Cukier muscovado nie jest jeszcze bardzo rozpowszechnioną nazwą wśród gospodyń. Jednak ze względu na jego właściwości warto włączyć go do diety, zastępując nim klasyczny biały cukier.
Czym jest cukier muscovado?
Egzotycznie brzmiąca nazwa cukru – muscovado – wywodzi się od hiszpańskiego słowa „mascabado”, czyli „nierafinowany”. Jednocześnie słowo to najlepiej opisuje metodę pozyskiwania cukru. To różni go od popularnych wytworów spożywczych znanych pod nazwą „brązowy cukier”, które powstają poprzez dodanie melasy do zwykłego białego cukru rafinowanego.
Muscovado wytwarzany jest z trzciny cukrowej, a konkretnie – dzięki odparowaniu wody – z syropu z trzciny cukrowej, czyli melasy. Syrop gotowany jest do momentu zredukowania go do 30% początkowej objętości. Następnie wystawiany jest na działanie promieni słonecznych, dzięki którym wysycha i się krystalizuje. W końcowej fazie produkcji jest rozcierany na kryształki i pakowany.
Cukier muscovado wytwarzany jest na Filipinach i Barbadosie. Różni się od innych gatunków cukru fakturą – nie jest bardzo sypki, a jego wygląd kojarzy się z wilgotnym piaskiem. Ma lekko karmelowy smak i ciemny, brązowy kolor. Ze względu na smak często porównuje się go do syropu klonowego. Właściwości smakowe muscovado sprawiają, że doskonale komponuje się w potrawach z nutą korzenną.
Jak cukier wpływa na nasze zdrowie? Obejrzyj film i poznaj zdanie ekspertów
Wartości odżywcze cukru muscovado
Cukier muscovado ma wartości odżywcze podobne do miodu. W 100 g tej odmiany cukru znajduje się 370 kalorii, podczas gdy miód ma ich średnio 324 w 100 g produktu.
Muscovado jest źródłem witamin A i C. Witamina A, zwana także retinolem lub beta-karotenem, wspomaga metabolizm hormonów steroidowych oraz białek, poprawia naturalną odporność organizmu, wspomaga widzenie poprzez uczestnictwo w procesie powstawania rodopsyny, a dzięki temu chroni wzrok przed tzw. kurzą ślepotą, czyli brakiem zdolności widzenia po zmierzchu. Pomaga także w tworzeniu szkliwa na zębach, by były one zdrowe i mocne. Niedobór witaminy zwiastują kruche i łamliwe paznokcie, wypadanie włosów, zaburzenia widzenia oraz uczucie zmęczenia i zmniejszony apetyt.
Witamina C, której źródłem jest cukier muscovado, wspomaga układ odpornościowy i jest stosowana w profilaktyce przeziębień. Bierze także udział w procesie tworzenia kolagenu i podnosi elastyczność stawów. Odgrywa istotną rolę w profilaktyce osteoporozy. Witamina C jest również środkiem o silnych właściwościach przeciwutleniających, dlatego stosowana jest jako składnik kremów zwalczający wolne rodniki i zapobiegający przedwczesnemu starzeniu się skóry.
Cukier muscovado jest również źródłem składników mineralnych:
- żelaza,
- wapnia,
- potasu,
- fosforu
- magnezu.
Żelazo zapobiega anemii i wzmaga produkcję płytek krwi. Wapń, podobnie jak fosfor, wpływa na zdrowie kości – dzięki obu tym pierwiastkom układ szkieletowy staje się mocny, a w późniejszych latach życia organizmu nie jest podatny na osteoporozę. Potas wpływa na pracę mięśni i poprawę koncentracji, kontroluje ciśnienie krwi i poprawia pracę nerek. Magnez z kolei korzystnie wpływa na samopoczucie: uspokaja i niweluje uczucie zmęczenia.
Ile cukru zjadamy naprawdę? Odpowiedź znajdziesz w filmie
Właściwości cukru muscovado
Cukier muscovado charakteryzuje długa przydatność do spożycia oraz sposób wytwarzania. Produkuje się go w kontrolowanych warunkach, dzięki czemu zyskał status produktu „bio-”. Ze względu na smak podobny do miodu może być stosowany jako jego zamiennik na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Należy jednak pamiętać, że jako cukier jest bardzo kaloryczny i powinien być stosowany z umiarem, nie jako zastępstwo zdrowej diety lub suplementacji witaminowej.
Muscovado jest to produkt wytworzony na bazie trzciny cukrowej, dlatego może być stosowany profilaktycznie jako sposób na obniżenie ryzyka rozwoju nowotworów. Ponadto może pomóc w ustabilizowaniu poziomu cukru we krwi oraz utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Umożliwia prawidłowe funkcjonowanie nerek i reguluje gospodarkę wodną organizmu.
Cukier muscovado, w przeciwieństwie do zwykłego, rafinowanego, białego cukru, nie wykazuje złego wpływu na zęby. Przeciwnie – pomaga w zapobieganiu próchnicy i dba o dobry stan uzębienia.
W wielu krajach w medycynie ludowej cukier muscovado oraz inne przetwory z trzciny cukrowej służą jako lekarstwa. Trzcina wykazuje właściwości przeciwbólowe i bakteriobójcze. Pomaga w leczeniu objawowym chorób gardła ze względu na właściwości wykrztuśne. Prawdopodobnie łagodzi także objawy astmy, przeziębienia oraz gorączkę.
Zastosowanie. Do czego wykorzystać cukier muscovado?
Cukier muscovado stanowi ciekawy zamiennik białego cukru ze względu na swój niepowtarzalny smak. Może być stosowany do słodzenia kawy, herbaty i drinków oraz do wykwintnych deserów. Sprawdzi się także jako element marynat do mięs, poleca się również słodzić nim zalewy octowe do papryki, gruszek czy dyni.