Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czym jest dieta rotacyjna? Korzyści i wady diety rotacyjnej
menu
Polub nas na Facebooku

Czym jest dieta rotacyjna? Korzyści i wady diety rotacyjnej

dieta

Fot. Astrakan Images / Getty Images

Dieta rotacyjna zakłada naprzemienne włączanie do codziennego jadłospisu i wyłączanie z niego określonych produktów żywnościowych. Wskazana jest dla osób z alergiami pokarmowymi i chorobami grzybiczymi. Powinna być ustalana przez wykwalifikowanego dietetyka.

Dieta rotacyjna polega na cyklicznym sposobie żywienia. Składa się z dwóch komponentów – eliminacji produktów szkodliwych z diety i rotacji produktów dozwolonych do spożycia. Pozwala na redukcję wagi i pomaga zachować dobrą kondycję fizyczną. Obniża ekspozycję na alergeny. Prekursorką diety rotacyjnej w Polsce jest Bożena Kropka – dyplomowany dietetyk i promotor zdrowia.

Czym jest dieta rotacyjna?

Dieta rotacyjna została stworzona przez specjalistę od ćwiczeń korekcyjnych i unikalnego podejścia do odnowy biologicznej – Paula Cheka. Polega na spożywaniu co 72 godziny, czyli raz na 4 dni, ściśle określonych produktów pochodzących z tej samej rodziny. Zdecydowanie rzadziej stosuje się cykl pięcio- i sześciodniowy. Składa się z dwóch komponentów:

  • eliminacji – sporządzenie listy produktów szkodliwych, które mogą stanowić źródło uczulenia i wykluczenie ich z diety,
  • rotacji produktów dozwolonych do spożycia – naprzemienne włączanie do codziennego jadłospisu i wyłączanie z niego produktów żywnościowych, które są dobrze tolerowane przez organizm.

Można wówczas mówić o diecie eliminacyjno-rotacyjnej. Dla przykładu: przez 3 kolejne dni wyklucza się z diety produkty żytnie i potrawy je zawierające, które wprowadza się ponownie do jadłospisu 4 dnia. Oznacza to, że robi się trzydniowe przerwy między jednym a drugim spożyciem produktów żytnich.

Co wiesz o odchudzaniu i zdrowej diecie?

Odpowiedz na 10 pytań
Rozpocznij quiz

Korzyści i wady diety rotacyjnej

Dieta eliminacyjno-rotacyjna pomaga zidentyfikować, jakie produkty stanowią przyczynę reakcji alergicznej. Po dokładnej analizie czynników uczulających możliwa jest ich eliminacja. Pozwala na wyciszenie reakcji alergicznej, a wyraźne zmniejszenie objawów zauważalne jest już po 30 dniach stosowania diety. Przyspiesza proces odnowy morfologicznej i czynnościowej błony śluzowej przewodu pokarmowego, które są spowodowane odpowiednimi zmianami ilościowymi i jakościowymi w diecie. W opinii amerykańskiego pediatry i alergologa Marshalla Mandella dieta rotacyjna umożliwia spożywanie nawet 50–70% pokarmów, na które dana osoba była dotychczas uczulona.

Zmniejsza ryzyko rozwoju alergii pokarmowej na nowe produkty i pozwala uniknąć przeciążenia alergenami, które zaliczane są do jednej grupy produktów spożywczych. Pozwala na zrównoważone pozbycie się nadmiernych kilogramów. Zalecana jest zarówno osobom trenującym siłowo, jak i tym, które nie wykorzystują aktywności fizycznej w celu zmniejszenia wagi. Urozmaica dotychczasowy sposób odżywiania.

Dieta rotacyjna posiada także wady. Wiąże się z dużym zaangażowaniem. Prowadzenie jej wymaga bacznego obserwowania reakcji organizmu. Nie można przygotowywać posiłków na kilka dni do przodu, gdyż codziennie wykorzystywane są inne produkty. W tabelce rotacyjnej znajdują się pokarmy często trudno dostępne lub niewystępujące w polskich sklepach.

Zobacz film: Czy to, co jemy obroni nas przed chorobą? Źródło: Wiem co jem, wiem co kupuję.

Dla kogo przeznaczona jest dieta rotacyjna?

Z diety rotacyjnej mogą korzystać wszyscy, ale szczególnie zalecana jest osobom cierpiącym na choroby alergiczne – uczulonym na kilka lub kilkanaście produktów spożywczych, a także w przypadku alergii o nieznanej etiologii.

Powinny ją stosować osoby zmagające się z chorobami grzybiczymi i autoagresji, takimi jak stwardnienie rozsiane, choroba Hashimoto, zespół przewlekłego zmęczenia, bielactwo, reumatoidalne zapalenie stawów, łuszczyca i cukrzyca insulinozależna. Dodatkowo wskazana jest dla chorych po zabiegach onkologicznych i z czasową nietolerancją pokarmową. Według niektórych badaczy nie powinna być realizowana przez kobiety karmiące i ciężarne oraz dzieci.

Czy ograniczasz tłuszcz w diecie?

Zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Kto ustala dietę rotacyjną?

Ułożenie jadłospisu diety rotacyjnej stanowi spore wyzwanie. W związku z tym warto zwrócić się o pomoc do wykwalifikowanego dietetyka, który odpowiednio poukłada produkty w jadłospisie oraz zbilansuje dietę w taki sposób, aby nie stała się niedoborowa, czyli nie brakowało w niej żadnych składników pokarmowych. Przy komponowaniu diety rotacyjnej można skorzystać z tabelki rotacyjnej i tabeli z podziałem produktów na rodziny, które można otrzymać razem z wynikami testu na alergie.

Plan rotacyjny jest czterodniowym rotacyjnym planem jedzenia. Codziennie dozwolone jest spożycie tego samego produktu w różnej postaci. Należy jeść 3 niezbyt obfite posiłki dziennie. W diecie eliminacyjno-rotacyjnej jak najwięcej potraw powinno być przyrządzanych z produktów z upraw biologicznych, niezawierających sztucznych dodatków chemicznych. Ważne jest, aby w trakcie stosowania diety rotacyjnej prowadzić dzienniczek żywienia i zapisywać w nim, jakie produkty były jedzone, wykluczone i jak to wpłynęło na samopoczucie.

Czym jest dieta rotacyjna węglowodanami?

Dieta rotacyjna węglowodanami wskazana jest dla osób, którym zależy na usprawnieniu odnowy powysiłkowej i przyspieszeniu spalania tłuszczu. Zakłada manipulację spożyciem kalorii pochodzących z węglowodanów. Podczas jej stosowania tydzień dzieli się na 3 grupy:

  • dzień z wysokim spożyciem węglowodanów – w ciągu tygodnia są 2 takie dni, podczas których wykonuje się trening mięśni, które najmocniej chce się rozwinąć;
  • dzień z umiarkowanym spożyciem węglowodanów – wykonuje się trening mięśni, które nie stanowią priorytetu;
  • dzień z niskim spożyciem węglowodanów – dni, w których nie wykonuje się treningu.

Zobacz film: Zdrowe odżywianie. Jak jeść świadomie? Źródło: Wiem, co jem na diecie

Bibliografia:

1. Kropka B., Ugotuj sobie zdrowie. Najskuteczniejsza dieta rotacyjna, Bielsko-Biała, Pascal, 2017.

2. Jarosz M., Dzieniszewski J., Alergie pokarmowe, Warszawa, PZWL, 2004.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
8
2
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?