Dynia hokkaido to twarda, jadalna bulwa, którą można spożywać na surowo lub po obróbce cieplnej. Może być wykorzystywana do tworzenia zdrowych alternatyw dla niektórych tłustych i tuczących potraw.
Dynia hokkaido
Dynia hokkaido to duża i twarda jagoda jadalna. Należy do rodzaju bulw, których na całym świecie odkryto około 20 gatunków. Była znana już w starożytności na Dalekim Wschodzie, gdzie hodowano ją na użytek kulinarny. Obecnie jednak rozprzestrzeniła się na cały świat ze względu na wzrost zainteresowania zdrowym żywieniem. Dynia hokkaido może być z powodzeniem wykorzystywana jako zdrowy zamiennik wielu popularnych, choć mało korzystnych dla organizmu, produktów żywnościowych. Dzięki temu cieszy się niezwykłą popularnością wśród osób stosujących diety odchudzające.
Dynia to prawdziwy skarb. Zobaczcie, co w sobie zawiera:
Dynia hokkaido – wartości odżywcze
Dynia hokkaido ma dość wysoką gęstość odżywczą i zawiera wiele witamin (A, C, z grupy B) oraz minerałów (wapń, magnez, fosfor, potas). Warzywo to jest bardzo sycące, ale równocześnie niskokaloryczne (100g zawiera jedynie 37 kalorii) i posiada dość dużo błonnika. Dlatego może być jedzone w dowolnych ilościach przez osoby na dietach odchudzających czy diabetyków.
Dynia hokkaido – właściwości lecznicze
Dynia hokkaido wykazuje niezwykłe właściwości zdrowotne. Bardzo cenna dla ludzkiego organizmu jest wysoka zawartość beta-karotenu w tej roślinie. Jest on nie tylko bardzo silnym przeciwutleniaczem neutralizującym działanie wolnych rodników, ale wpływa także na funkcjonowanie układu odpornościowego oraz wzroku. Jedzenie dyni może też zapobiegać rozwojowi nowotworów.
Ma ona delikatnie działanie oczyszczające organizm dzięki sporej zawartości błonnika, który sprzyja regularnym wypróżnieniom oraz posiada właściwości zwiększające diurezę.
Dynia hokkaido wpływa dobroczynnie również na układ pokarmowy. Wspomaga leczenie trzustki, śledziony i żołądka. Dodatkowo zabija większość pasożytów – taką zdolność mają szczególnie sok z surowej dyni hokkaido oraz jej pestki.
Dynia hokkaido jako zastępnik niezdrowych potraw
Dynia hokkaido doskonale nadaje się jako alternatywa wielu niezdrowych potraw, dzięki czemu może być stosowana przez osoby pragnące prowadzić zdrowy tryb życia oraz pozbyć się zbędnych kilogramów.
Potrawy z niej mogą zastąpić między innymi:
-
frytki – dynię należy pokroić na kawałki o wyglądzie frytek lub kostki, skropić olejem i posypać przyprawami, a następnie upiec;
-
puree – dynia jest bardzo kleista, dlatego do puree z niej wystarczy dodać tylko odrobinę oleju i nie będzie ono suche;
-
ziemniaki – gotowana lub pieczona dynia może być niskokalorycznym zastępnikiem ziemniaków jako dodatku do obiadu;
-
makaron – makaron z dyni można zrobić przy pomocy specjalnej wyrzynaczki lub obieraczki do warzyw, można go spożywać na surowo lub zblanszowany a także wyciąć z uprzednio upieczonej dyni;
-
kluski, kopytka i gnocchi – dynię można wykorzystać zamiast ziemniaków do stworzenia klusek, dzięki czemu będą one zdrowsze i mniej tuczące;
-
placki – z surowej dyni hokkaido można zrobić placki w sposób analogiczny do ziemniaczanych, a puree wykorzystać do zrobienia racuchów czy placuszków dyniowych z małą ilością mąki;
-
mięso – osoby rezygnujące z mięsa lub pragnące zmniejszyć jego spożywanie mogą wykorzystać dynię hokkaido do przygotowania jarskiego curry, gulaszu czy kotlecików;
-
wędliny – wędliny są produktami, które znacząco zwiększają ryzyko zachorowania na raka przewodu pokarmowego; z dyni można przygotować smaczne pasztety i pasty, które można wykorzystać do sałatek.
Co można zrobić z dyni? Jak wykorzystać to warzywo w kuchni? Zobaczcie sami:
Dynia hokkaido – czy trzeba ją obierać? Jak przyrządzić dynię hokkaido?
Skóra dyni hokkaido jest bardzo miękka i delikatna w przeciwieństwie do innych rodzajów dyni. Przed wykorzystaniem do celów kulinarnych nie ma potrzeby jej obierania. Jeśli jednak ktoś chce, należy odciąć ogonek dyni i końcówkę od drugiej strony, przekroić dynię, wyjąć z niej pestki, a skórkę tej odmiany wystarczy obrać nożykiem do ziemniaków.
Dynia hokkaido na surowo
Dynia hokkaido zawiera najwięcej wartości odżywczych przed obróbką termiczną, dlatego warto ją także spożywać na surowo. Można ją wykorzystać do tworzenia świeżych koktajli warzywno-owocowych lub wycisnąć z niej sok, który zawiera dużo więcej beta-karotenu niż marchewka.
Dynia sprawdzi się także na problemy z cerą:
Bibliografia: