Czy owoce warto jeść? Wielu z nas zastanawia się nad tym, zwłaszcza w godzinach wieczornych. Jedzenie owoców na noc? Czy można? Przecież zawierają cukier... Wszystkie wątpliwości rozwiewa dietetyk Mateusz Durbas w programie 36,6°C.
Owoce są produktem żywnościowym niskokalorycznym, który zawiera nie tylko fruktozę, ale i wodę, glukozę, liczne związki o działaniu antyoksydacyjnym, węglowodany, witaminy i składniki mineralne. Zawierają także błonnik pokarmowy, który zapewnia uczucie sytości, pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu oraz pozytywnie wpływa na stan mikrobioty jelitowej (dzięki zawartości prebiotyków).
Owoce nie stanowią problemu, jeśli chodzi o ich spożywanie w godzinach wieczornych. Natomiast problemem może być stężenie fluoru w dostępnych produktach spożywczych. O co chodzi z fluorem? Jak wpływa na nasz organizm i co powoduje? Więcej dowiecie się w programie 36,6°C.
Wróćmy do owoców - czy możemy jeść je w dowolnej ilości?
Bezpieczne dzienne spożycie owoców jest dość wysokie - wynosi 150 gramów dziennie, ale i 300 gramów nie powinno nam zaszkodzić. Kiedy dostępność owoców sezonowych jest większa możemy pozwolić sobie na jedzenie ich kilka razy dziennie. Pamiętajmy, że warzywa i owoce to podstawa prawidłowej diety. Powinniśmy spożywać minimum 5 porcji tych produktów dziennie, z czego 1 do 2 powinny stanowić owoce, a 3 do 4 warzywa.
Jedzenie owoców i warzyw jest szczególnie ważne, jeśli chodzi o dzieci. To u najmłodszych powinniśmy zadbać o wyrobienie właściwych nawyków żywieniowych, zapoznanie ich ze smakiem różnych warzyw i owoców, aby nasze dzieci częściej sięgały po banana niż po czekoladę czy czipsy!