Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czy COVID-19 zwiększa ryzyko rozwoju półpaśca i chorób jelitowo- żołądkowych? Naukowcy mają nowe ustalenia
menu
Polub nas na Facebooku

Czy COVID-19 zwiększa ryzyko rozwoju półpaśca i chorób jelitowo- żołądkowych? Naukowcy mają nowe ustalenia

Jak COVID-19 wpływa na układ pokarmowy?

Anut21ng/Getty Images

COVID-19 może wywoływać u pacjentów szereg powikłań. U osób, które przechodziły infekcję, pojawiają się problemy z układem krążenia, oddechowych, czy neurologicznym. Najnowsze badania pokazują, że zakażenie koronawirusem może zaburzać pracę układu pokarmowego, a także przyczynić się do rozwoju półpaśca. 

Jak przechorowanie COVID-19 wpływa na układ pokarmowy? 

Badacze z Clinical Epidemiology Center w Saint Louis są zdania, że przechorowanie COVID-19 może zaburzyć pracę układu pokarmowego. Specjaliści doszli do takich wniosków po przeanalizowaniu stanu zdrowia 154 tys. amerykańskich weteranów, którzy przeszli COVID-19 i ponad 5,5 mln pacjentów, którzy nigdy nie mieli styczności z koronawirusem SARS-CoV-2. Zebrane dane pokazały, że ponad 9,5 tys. osób, które chorowały na COVID-19 zmagało się z problemami ze strony układu pokarmowego. Co więcej, prawdopodobieństwo, że będą one miały charakter długotrwały, było u nich o 36 proc. wyższe, niż u osób, które nie zachorowały na COVID-19.

Do najczęściej zgłaszanych powikłań ze strony układu pokarmowego należą choroba refluksowa przełyku, ból brzucha, zaparcia i biegunka. U osób, które przeszły COVID-19 częściej diagnozowano również wrzody żołądka i ostre zapalenie trzustki. 

Warto dodać, że badania opublikowane w minionym roku pokazały, że infekcja wywołana przez koronawirusa SARS-CoV-2 zaburza równowagę flory bakteryjnej jelit, co bezpośrednio przekłada się na działanie układu pokarmowego.

Czy przejście COVID-19 może doprowadzić do rozwoju półpaśca?  

Autorzy najnowszego badania są zdania, że tak. Przeprowadzona przez naukowców analiza pokazała, że prawdopodobieństwo wystąpienia  półpaśca jest o 15 proc. wyższe u osób, które przechorowały COVID-19. Co więcej, w przypadku pacjentów po 50. roku życia, u których infekcja miała ciężki przebieg, wzrasta ono do 21 proc.

Trzeba jednak podkreślić, że wirus VZV aktywuje się w momencie, gdy organizm jest osłabiony. Oznacza to, że nie tyko COVID-19 zwiększa ryzyko wystąpienia półpaśca - sprzyja mu każda infekcja, również zwykłe przeziębienie.

Zobacz wideo: Jak działa układ pokarmowy? 

36,6

Źródło: Radio Zet/Nature Communications/interia.pl 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
63
6
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?