Czosnek posiada szerokie zastosowanie nie tylko jako przyprawa. Jest powszechnie stosowany na ból ucha. Można go wykorzystać na wiele sposobów. Już samo zwiększenie ilości spożywanego czosnku przyniesie pozytywne efekty. Z tego naturalnego antybiotyku przygotowuje się nalewkę lub domowy olejek, który zakrapla się do bolącego ucha.
Dlaczego warto stosować czosnek na ból ucha?
Czosnek przeżywa obecnie swój renesans, nie tylko jako przyprawa, ale także jako środek terapeutyczny, a nawet roślina ozdobna. Należy do najstarszych roślin uprawnych i dotarł do Europy z Azji. Na profilaktyczne i terapeutyczne właściwości czosnku zwrócili uwagę Hipokrates i Galen. Jego prozdrowotne działanie potwierdzają liczne publikacje naukowe. Zdaniem badaczy jest bogatym źródłem aktywnych biologicznie substancji chemicznych. W czosnku znajdują się prowitaminy A i D, witaminy A, B1, B2, C i PP oraz mikroelementy: Mg, Fe, Zn, Mn, B, Cu, Ca, Mo i Co.
Nie bez powodu czosnek jest nazywany naturalnym antybiotykiem. Ma ogromny wkład w walce z wirusami, bakteriami i grzybami, które odpowiadają także za infekcje ucha. Podkreśla się jego działanie antytoksyczne, antymykotyczne, przeciwpasożytnicze, przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. Czosnek posiada właściwości wzmacniające, dezynfekujące i bakteriostatyczne, a także podnosi odporność organizmu.
Jak stosować czosnek na ból ucha?
Czosnek na ból ucha jest jednym z częściej stosowanych domowych rozwiązań. Uśmierza ból i zapobiega dalszemu rozwojowi infekcji ucha. Najlepiej wybierać polski czosnek, który charakteryzuje się fioletowym odcieniem łupinek, a nie powszechnie występujący w sklepach chiński, o gorszej jakości.
Czosnek na bolące ucho może być wykorzystywany na kilka sposobów. Jednym z nich jest umieszczenie go w uchu. Należy obrać niewielki ząbek (ale na tyle duży żeby nie wpadł do środka), zawinąć go w chusteczkę higieniczną, a następnie umieścić w uchu. Jeśli przesunie się za głęboko, można napotkać trudności z jego późniejszym usunięciem, a także może dojść do uszkodzenia błony bębenkowej. Czosnek można trzymać w uchu przez kilka godzin, a nawet zostawić na noc.
Ból ucha uśmierzy także mikstura przygotowana z rozgniecionego ząbka czosnku, 2–3 kropli olejku lawendowego i 3 stołowych łyżek olejku migdałowego. Tak przygotowaną substancję zakrapla się do obolałego ucha kilka razy dziennie po 2 krople. Kolejna metoda polega na rozgnieceniu obranego ząbka czosnku, a następnie wyciśnięciu z niego soku, którym smaruje się wewnętrzną część ucha.
Inne sposoby wykorzystania czosnku na ból ucha
Znanym sposobem na ból ucha jest ugotowanie 2 ząbków czosnku w kilku łyżkach oleju sezamowego. Po przestudzeniu miksturę przecedza się przez gazę, a powstały ekstrakt zakrapla się do ucha.
Antybakteryjne, łagodzące i delikatnie znieczulające właściwości ma mikstura, w skład której wchodzą: 1 część suszonego kwiatu dziewanny, 1 część suszonego dziurawca, 5 ząbków zmiażdżonego czosnku, 120 ml oliwy z oliwek, 10 kropli olejku geraniowego, 10 kropli olejku lawendowego i 10 kropli olejku eukaliptusowego. Wszystkie składniki miesza się w szklanym naczyniu, a następnie poddaje przez 2 godziny kąpieli wodnej. Spód garnka wykłada się szmatką, wlewa się do niego wodę i wstawia naczynie z miksturą, które podgrzewa się na bardzo małym ogniu. Nie wolno dopuścić do wrzenia mikstury, którą następnie przecedza się przez gazę i zakrapla do ucha po 2 krople.
Czosnek można zastosować także w domowych inhalacjach. Do naczynia z gorącą wodą wrzuca się kilka rozgniecionych ząbków czosnku i wdycha unoszącą się parę. Dodatkowo należy zwiększyć spożycie czosnku. Można go stosować jako przyprawę do dań lub zjadać samego.
Olej czosnkowy na ból ucha
Na ból ucha doskonale sprawdza się domowy olejek czosnkowy. W pojemniku rozgniata się 4 ząbki czosnku razem z łupinami, dodaje się 20 kropli olejku z witaminą E i 200 ml oliwy z oliwek, która ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Naczynie po przykryciu gazą lub lnianą ściereczką zabezpiecza się gumką i odstawia na 3 doby w nasłonecznionym miejscu. Po tym czasie miksturę odcedza się przez gazę i odstawia na dobę. Następnego dnia ponownie przecedza się olejek. Do każdego ucha zakrapla się 1–2 krople, do 3 razy dziennie. Olejek można wprowadzać także namoczonym patyczkiem kosmetycznym. Ucho należy zabezpieczyć płatkiem kosmetycznym, żeby oliwa nie wypłynęła, i trzymać je w cieple – w tym celu można wykorzystać termofor z gorącą wodą.
Czosnkowa nalewka na ból ucha i odporność
Czosnkowa nalewka, określana też jako nalewka tybetańska, sporządzana jest z 350 g obranego czosnku i 200 ml spirytusu. Należy dokładnie zmiażdżyć czosnek, który po włożeniu do słoika zalewa się spirytusem i odstawia zamknięty na 10 dni. Po tym czasie nalewkę przecedza się przez gazę i odstawia na kolejne 3 dni. Nalewkę należy spożywać według schematu:
- 1 dzień – 2 razy po 4 krople,
- 2 dzień – 2 razy po 6 kropli,
- 3 dzień – 2 razy po 10 kropli,
- 4 dzień – 2 razy po 15 kropli,
- 5 dzień – 2 razy po 20 kropli,
- 6 dzień – 2 razy po 25 kropli,
- 7 dzień – 2 razy po 30 kropli,
- kontynuować kurację – pić 2 razy po 25–35 kropli dopóki nalewka się nie skończy.
Kurację przeprowadza się raz w roku. Zwiększa właściwości obronne organizmu, wzmacniając i regulując reakcje komórkowe układu immunologicznego.
Bibliografia:
1. Lutomski J., Fascynacja czosnkiem – wczoraj i dziś, „Postępy Fitoterapii”, 2001, 1, s. 7-14.
2. Kwiecień M., Winiarska-Mieczan A., Czosnek jako zioło kształtujące właściwości prozdrowotne, „Problemy Higieny i Epidemiologii”, 2011, 92(4), s. 810-812.