Mówiąc o ziemniakach, rzadko kiedy człowiek zdaje sobie sprawę z mnogości odmian tych warzyw. Tymczasem wyróżnia się odmianę białą, żółtą, czerwoną i wiele innych. Każda z nich gwarantuje bardzo dużo korzyści zdrowotnych, a ilość zawartych w nich składników odżywczych jest porównywalna. Czerwony ziemniak ma bardzo cenne właściwości. Można jeść go w postaci gotowanej bądź pieczonej. Mimo czerwonej skórki ma kremowobiały miąższ. Czerwone ziemniaki są rzadko spotykane na Polskich stołach, choć można je kupić w dużych supermarketach.
Czerwony ziemniak – właściwości
Jeden czerwony ziemniak ma około 150 kcal, 34 g węglowodanów, mniej niż 1 g tłuszczów. Ponadto dostarcza około 3 g błonnika. Czerwony ziemniak stanowi bardzo dobre źródło potasu, żelaza, a także cynku i fosforu. Jest bogaty w witaminę C i niacynę.
Skóra czerwonych ziemniaków zawiera antyutleniacze, które neutralizują wolne rodniki tlenowe, działają ochronnie na śródbłonek naczyniowy, stanowiąc prewencję chorób sercowo-naczyniowych. Ponadto można powiedzieć, że antyoksydacyjne działanie przyczynia się do prewencji chorób nowotworowych, a także wielu innych schorzeń. Czerwone ziemniaki mają również specyficzne antyutleniacze, jak antocyjany, które pomagają obniżyć cholesterol LDL (lipoproteiny niskiej gęstości).
Do czego pasują czerwone ziemniaki?
Gotowany lub pieczony czerwony ziemniak to doskonały, niskokaloryczny dodatek do mięs. Może być wykorzystany również do sałatek. Zalecany jest w dietach wegetariańskich, np. w formie smażonej z zielonym chili, serem czy awokado.
Czerwone ziemniaki – smak i przygotowanie
Czerwone ziemniaki najlepiej nadają się do pieczenia oraz smażenia. Po przygotowaniu poprzez obróbkę termiczną czerwone ziemniaki nabierają słodkiego smaku i kremowej konsystencji. Można ich nie obierać ze skórki, a jedynie porządnie umyć, by nie straciły uroku.
Czerwone ziemniaki można spożywać samodzielnie, np. jako frytki. Doskonale nadają się do gotowania, pieczenia, smażenia. W celu upieczenia zaleca się np. pokrojenie według preferencji, dodanie soli, rozmarynu.
Przepis na pieczone czerwone ziemniaczki z masłem czosnkowym i parmezanem:
Składniki:
- czerwone ziemniaki (1,5 kg),
- masło (100 g),
- 4 ząbki czosnku,
- sok z 1 małej cytryny,
- sól,
- parmezan starty (25g).
Przygotowanie:
Piekarnik należy rozgrzać do 170 stopni, ziemniaki pokroić w talarki bądź ósemki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. W osobnym naczyniu stopić masło na małym ogniu, dodać do tego szczyptę soli oraz czosnek (wcześniej przeciśnięty przez praskę). Kiedy masło się stopi, zalać nim ziemniaki w naczyniu żaroodpornym i wstawić na 40 min do piekarnika. Pod koniec pieczenia dodać parmezan.
Jak gotować czerwone ziemniaki?
Czerwone ziemniaki gotują się tak samo jak normalne ziemniaki, a więc należy je zalać wodą i gotować około 40 min, aż będą miękkie. Warto je umyć i gotować bez wcześniejszego obierania, by nie pozbawiać ich cennych właściwości zawartych w skórce.
Alternatywą dla gotowania czy pieczenia jest oczywiście smażenie. Należy jednak pamiętać, że mimo iż frytki z czerwonych ziemniaków i inne niezdrowe przekąski są bardzo smaczne, to jednak nie można ich traktować jako źródła witamin i minerałów.
A z czym obiad będzie najzdrowszy? Jaki dodatek wybrać? Ziemniaki, makron, ryż czy kasza? Odpowiedź znajdziecie na filmie: