Polub nas na Facebooku
Czytasz: Dynia hokkaido i jej wartości odżywcze oraz właściwości zdrowotne
menu
Polub nas na Facebooku

Dynia hokkaido i jej wartości odżywcze oraz właściwości zdrowotne

dynia hokkaido

Fot.: Kseniya_Milner / Getty Images

Dynia hokkaido jest znana w Polsce od stosunkowo krótkiego czasu, jednak stała się bardzo popularna. Zawdzięcza to swojemu przyjemnemu smakowi, dużej ilości wartości odżywczych oraz niezwykłym właściwościom leczniczym.

Dynia hokkaido to twarda, jadalna bulwa, którą można spożywać na surowo lub po obróbce cieplnej. Może być wykorzystywana do tworzenia zdrowych alternatyw dla niektórych tłustych i tuczących potraw.

Dynia hokkaido

Dynia hokkaido to duża i twarda jagoda jadalna. Należy do rodzaju bulw, których na całym świecie odkryto około 20 gatunków. Była znana już w starożytności na Dalekim Wschodzie, gdzie hodowano ją na użytek kulinarny. Obecnie jednak rozprzestrzeniła się na cały świat ze względu na wzrost zainteresowania zdrowym żywieniem. Dynia hokkaido może być z powodzeniem wykorzystywana jako zdrowy zamiennik wielu popularnych, choć mało korzystnych dla organizmu, produktów żywnościowych. Dzięki temu cieszy się niezwykłą popularnością wśród osób stosujących diety odchudzające.

Dynia to prawdziwy skarb. Zobaczcie, co w sobie zawiera:

Zobacz film: Dynia skarb natury. Źródło: Dzień Dobry TVN

Dynia hokkaido – wartości odżywcze

Dynia hokkaido ma dość wysoką gęstość odżywczą i zawiera wiele witamin (A, C, z grupy B) oraz minerałów (wapń, magnez, fosfor, potas). Warzywo to jest bardzo sycące, ale równocześnie niskokaloryczne (100g zawiera jedynie 37 kalorii) i posiada dość dużo błonnika. Dlatego może być jedzone w dowolnych ilościach przez osoby na dietach odchudzających czy diabetyków.

Dynia hokkaido – właściwości lecznicze

Dynia hokkaido wykazuje niezwykłe właściwości zdrowotne. Bardzo cenna dla ludzkiego organizmu jest wysoka zawartość beta-karotenu w tej roślinie. Jest on nie tylko bardzo silnym przeciwutleniaczem neutralizującym działanie wolnych rodników, ale wpływa także na funkcjonowanie układu odpornościowego oraz wzroku. Jedzenie dyni może też zapobiegać rozwojowi nowotworów.

Ma ona delikatnie działanie oczyszczające organizm dzięki sporej zawartości błonnika, który sprzyja regularnym wypróżnieniom oraz posiada właściwości zwiększające diurezę.

Dynia hokkaido wpływa dobroczynnie również na układ pokarmowy. Wspomaga leczenie trzustki, śledziony i żołądka. Dodatkowo zabija większość pasożytów – taką zdolność mają szczególnie sok z surowej dyni hokkaido oraz jej pestki.

Dynia hokkaido jako zastępnik niezdrowych potraw

Dynia hokkaido doskonale nadaje się jako alternatywa wielu niezdrowych potraw, dzięki czemu może być stosowana przez osoby pragnące prowadzić zdrowy tryb życia oraz pozbyć się zbędnych kilogramów.

