bardzo łagodną. Rozpoznaje się ją, gdy na powierzchni mniejszej niż ¼ zęba występują zmiany w postaci białawych, matowych i nieregularnie rozproszonych plam;
  • 3 – oznacza fluorozę łagodną. Charakteryzuje się rozleglejszymi białymi polami na szkliwie, które nie przekraczają 50% powierzchni pojedynczego zęba;
  • 4 – oznacza fluorozę umiarkowaną. Diagnozowana jest, gdy na powierzchni zęba widoczne są znaczne uszkodzenia z towarzyszącymi im brązowymi plamami;
  • 5 – oznacza fluorozę ciężką. Cechuje się zaawansowanymi uszkodzeniami obejmującymi całą powierzchnię szkliwa zęba, które prowadzą do zmian w jego kształcie. Na zębach widoczne są brunatne przebarwienia i/lub rozległe zagłębienia.

Fluoroza u dzieci

Fluoroza częściej występuje na zębach stałych niż mlecznych, ale cechuje się znacznie łagodniejszym przebiegiem w przypadku mleczaków. Proces wyrzynania się zębów stałych trwa około 6 lat. Jego początek przypada na wiek 5-6 lat. Ostatnie zęby stałe – trzonowce powstają około 13. roku życia. W okresie dorosłości u większości ludzi wyrzynają się tzw. zęby mądrości, czyli ósemki. W przypadku zauważenia u dziecka niepokojących zmian w postaci przebarwień należy natychmiast zgłosić się do dentysty. Zignorowanie tego rodzaju objawów może prowadzić do rozwoju zaawansowanie fluorozy i poważnego uszkodzenia szkliwa zębów.

Zobacz także: Fluoroza u dzieci – jak ją rozpoznać? Jak przebiega leczenie?

Jak leczyć fluorozę?

Leczenie fluorozy powinno być kompleksowe. Obejmuje ono:

  • eliminację bieżących ubytków próchnicowych,
  • uzupełnianie powstałych ubytków szkliwa materiałem kompozytowym,
  • remineralizację szkliwa poprzez nakładanie na zęby hydroksyapatytu.

W leczeniu fluorozy ważną rolę odgrywa codzienna higiena zębów polegająca na regularnym ich szczotkowaniu pastą pozbawioną fluoru oraz nitkowaniu. Dieta osób ze zdiagnozowaną fluorozą powinna być bogata w wapń. Najważniejszym źródłem tego minerału jest mleko i jego przetwory. W niektórych przypadkach, zwłaszcza przy zaawansowanej fluorozie, wskazany jest profesjonalny zabieg ścierania szkliwa lub wybielanie. Zabiegi te umożliwią likwidację nieestetycznych plam i przebarwień. Zastosowanie ma również zakładanie licówek lub koron na zęby objęte chorobą.

Zobacz film: Jak i czym myć zęby? Źródło: 36,6

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
28
7
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?