Czy zjedzenie ciemnej końcówki banana może zaszkodzić?
Iwona Wierzbicka jest dietetyczką. Na swoim profilu na Instagramie stara się edukować internautów, rozprawia się też różnymi mitami krążącymi wokół jedzenie. W jednym z wpisów pochyliła się nad bananem i stwierdzeniem, że zjedzenie ciemnej końcówki owocu może nam zaszkodzić i skończyć się wprowadzeniem do organizmu groźnych pasożytów. W internecie można nawet znaleźć filmy, które mają potwierdzać tę tezę.
- Pokazują banana pod mikroskopem, w szczególności takiego dojrzałego, jakiego ja tutaj mam i pokazują, że są tam żyjątka. Jest to pewnego rodzaju mistyfikacja i próba przestraszenia nas, dlatego że właściwie w każdym produkcie, który wzięlibyśmy pod mikroskop, znajdziemy "żyjątka". "Żyjątka" nie są dla nas problemem. Nawet gdybyśmy wzięli glebę pod mikroskop, to okaże się, że są tam "żyjątka". Natomiast badania pokazują, że dzieci wychowujące się na wsi z brudnymi rączkami są dużo zdrowsze od tych, które wychowują się w mieście - tłumaczyła w mediach społecznościowych Wierzbicka.
Banan - czy może nam zaszkodzić?
Zdaniem specjalistki zamiast "żyjątek" bardziej powinniśmy się obawiać skórki od banana. Często znajdują się na niej związki chemiczne (mają sprawić, że owoc przetrwa transport), które nie są obojętne dla naszego zdrowia. - Dlatego uwaga - jeżeli obierasz banana, koniecznie umyj ręce, nim dotkniesz go w środku. A to, że gdzieś są jakieś "żyjątka" nie jest dla nas problemem. Większym problemem są pasożyty, które żyją w przewodzie pokarmowym. A one mogą znajdować się na zewnętrznej warstwie ze względu na to, że poprzez brudne ręce przenosimy je w różne miejsca – powiedziała.
Zobacz wideo: Co jeść, aby skóra była dobrze odżywiona i gotowa na słońce?
Źródło: wp.pl