Potrawy z niej mogą zastąpić między innymi:

  • frytki – dynię należy pokroić na kawałki o wyglądzie frytek lub kostki, skropić olejem i posypać przyprawami, a następnie upiec;
  • puree – dynia jest bardzo kleista, dlatego do puree z niej wystarczy dodać tylko odrobinę oleju i nie będzie ono suche;
  • ziemniaki – gotowana lub pieczona dynia może być niskokalorycznym zastępnikiem ziemniaków jako dodatku do obiadu;
  • makaron – makaron z dyni można zrobić przy pomocy specjalnej wyrzynaczki lub obieraczki do warzyw, można go spożywać na surowo lub zblanszowany a także wyciąć z uprzednio upieczonej dyni;
  • kluski, kopytka i gnocchi – dynię można wykorzystać zamiast ziemniaków do stworzenia klusek, dzięki czemu będą one zdrowsze i mniej tuczące;
  • placki – z surowej dyni hokkaido można zrobić placki w sposób analogiczny do ziemniaczanych, a puree wykorzystać do zrobienia racuchów czy placuszków dyniowych z małą ilością mąki;
  • mięso – osoby rezygnujące z mięsa lub pragnące zmniejszyć jego spożywanie mogą wykorzystać dynię hokkaido do przygotowania jarskiego curry, gulaszu czy kotlecików;
  • wędliny – wędliny są produktami, które znacząco zwiększają ryzyko zachorowania na raka przewodu pokarmowego; z dyni można przygotować smaczne pasztety i pasty, które można wykorzystać do sałatek.

Co można zrobić z dyni? Jak wykorzystać to warzywo w kuchni? Zobaczcie sami:

Zobacz film: Zdrowie w kolorze dyni. Źródło: Dzień Dobry TVN

Dynia hokkaido – czy trzeba ją obierać? Jak przyrządzić dynię hokkaido?

Skóra dyni hokkaido jest bardzo miękka i delikatna w przeciwieństwie do innych rodzajów dyni. Przed wykorzystaniem do celów kulinarnych nie ma potrzeby jej obierania. Jeśli jednak ktoś chce, należy odciąć ogonek dyni i końcówkę od drugiej strony, przekroić dynię, wyjąć z niej pestki, a skórkę tej odmiany wystarczy obrać nożykiem do ziemniaków.

Dynia hokkaido na surowo

Dynia hokkaido zawiera najwięcej wartości odżywczych przed obróbką termiczną, dlatego warto ją także spożywać na surowo. Można ją wykorzystać do tworzenia świeżych koktajli warzywno-owocowych lub wycisnąć z niej sok, który zawiera dużo więcej beta-karotenu niż marchewka.

Dynia sprawdzi się także na problemy z cerą:

Zobacz film: Dynia na problemy z cerą. Źródło: Dzień Dobry TVN

Bibliografia:

Hokkaido pumpkin

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
151
14
Komentarze (7)
Purysta językowy
Roślin sie nie hoduje - uprawia się je!
Czytaj całość
Redakcja serwisu
Faktycznie nie trzeba jej obierać, tekst poprawiono.
Czytaj całość
barbara
jeszcze jedno, dyni hokkaido (jako jednej z nielicznych), nie trzeba obierać! nawet moja 8miesięczna córka je ugotowaną dynię ze skórą. Skóra tego gatunku dyni podczas gotowania czy pieczenia staje się miękka,
Czytaj całość
barbara
nie rozumiem dlaczego po tym, jak piszecie o zamiennikach niezdrowych potraw, wymieniacie w zasadzie same ziemniaki i potrawy z ziemniakow. Ziemniaki są zdrowe i wcale nie tuczą! Nie rozumiem nagonki na te warzywa, Zawierają dużo potasu, trochę innych witamin, są sycące. To dodatki zwiększają ich kaloryczność - podobnie jak dyni: masło, olej, ser, sos.
Czytaj całość
lubię dynie
dyni hokkaido nie obiera się przed pieczeniem z niej frytek, skórka robi sie miękka
Czytaj całość
Barbara
Ktoś chyba nie jadł tej dyni. Tej odmiany nie trzeba obierać, to jej cecha charakterystyczna
Czytaj całość
Ecot
Z tego, co znalazłem to dynia hokkaido nie wymaga obierania. Skórka podczas gotowania robi się b. miękka.
Czytaj całość
Nie przegap
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni