Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czym jest glikogen oraz jak zwiększyć jego ilość w organizmie?
menu
Polub nas na Facebooku

Czym jest glikogen oraz jak zwiększyć jego ilość w organizmie?

Fot. mat. prasowe

Pojęcie „glikogen mięśniowy” znane jest na pewno każdej osobie, która miała do czynienia z aktywnością fizyczną na dowolnym szczeblu zaawansowania. Będzie je także znał każdy dietetyk oraz osoba, która współpracowała w swoim gabinecie ze sportowcami. Czym jest glikogen mięśniowy oraz z czym się „go je”?

Czym jest glikogen?

Zacznijmy od jego definicji. Glikogen jest wielorozgałęzionym polisacharydem glukozy, który pełni rolę magazynu energii u zwierząt, grzybów oraz bakterii. Jest to niemal główne źródło „prądu”, które składowane jest w wielu miejscach naszego organizmu. Do tych miejsc zaliczyć można przede wszystkim:

  • Mięśnie szkieletowe (glikogen mięśniowy),
  • Wątrobę (glikogen wątrobowy).  

W mniejszych ilościach można go natomiast spotkać w:
  • Nerkach,
  • Czerwonych krwinkach,
  • Białych krwinkach,
  • Mózgu.

Glikogen jest jednym z dwóch głównych źródeł energii dla naszego organizmu. Drugim są kwasy tłuszczowe magazynowane w tkance tłuszczowej oraz produkty ich rozkładu. Zawartość glikogenu może się zmieniać w zależności od wielu czynników, do których należy głównie aktywność fizyczna. Dlaczego sportowcy zostali wspomnieni na samym początku tego artykułu? Otóż przy zwiększonej aktywności fizycznej w ciągu dnia mamy do czynienia ze zwiększonym zapotrzebowaniem na energię. Spowodowane jest to faktem, iż potrzebujemy od naszego organizmu, aby był gotowy do działania przez dłuższy okres czasu i aby zachował te same obroty. Organizm człowieka adaptuje się do wielu zmian, do których należy właśnie zwiększona aktywność. Najczęściej są to sporty wytrzymałościowe jak np. biegi długodystansowe, czy kolarstwo. Jeżeli uprawiamy długotrwale dowolną aktywność fizyczną, to po jakimś czasie będzie nam się zwiększać ilość glikogenu, który magazynowany będzie w naszym ciele. Co się z nim dzieje podczas wysiłku?

Wykorzystanie glikogenu podczas aktywności

Podczas wykonywania dowolnej pracy, która mobilizuje nasze ciało do ruchu, będziemy potrzebować energii do napędzania pracujących mięśni. W większości przypadków, kiedy wykonujemy aktywność fizyczną o charakterze tlenowym, będziemy czerpać energię w pierwszej kolejności właśnie z glikogenu. Dbanie o odpowiednią jego zawartość w organizmie jest bardzo ważne przy chęci poszerzania swoich własnych możliwości. Dlatego też, sportowcy, którzy chcą przełamywać swoje bariery powinni przykładać bardzo dużą wagę do zawartości glikogenu w ich mięśniach oraz wątrobie. Więcej o glikogenie możesz przeczytać we wpisie:  na blogu serwisu Kcalmar.com

Jak zwiększyć zawartość glikogenu w organizmie?

Fot. mat. prasowe

W internecie znajduje się mnóstwo teorii na temat tego, jak powinno się prowadzić proces zwiększania ilości glikogenu w organizmie. Takie informacje powinno się zawsze konsultować ze specjalistą, ponieważ wyobraźnia domorosłych sportowców bardzo często przekracza wszelkie granice absurdu. Warto przede wszystkim przeglądać odpowiednie fora internetowe oraz sprawdzone blogi.

Szacowana ilość glikogenu w naszym ciele (sumując glikogen mięśniowy oraz wątrobowy) to około 500g. Aby zwiększyć jego ilość należy stosować odpowiednio przygotowaną dietę wraz z planem treningowym, który pozwoli na wystąpienie zwiększonego jego magazynowania. Najczęściej stosowanym w tym celu zabiegiem jest ładowanie węglowodanów przed treningiem, bądź zawodami. Zwiększona podaż węglowodanów wraz ze zmniejszoną intensywnością treningów pozwala rozbudowywać zapasy glikogenu, co przełoży się także na zwiększone możliwości wysiłkowe. Warto takie strategie stosować przede wszystkim w sytuacjach, które wymagają od nas większego wysiłku, niż standardowe treningi. Będą to między innymi wszelkiego rodzaju turnieje oraz zawody.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
52
5
Komentarze (0)
Nie przegap
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni