Zarażenie koronawirusem większość osób przejdzie bezobjawowo lub też w bardzo delikatnej wersji. Niestety jednak istnieje pewna grupa ryzyka, dla której COVID-19, czyli choroba którą powoduje ten patogen, będzie trudna do przejścia. Kogo możemy zaliczyć do tego grona osób? Przede wszystkim seniorów, a także ludzi przyjmujących leki obniżające odporność. Schorzenie to niebezpieczne będzie także do pacjentów z chorobami współistniejącymi, w tym również cukrzycą. Czy dla diabetyków SARSC-CoV-2 oznacza wyrok? Czy wszyscy cukrzycy są w takim samym niebezpieczeństwie? Polskie Towarzystwo Diabetologiczne wydało specjalny komunikat, w którym porusza najistotniejsze dla cukrzyków kwestie.
Czy koronawirus jest szczególnie groźny dla cukrzyków?
Jedna z pierwszych informacji, która wybrzmiewa z tej wiadomości to zapewnienie, że chorzy na cukrzyce nie mają większego prawdopodobieństwa zachorowania na COVID-19. Są oni narażeni na infekcję dokładnie w takim samym stopniu, jak reszta populacji. Problem jednak polega na tym, że niestety mogą się spodziewać gorszych rezultatów leczenia. Chińscy lekarze zauważyli, że u diabetyków częściej dochodziło do poważnych powikłań, a także zgonów. W najgorszej sytuacji są jednak ci pacjenci, którzy poza cukrzycą zmagają się jeszcze z innymi, współistniejącymi schorzeniami, (im więcej, tym większe ryzyko ciężkich powikłań i śmierci).
Czy COVID-19 do wyrok dla cukrzyka?
Zdecydowanie nie! Warto bowiem wiedzieć, że jeśli cukrzyca jest kontrolowana i nie doszło do żadnych powikłań cukrzycowych, wówczas szanse pacjenta na wyzdrowienie są znacznie większe niż u osoby, która zaniedbuje swoją chorobę lub jej organizm jest już przez nią mocno zniszczony. Należy również mieć na uwadze, że nie ma żadnego znaczenia, jakiego typu jest cukrzyca. Przy infekcji koronawirusa zarówno typ 1, jak i 2 są „traktowane” równo. Niemniej diabetycy, którzy maja chorobę typu 1 powinni nastawić się na to, że każda infekcja wirusowa może spowodować gwałtowny wzrost stężenie glukozy we krwi, a co za tym idzie, zwiększyć ryzyko powstania cukrzycowej kwasicy ketonowej.
Zobacz film: "Ubrania ochronne i sprzęt medyczny do walki z koronawirusem". Pierwszy transport z Chin już w Polsce