Polub nas na Facebooku
Czytasz: Dania gotowane na parze
menu
Polub nas na Facebooku

Dania gotowane na parze

Dania gotowane na parze

mat. prasowe 

Gotowanie na parze to alternatywa dla klasycznego gotowania w gorącej wodzie. Ta technika kulinarna polega na wytwarzaniu pary wodnej, która przenosi ciepło na potrawy. Składniki poddawane takiej obróbce smakują intensywniej oraz zachowują więcej witamin, od produktów gotowanych we wrzątku. Jeżeli chcesz się dowiedzieć jak gotować na parze, koniecznie przeczytaj poniższy artykuł!

Zalety gotowania na parze

Gotowanie na parze jest dużo delikatniejszym procesem od gotowania we wrzątku, w trakcie którego witaminy ze składników pozostają w wodzie. Dzięki technice parowej większość składników odżywczych i walorów smakowych pozostaje wewnątrz potrawy. Ponieważ ten proces rozkłada komórki, może zwiększać ilość przeciwutleniaczy (naturalnych substancji, które chronią komórki przed wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym). Kolejną zaletą gotowania na parze jest brak konieczności używania tłuszczu do przyrządzenia potraw, jest to szczególnie ważne dla osób na diecie odchudzającej. Nie musimy także dodawać soli, tak jak ma to miejsce w przypadku klasycznego gotowania we wrzątku.

Jak gotować na parze

Jeśli chcemy na stałe wprowadzić do naszego jadłospisu w dania gotowane na parze, to zdecydowanie warto wyposażyć się w parowar. Jest to urządzenie wyjątkowo proste w obsłudze, aby przygotować w nim posiłek, wystarczy włożyć danie do środka, ustawić odpowiednie parametry i czekać. Gotowanie z użyciem parowaru nie wymaga obracania jedzenia, nic się w nim nie przypali ani nie wykipi. Ponadto parowary najczęściej są piętrowe i umożliwiają przygotowanie kilku różnych posiłków naraz. Dodatkowo czas przygotowania potrawy jest bardzo krótki. Jest to szczególnie ważne dla osób, które nie lubią przebywać w kuchni.

Jeżeli nie chcemy od razu kupować parowaru, a chcielibyśmy wypróbować smak potraw przyrządzonych z użyciem pary wodnej, możemy przygotować je z użyciem klasycznego garnka. Wystarczy wlać do niego wody, zagotować ją i poczekać na pojawienie się pary wodnej. Wtedy należy umieścić nad garnkiem sitko ze składnikami, które chcemy ugotować, przykryć garnek pokrywką i zmniejszyć płomień. Oczywiście jest to nieco bardziej czasochłonna i skomplikowana metoda niż gotowanie z użyciem parowaru.

Produkty, które pozwolą Ci na przygotowanie pysznych i zdrowych dań na parze, znajdziesz na kaufland.pl.

Jakie produkty można gotować na parze?

Gotowanie na parze to technika, która sprawdzi się zarówno w przypadku mięs i warzyw (szczególnie młodych, które wymagają delikatniejszej obróbki termicznej). Z użyciem pary przygotujesz klasyczne kluski śląskie, fit pierś z kurczaka, wykwintnego pstrąga czy kolorową sałatkę z brokułami. Wybór dań, jakie możesz ugotować jest naprawdę ogromny i z pewnością znajdziesz coś co przypadnie Ci do gustu.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
62
7
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?