Polub nas na Facebooku
Czytasz: Dlaczego warto jeść kiszonki?
menu
Polub nas na Facebooku

Dlaczego warto jeść kiszonki?

Ewa Drzyzga wraz z dietetykiem omawiają zalety spożywania kiszonek

Fot. Ewa Drzyzga wraz z dietetykiem omawiają zalety spożywania kiszonek / x-news.pl

Kiszone warzywa warto jeść, co do tego nie ma żadnych wątpliwości. Co takiego zawierają kiszonki? Jak zrobić je samemu w domu? Zobaczcie, co radzą specjaliści z programu 36,6 °C.

Kiszonki mają bardzo dużo właściwości prozdrowotnych. Zdaniem ekspertów są w stanie uchronić nas przed rakiem jelita grubego, piersi, płuc, trzustki, wątroby oraz przed białaczką. Dlaczego jeszcze warto jeść kiszonki?

Kiszone warzywa i owoce po poddaniu ich procesowi fermentacji nie tracą swoich wartości odżywczych. Wręcz przeciwnie - w procesie fermentacji zawarte w surowych warzywach witaminy są lepiej przyswajalne, a dodatkowo kiszonki zawierają bakterie kwasu mlekowego. Oznacza to, że oczyszczają jelita z toksyn oraz poprawiają odporność. 

Polecamy: Kiszone warzywa – co zawierają? Właściwości prozdrowotne kiszonek. Jakie warzywa można kisić?

Co zawierają kiszonki? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Dlaczego warto jeść kiszonki? Źródło: 36,6

Spożywanie kiszonek:

  • poprawia kondycję skóry;
  • poprawia wzrok;
  • usprawnia pracę układu nerowowego; 
  • wspomaga krzepliwość krwi
  • opóźnia procesy starzenia;
  • poprawia trawienie.

Co można ukisić? Wszystkie warzywa, a także owoce oraz orzechy. Co ważne w kiszeniu to to, aby wybierać dobre produkty. Zobaczcie przepis na kiszoną cytrynę:

  • 6-8 cytryn,
  • litr solanki,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy.

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki wkładamy do naczynia, zalewamy letnią solanką.
  2. Przez 3 dni zostawiamy naczynie trochę uchylone, aby był dopływ powietrza, a po 3 dniach szczelnie zamykamy. 
  3. Łącznie po 7 dniach kiszonki są dobre do spożycia.

Więcej: Przepisy na kiszonki. W programie 36,6 °C poznacie potrawy, które pomogą Wam poprawić pracę jelit

Uwaga! Na kiszonki powinny uważać osoby chore na nadciśnienie ze względu na dużą zawartość soli w solance niezbędnej do ukiszenia produktów. Tymczasem dzieci mogą bez przeszkód spożywać kiszonki - właściwości probiotyczne mają bardzo dobry wpływ na organizmu najmłodszych. 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
7
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?