Polub nas na Facebooku
Czytasz: Fakty i mity o odporności. Co ją naprawdę wzmacnia, a co zupełnie nie działa?
menu
Polub nas na Facebooku

Fakty i mity o odporności. Co ją naprawdę wzmacnia, a co zupełnie nie działa?

Zobacz film: Fakty i mity na temat odporności Źródło: 36,6

Gdy odporność jest osłabiona często łapiesz infekcje, szybciej odczuwasz zmęczenie, masz problemy z zasypianiem. Od czego zależy praca naszego układu immunologicznego? Czy można ją wzmocnić? Jak ustrzec się przed zwiększoną zachorowalnością w okresie jesienno-zimowym?

Układ odpornościowy to pierwsza bariera ochronna naszego organizmu. Chroni go przed wirusami, bakteriami i grzybami. Organizm zwalcza drobnoustroje chorobotwórcze za pomocą produkowanych białych ciałek krwi, czyli limfocytów. Jeśli przeciwciał jest za mało, zarazki mnożą się. Pierwszymi objawami choroby są kaszel, katar, wysoka gorączka i bóle głowy. Aby temu zapobiec, warto odpowiednio zatroszczyć się o nasz układ immunologiczny.

Odporność organizmu można podzielić na:

1. odporność nieswoistą:

  • bierna;
  • czynna.

2. odporność swoistą:

  • bierna;
  • naturalna;
  • sztuczna;
  • czynna;
  • naturalna;
  • sztuczna;
  • komórkowa.

Prewencja w okresie zwiększonej podatności na infekcje górnych dróg oddechowych to spożywanie sezonowych owoców i warzyw, częste spacery oraz szczepienia ochronne. Szczepionka pozwala wytworzyć naturalną odporności, porównywalną, z tą którą organizm zdobywa sam po przebytej chorobie. Jej głównym celem jest ochrona przed ciężkim przebiegiem choroby, nawrotem oraz możliwymi powikłaniami.

Czy witamina C pomoże nam uchronić się przed patogenami? Czy dziecko ma jedną mniej warstwę skóry, niż dorosły? Lepiej hartować dziecko czy je przegrzewać? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie w powyższym filmie!

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
66
6
Komentarze (0)
Nie przegap
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?