Polub nas na Facebooku
Czytasz: Drób – cenny składnik diety
menu
Polub nas na Facebooku

Drób – cenny składnik diety

mat. prasowe: stock-photos

Gotowane, pieczone czy smażone mięso z drobiu to dobry pomysł na pełnowartościowy, delikatny posiłek. Na jego bazie możemy przyrządzić wiele ciekawych w smaku potraw, które mogą być konsumowane podczas śniadania, obiadu oraz kolacji. W czym drzemie moc drobiu?

Drób to gatunek mięsa, który zadziwia swoją różnorodnością. Mięso z kurczaka, indyka, kaczki czy gęsi to tylko kilka z rodzajów mięsa, które goszczą na naszych stołach. To również częsty składnik diet dzieci, rekonwalescentów, seniorów i sportowców. Mięso drobiowe stanowi jeden z ciekawszych produktów wykorzystywanych w kuchni. Przygotowywane z niego zupy, pieczenie lub pasztety stanowią tylko kilka z wielu propozycji dań, które można wykreować.

Dlaczego warto jeść mięso drobiowe? 

Mięso drobiowe to cenne źródło wielu wartości odżywczych. Zawiera pełnowartościowe białko. Dietetycy zalecają, aby mięso drobiowe stało się jednym z elementów zbilansowanej diety dzieci. Drób, ze względu na swoją wartość energetyczną, jest również ważnym składnikiem wykorzystywanym przy tworzeniu diet redukcyjnych. Wybierając dany gatunek drobiu, warto zwracać uwagę na jego pochodzenie oraz posiadane certyfikaty jakości. Jednym z nich jest certyfikat QAFP. Produkty opatrzone tym certyfikatem są identyfikowalne na każdym etapie produkcji.

Jak wybrać dobre mięso drobiowe?

Kupując mięso drobiowe zwracajmy uwagę na jego świeżość. Pamiętaj! Drób należy spożyć w możliwie jak najkrótszym czasie - maksymalnie w ciągu dwóch do trzech dni. Mięso należy spożyć przed upływem terminu minimalnej trwałości. Alternatywą, która nie tylko wzbogaci smak mięsa, ale również pozwoli zachować jego świeżość, jest umieszczenie go w marynacie z oliwy, ziół i przypraw oraz przechowywanie go w szczelnie zamkniętym pojemniku. Marynata uchroni mięso przed utlenianiem i nada mu bardziej wyrazisty smak. Drób można również mrozić w temperaturze do – 18 stopni C. Świeże mięso z kurcząt lub indyka dobrze jest zamrażać w specjalnie do tego celu przystosowanych woreczkach. Dzięki temu czas przechowywania w zamrażarce można wydłużyć nawet do dziesięciu miesięcy. Stosując się do wspomnianych zaleceń, przez długi czas będziemy mogli bez ryzyka rozkoszować się smakiem drobiu. 

„Treść niniejszej kampanii promocyjnej wyraża poglądy wyłącznie jej autora, za którą ponosi on bezwzględną odpowiedzialność. Komisja Europejska ani Agencja Wykonawcza ds. Konsumentów, Zdrowia, Rolnictwa i Żywności (CHAFEA) nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za potencjalne wykorzystanie zawartych w niej informacji.”

Więcej informacji można znaleźć na stronie https://pl.eu-poultry.eu/


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
2
3
Komentarze (0)
Nie przegap
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni