Mięso stanowi podstawę diety wielu osób. Niestety jego nadmiar może być niebezpieczny dla zdrowia. Specjaliści zgodnie podkreślają, że zbyt częste jedzenie mięsa (zwłaszcza czerwonego) to prosta droga do miażdżycy czy nowotworów. Mimo to mięso jest źródłem bardzo cennego białka. Czy dieta bezmięsna może być zdrowa? Twórcy programu 36,6°C postanowili to sprawdzić.
W trzecim odcinku programu 36,6°C Ewa Drzyzga i prof. Krzysztof Łabuzek rozmawiali o diecie wegetariańskiej. Zdaniem lekarzy takie menu ma bardzo korzystny wpływ na organizm. Chroni przed chorobami układu sercowo-naczyniowego, nowotworami, a także pomaga schudnąć. Czy faktycznie tak jest? Aby się o tym przekonać twórcy programu zdecydowali się przeprowadzić eksperyment. Do udziału w nim zaprosili cztery osoby: lekarza rodzinnego Michała Domaszewskiego, Anię influencerkę, znaną jako Mama na siłowni, Basię, która ma problemy z wagą oraz Maćka, który ma pierwsze objawy dny moczanowej. Każdy z uczestników eksperymentu ma na sześć tygodni zrezygnować z jedzenia mięsa. Jak im poszło? Jak się czuli na diecie bezmięsnej? Dowiecie się tego z filmu powyżej.
Jeśli nie mięso, to co?
Dieta wegetariańska jest dietą eliminacyjną. Tym samym wiele osób obawia się, że wykluczając z diety jakiś typ produktów narażają się na groźne dla zdrowia niedobory. Czy faktycznie tak jest? Katarzyna Siczek, dietetyczka tłumaczy, że prawidłowo zbilansowana i opracowana dieta wegetariańska dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych substancji odżywczych i witamin. Białko – równie cenne, jak to znajdujące się w mięsie – można znaleźć w produktach roślinnych. Trzeba jednak wiedzieć, co i jak ze sobą łączyć, aby nie doprowadzić do niedoborów. Pełnowartościowe białko można uzyskać łącząc ze sobą mleko i płatki owsiane, fasolę i kukurydze lub soczewicę i pestki słonecznika. Nie znaczy to jednak, że trzeba je zjeść w jednym posiłku. Z powodzeniem na śniadanie można zjeść płatki owsiane, a na kolację fasolę.
Dieta bezmięsna – czy jest zdrowa?
Przed rozpoczęciem eksperymentu cała czwórka została dokładnie przebadana. Po upływie 6 tygodni badania zostały powtórzone. Największą różnicę odczuł Maciej. Mężczyzna schudł, a także obniżył się u niego poziom kwasu moczowego (jego nadmiar odkłada się w obrębie stawów i przyczynia się do rozwoju dny moczanowej). Co jeszcze zmieniło się w wynikach uczestniku eksperymentu? Dla kogo dieta bezmięsna okazała się korzystna? Dowiecie się tego z filmu: