Kiszonki mają bardzo dużo właściwości prozdrowotnych. Zdaniem ekspertów są w stanie uchronić nas przed rakiem jelita grubego, piersi, płuc, trzustki, wątroby oraz przed białaczką. Dlaczego jeszcze warto jeść kiszonki?
Kiszone warzywa i owoce po poddaniu ich procesowi fermentacji nie tracą swoich wartości odżywczych. Wręcz przeciwnie - w procesie fermentacji zawarte w surowych warzywach witaminy są lepiej przyswajalne, a dodatkowo kiszonki zawierają bakterie kwasu mlekowego. Oznacza to, że oczyszczają jelita z toksyn oraz poprawiają odporność.
Polecamy: Kiszone warzywa – co zawierają? Właściwości prozdrowotne kiszonek. Jakie warzywa można kisić?
Co zawierają kiszonki? Zobaczcie na filmie:
Spożywanie kiszonek:
- poprawia kondycję skóry;
- poprawia wzrok;
- usprawnia pracę układu nerowowego;
- wspomaga krzepliwość krwi
- opóźnia procesy starzenia;
- poprawia trawienie.
Co można ukisić? Wszystkie warzywa, a także owoce oraz orzechy. Co ważne w kiszeniu to to, aby wybierać dobre produkty. Zobaczcie przepis na kiszoną cytrynę:
- 6-8 cytryn,
- litr solanki,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- ziele angielskie,
- liść laurowy.
Wykonanie:
- Wszystkie składniki wkładamy do naczynia, zalewamy letnią solanką.
- Przez 3 dni zostawiamy naczynie trochę uchylone, aby był dopływ powietrza, a po 3 dniach szczelnie zamykamy.
- Łącznie po 7 dniach kiszonki są dobre do spożycia.
Więcej: Przepisy na kiszonki. W programie 36,6 °C poznacie potrawy, które pomogą Wam poprawić pracę jelit
Uwaga! Na kiszonki powinny uważać osoby chore na nadciśnienie ze względu na dużą zawartość soli w solance niezbędnej do ukiszenia produktów. Tymczasem dzieci mogą bez przeszkód spożywać kiszonki - właściwości probiotyczne mają bardzo dobry wpływ na organizmu najmłodszych.