Polub nas na Facebooku
Czytasz: Erytrol nie taki zdrowy? Badacze mają niepokojące ustalenia 
menu
Polub nas na Facebooku

Erytrol nie taki zdrowy? Badacze mają niepokojące ustalenia 

Rocky89/Getty Images

Czy erytrol może szkodzić?

Erytrytol (erytrol) to popularny dodatek do żywności, uznawany jest również za zdrowszą alternatywę dla cukru. Najnowsze badania pokazują jednak, że substancja nie jest tak bezpieczna, jak sądzono. Naukowcy sugerują, że sprzyja m.in. udarom oraz zawałom.

Co to jest erytrol?

Erytrol naturalnie występuje w owocach oraz produktach poddanych fermentacji. Stanowi też częsty dodatek do żywności. Substancja jest o 50-70 proc. słodsza od zwykłego cukru, ale znacznie mniej od niego kaloryczna. 

Dlatego też przez wielu specjalistów uznawany był za bezpieczniejszy i znacznie zdrowszy zamiennik cukru. Niestety najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców Cleveland Clinic sugerują, że erytrol przyczynia się do rozwoju udaru, zawału, a także zakrzepicy

Erytrol - czy jest niebezpieczny dla zdrowia?

Eksperci doszli do tych niepokojących wniosków po przeanalizowaniu próbek krwi pobranych od blisko 3 tysięcy osób, które uczestniczyły w dwóch innych badaniach przeprowadzonych w Stanach Zjednoczonych i Europie. Ich celem było ustalenie, czy nadwaga oraz cukrzyca sprzyjają zawałom oraz udarom mózgu.

Zebrane dane jednoznacznie pokazały, że osoby, u których stężenie erytrolu we krwi było najwyższe były nawet dwa razy bardziej narażone na zawał lub udar w ciągu 3 kolejnych lat w porównaniu z osobami niskim poziomem tego związku w organizmie.

Czy etrytrol sprzyja zakrzepicy? 

Na tym jednak nie koniec. Badanie przeprowadzone na niewielkiej grupie osób (uczestników eksperymentu było zaledwie ośmiu) pokazało, że erytrol ma swój udział w rozwoju zakrzepicy. Po przebadaniu próbek krwi pobranych od uczestników - na potrzeby eksperymentu każdy z nich przyjmował ok. 30 gramów erytrolu - poziom substancji w organizmie był bardzo wysoki (z ok. 4 mikromoli na litr (mcmol/l) podniósł się do 6000 mcmol/l) i utrzymywał się przez kolejne dwa dni.

Po przeanalizowaniu danych naukowcy doszli do wniosku, że erytrol ma negatywny wpływ na układ krzepnięcia - zwiększa aktywność płytek krwi oraz skłonność do powstawania zakrzepów.

Mimo że badania przeprowadzono na niewielkiej grupie i konieczne są dalsze obserwacje, to w ocenie specjalistów osoby z otyłością, nadwagą, cukrzycą typu 2 powinny wyeliminować z diety erytrol.

Zobacz wideo: Czym zastąpić cukier? 

36,6 

Źródło: Nature Medicine

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
87
9
Komentarze (0)
Nie przegap
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?