Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czosnek nie tylko wzmacnia odporność, ale poprawia pracę serca
menu
Polub nas na Facebooku

Czosnek nie tylko wzmacnia odporność, ale poprawia pracę serca

Zobacz film: Dlaczego warto jeść czosnek? Źródło: 36,6

Prozdrowotne właściwości czosnku znane są od wieków. Jedzony regularnie nie tylko wzmacnia odporność organizmu, ale także korzystnie wpływa na pracę serca. Dlaczego jeszcze warto - na stałe - wprowadzić czosnek do diety?

Zawarte w czosnku związki siarki nie tylko poprawiają działanie układu odpornościowego, ale także wykazują działanie przeciwwirusowe, antybakteryjne i grzybobójcze. Ale na tym nie koniec. Osoby, które jedzą go regularnie mają zdrowsze serce i sprawniejszy układ krwionośny.

Jak czosnek wpływ na serce?

Czosnek zasługuje na uwagę nie tylko ze względu na związki siarki, ale i polifenole. Obniżają one ciśnienie krwi, zapobiegają powstaniu płytek miażdżycowych, a także obniżają poziom złego cholesterolu we krwi.

Badania pokazały, że zjedzenie jednego ząbku czosnku dziennie obniża poziom cholesterolu aż o 20 proc., a to znacząca poprawa parametrów - mówi dr Krystyna Pogoń, dietetyk.

Czosnek a układ nerwowy. Jak poprawia jego pracę?

Na obecności czosnku w diecie skorzysta także układ nerwowy. Zawarte w nim polifenole mogą mieć zbawienny wpływ na przebieg chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera czy Parkinsona.

Czosnek zawiera bardzo dużo związków o działaniu przeciwutleniającym, a te mają korzystny wpływ na komórki nerwowe i chronią jej przed uszkodzeniem - dodaje specjalistka.

Warto zaznaczyć, że czosnek to swego rodzaju naturalny sposób na zatrzymanie młodości. Osoby, które jedzą czosnek regularnie mają nie tylko zdrowszy układ krążenia czy nerwowy. Lepiej ukrwione i dotlenione komórki przekładają się na wygląd skóry i sprawność całego organizmu.

Czosnek niedźwiedzi - dlaczego warto po niego sięgnąć? 

Na uwagę zasługuje nie tylko zwykły czosnek, ale również czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum), nazywany też czosnkiem cygańskim lub cebulą czarownic. Można go spotkać przede wszystkim w Bieszczadach, Puszczy Kampinoskiej, Białowieskiej i w okolicach Sandomierza. Roślina ma 20-30 cm wysokości, lancetowate liście, białe, przypominające kształtem gwiazdy, kwiaty, które są trujące.

Czosnek niedźwiedzi zawiera znacznie więcej związków siarki niż "zwykły" czosnek. Siarka zwiększa wydzielanie immunoglobulin, dodatkowo poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci, wykorzystuje się ją również w leczeniu niektórych infekcji intymnych.

Zawarte w czosnku niedźwiedzim kwasy fenolowe rozrzedzają wydzielinę zalegającą w oskrzelach, tym samym ułatwiają odkrztuszanie. Czosnek ma w swoim składzie substancje, które działają, jak antybiotyk. Jednak w przeciwieństwie do tych syntetycznych nie niszczy wszystkich bakterii, jedynie te złe. Czosnek niedźwiedzi, tak samo, jak ten "zwykły" czosnek ma korzystny wpływ na działanie układu sercowo-naczyniowego. Dzięki polifenolom obniża poziom cholesterolu i chroni przed miażdżycą. Poza tym zawiera znacznie więcej adenozyny. Substancja ta rozrzedza krew, rozszerza naczynia krwionośne tym samym zapobiega tworzeniu się groźnych zakrzepów.

Czosnek niedźwiedzi jest dobrym źródłem żelaza, które jest niezbędne do produkcji czerwonych krwinek. Jedzenie czosnku zwiększa produkcję żółci, co wspomaga trawienie i chroni przed wzdęciami.

Czosnek niedźwiedzi - kiedy lepiej z niego zrezygnować?

Ze względu na działanie żółciopędnie, czosnek może być niebezpieczny dla osób chorobą wrzodową i zaostrzyć jej przebieg. Ostrożność powinny zachować również osoby, które stosują leki przeciwzakrzepowe. Mimo że czosnek niedźwiedzi chroni przed zakrzepami, to przed wprowadzeniem go diety warto skonsultować się z lekarzem. Niektóre badania sugerują, że czosnek może uczulać, dlatego z umiarem powinny do niego podchodzić kobiety w ciąży oraz karmiące dziecko piersią.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
55
5
Polecamy
Czosnek niedźwiedzi – dlaczego warto go jeść?
Czosnek niedźwiedzi – dlaczego warto go jeść? TVN zdrowie
5 wyjątkowych składników na poprawę odporności, o których mogłaś nie słyszeć
5 wyjątkowych składników na poprawę odporności, o których mogłaś nie słyszeć Dzień Dobry TVN
Warzywa i owoce to podstawa diety.
Dlaczego trzeba ich jeść jak najwięcej? 
Warzywa i owoce to podstawa diety. Dlaczego trzeba ich jeść jak najwięcej?  Dzień Dobry TVN
Konferencja, komisówka, czy faworytka?
Dlaczego warto jeść gruszki?
Konferencja, komisówka, czy faworytka? Dlaczego warto jeść gruszki? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby