Co to jest erytrol?
Erytrol naturalnie występuje w owocach oraz produktach poddanych fermentacji. Stanowi też częsty dodatek do żywności. Substancja jest o 50-70 proc. słodsza od zwykłego cukru, ale znacznie mniej od niego kaloryczna.
Dlatego też przez wielu specjalistów uznawany był za bezpieczniejszy i znacznie zdrowszy zamiennik cukru. Niestety najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców Cleveland Clinic sugerują, że erytrol przyczynia się do rozwoju udaru, zawału, a także zakrzepicy.
Erytrol - czy jest niebezpieczny dla zdrowia?
Eksperci doszli do tych niepokojących wniosków po przeanalizowaniu próbek krwi pobranych od blisko 3 tysięcy osób, które uczestniczyły w dwóch innych badaniach przeprowadzonych w Stanach Zjednoczonych i Europie. Ich celem było ustalenie, czy nadwaga oraz cukrzyca sprzyjają zawałom oraz udarom mózgu.
Zebrane dane jednoznacznie pokazały, że osoby, u których stężenie erytrolu we krwi było najwyższe były nawet dwa razy bardziej narażone na zawał lub udar w ciągu 3 kolejnych lat w porównaniu z osobami niskim poziomem tego związku w organizmie.
Czy etrytrol sprzyja zakrzepicy?
Na tym jednak nie koniec. Badanie przeprowadzone na niewielkiej grupie osób (uczestników eksperymentu było zaledwie ośmiu) pokazało, że erytrol ma swój udział w rozwoju zakrzepicy. Po przebadaniu próbek krwi pobranych od uczestników - na potrzeby eksperymentu każdy z nich przyjmował ok. 30 gramów erytrolu - poziom substancji w organizmie był bardzo wysoki (z ok. 4 mikromoli na litr (mcmol/l) podniósł się do 6000 mcmol/l) i utrzymywał się przez kolejne dwa dni.
Po przeanalizowaniu danych naukowcy doszli do wniosku, że erytrol ma negatywny wpływ na układ krzepnięcia - zwiększa aktywność płytek krwi oraz skłonność do powstawania zakrzepów.
Mimo że badania przeprowadzono na niewielkiej grupie i konieczne są dalsze obserwacje, to w ocenie specjalistów osoby z otyłością, nadwagą, cukrzycą typu 2 powinny wyeliminować z diety erytrol.
Zobacz wideo: Czym zastąpić cukier?
Źródło: Nature Medicine