Jak przenosi się koronawirus? Poprzez drogę kropelkową. I choć Główny Inspektorat Sanitarny potwierdza, że zarażenie SARS-CoV-2 poprzez jedzenie jest mało prawdopodobne, dobrze jest i tak zachowywać pewne środki ostrożności. Kluczowe jest oczywiście higieniczne i odpowiednie przygotowanie posiłku.
Przeczytaj też: Raport specjalny o koronawirusie
Jakie środki ostrożności należy zachować przygotowując posiłek?
Dokładna obróbka termiczna niszczy wirusa, ponieważ koronawirus ulega zniszczeniu, gdy zastosuje się odpowiednią kombinację czasu i temperatury np. 60 st. C przez 30 min. Tak więc w przypadku mięsa, produktów surowych, typowa obróbka cieplna eliminuje zanieczyszczenie mikrobiologiczne, w tym również SARS COV-2 – podaje sanepid.
Przypomnijmy również, że koronawirusem można także zarazić się poprzez kontakt z powierzchnią, na której mogą znajdować się wydzieliny osoby chorej – np. po nakichaniu na nie. Aby więc mieć pewność, że podczas przygotowywania posiłku na naszych dłoniach nie znajduje się SARS-coV-2, należy wcześniej dokładnie umyć ręce. A także zdezynfekować blat czy stół, zanim wyłoży się na nie produkty spożywcze. Warto również pamiętać o odpowiednim czyszczeniu naczyń oraz sztućców.
To priorytet nie tylko w przypadku koronawirusa, ale przede wszystkim typowych zanieczyszczeń mikrobiologicznych prowadzących do zatruć pokarmowych. Należy myć ręce, narzędzia kuchenne, blaty robocze, deski. Zawsze pamiętać o separacji produktów surowych i produktów już przygotowanych do spożycia, w celu uniknięcia zanieczyszczeń krzyżowych w kuchniach – wyjaśnił sanepid.
Oczywiście w miejscach, gdzie żywność w sklepie znajduje się luzem, nie powinno dotykać się jej bez użycia rękawiczek. Nie należy również dotykać produktów, które są gotowe do spożycia bez obróbki termicznej lub bez mycia (np. pieczywo). Najlepiej kupić tę bułkę czy babeczkę, którą już się chwyciło do ręki.
Przeczytaj też: Jak bezpiecznie robić zakupy w czasie pandemii?
Czy w czasie pandemii można bezpiecznie jeść na ulicy?
Sanepid sugeruje, że danie kupione na ulicy czy też w restauracji na wynos, najlepiej przynieść najpierw do domu, a dopiero potem skosztować. Oczywiście uprzednio myjąc ręce. A co z produktami w opakowaniach? Po przyniesieniu ich do mieszkania, należy przełożyć jedzenie do swoich pojemników. Sanepid informuje również, że nie zaleca się przechowywania resztek. A jeśli jest to niemożliwe, napoczęte jedzenie w lodówce nie powinno stać dłużej niż dobę (należy odkroić kawałek dania, położyć na czysty talerz i schować). Natomiast jeśli rozpoczęliśmy już konsumpcję danej potrawy, nie powinna ona już z powrotem trafić na półkę w lodówce. GIS zaznaczył także, że jedzenie przed przechowaniem powinno się podgrzać do temperatury minimum 70 stopni.
Przeczytaj też: Środek do spryskiwania, który wytwarza antywirusową powłokę ochronną
Zobacz film: Jak robić zakupy w czasie pandemii? Lekarz radzi