Zdrowy deser dla dziecka – postaw na owoce!
Szybkim, prostym, a przede wszystkim wartościowym deserem dla dziecka są owoce. Stanowią one cenne źródło wielu ważnych substancji odżywczych: witamin, minerałów oraz związków organicznych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu malucha, np.:
- antocyjany – silne przeciwutleniacze zawarte m.in. w jagodach, porzeczkach, czerwonych winogronach i wiśniach
- witamina K, biorąca udział w procesach krzepnięcia krwi – znajduje się w kiwi, awokado, jeżynach i jagodach
- foliany odpowiedzialne za syntezę DNA i białka, podział komórek oraz tworzenie krwi znajdziemy m.in. w awokado, pomarańczach i jabłkach
- potas – ważny elektrolit, znajdujący się w bananach, gruszkach, agreście, brzoskwiniach i morelach.
Obecnie zaleca się podawanie dzieciom w wieku od 1. do 3. roku życia aż 4 porcji owoców każdego dnia. W owocach znajdziemy też błonnik, w tym pektyny, które wspierają pracę przewodu pokarmowego i zapobiegają zaparciom. Owocowy deser dla niemowlaka jest zastrzykiem łatwo dostępnej energii – w owocach przeważają szybko metabolizowane cukry proste i dwucukry.
Co więcej, owoce są dobrym źródłem naturalnej witaminy C oraz witaminy A – związków o silnym działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym. Dodatkowo witamina C wspomaga przyswajanie żelaza. Dobrym pomysłem jest więc podanie dziecku smacznego, owocowego deseru po każdym obiadku zawierającym produkty bogate w żelazo, np. mięso, ryby, kasze, warzywa strączkowe i liściaste oraz buraki.
Sprawdź, jakie owoce wybierać dla niemowlaka i małego dziecka.
Owocowe menu niemowlaka – pierwsze owoce w diecie dziecka
Owoce można wprowadzać do menu dziecka już na początku rozszerzania diety, czyli pomiędzy 17. a 26. tygodniem życia. Eksperci zalecają jednak podanie ich maluchowi dopiero 2 tygodnie po warzywach – zaakceptowanie smaku warzyw jest trudniejsze, dlatego lepiej oswoić z nim maluszka przed podaniem słodkiego puree owocowego.
Od samego początku wprowadzania pokarmów uzupełniających możemy podawać dziecku dowolne rodzaje owoców. Warto jednak kierować się zasadami zdrowego żywienia oraz własna intuicją i zaczynać od lokalnych, sezonowych owoców. Z dużym prawdopodobieństwem będą one zawierały znacznie mniejsze ilości nawozów sztucznych i innych chemikaliów ułatwiających ich transport i przechowywanie niż importowane z dalekich krajów owoce egzotyczne bądź owoce jagodowe poza sezonem. Poza tym świeże, niedawno zebrane owoce są najsmaczniejsze i najbardziej soczyste, ale też najtańsze. W związku z tym dobrym wyborem na początek będzie np. jabłko, gruszka, brzoskwinia lub banan z dobrego i sprawdzonego źródła.
Owoce na deser dla niemowlaka – jak podawać?
Duże znaczenie ma nie tylko rodzaj, ale też forma podania niemowlakowi owocowego deseru, która powinna być dostosowana do jego możliwości i etapu rozwoju. W pierwszych miesiącach rozszerzania diety najlepiej sprawdzą się papki i musy owocowe podawane łyżeczką przez rodzica. W miarę rozwoju umiejętności motorycznych malucha, ok. 8. miesiąca życia możemy zacząć proponować mu cząstki miękkich owoców do trzymania w rączce i samodzielnego jedzenia. Pozwoli to niemowlakowi ćwiczyć koordynację, samodzielność oraz wesprze naukę gryzienia i rozwój mowy. Podczas samodzielnego jedzenia nie spuszczaj dziecka z oczu – odgryzienie zbyt dużego kawałka może spowodować zadławienie, które wymaga szybkiej interwencji rodzica.
Pod koniec 1. roku życia dziecko może otrzymać deserek o dowolnej konsystencji. Na tym etapie warto proponować maluszkowi niewielkie owoce, np. jagodowe, które dostarczą cennych składników odżywczych, ale też będą świetnym treningiem motoryki małej i pozwolą zastosować w praktyce niedawno poznany chwyt pęsetowy.
Gotowe deserki dla niemowlaka – owoce w słoiczkach i tubkach
Proste i szybkie owocowe deserki dla niemowlaka można przygotowywać samodzielnie we własnej kuchni. Rodzice decydujący się na takie rozwiązanie mogą jednak napotkać liczne trudności:
- bardzo ograniczona dostępność wysokiej jakości owoców ekologicznych, które warto wybierać chcąc jak najlepiej zadbać zdrowie dziecka
- możliwość zakupu owoców sezonowych tylko przez kilka tygodni lub miesięcy, a nie przez cały rok
- trudności z dostępnością wysokiej jakości owoców tropikalnych, które również należy włączać do diety dziecka.
Wszystko to może spowodować niewielką różnorodność owoców w diecie dziecka, które nie będzie miało okazji poznać różnych nowych smaków w newralgicznym okresie pierwszych 2 lat życia, kiedy kształtowane są jego nawyki i preferencje żywieniowe na kolejne lata. Z tego względu warto sięgać po gotowe, urozmaicone deserki dla niemowlaka, np. w postaci wygodnych słoiczków i tubek.
Słoiczki i tubki HiPP – zdrowy deserek dla dziecka w jakości BIO
Zdrowe desery dla dzieci w słoiczkach i tubkach są bardzo dobrą alternatywą dla tych przygotowanych samodzielnie w domu. Ich liczne zalety sprawiają, że są chętnie wybierane przez rodziców maluchów, którzy cenią sobie pewność co do składu i jakości dań, a także wygodę ich podania.
Desery dla niemowląt w słoiczkach i tubkach HiPP:
- są dostosowane do wieku i potrzeb żywieniowych dziecka, a czytelne oznaczenie wiekowe na opakowaniu ułatwia wybór dań odpowiednich dla Twojego maluszka
- ich receptura jest opracowywana przez specjalistów do spraw żywienia dzieci, dzięki czemu są odpowiednio zbilansowane i spełniają najwyższe normy
- ich konsystencja odpowiada możliwościom dziecka na danym etapie rozwoju
- nie zawierają dodatku cukru, sztucznych barwników i aromatów niewskazanych w diecie najmłodszych
- są gwarancją różnorodności owoców o każdej porze roku
- dostępne są w jakości BIO.
Znak HiPP BIO widniejący na opakowaniach deserków w słoiczkach i tubkach HiPP świadczy o najwyższej jakości produktów wykorzystanych do ich produkcji i ścisłych kontrolach całego procesu ich wytwarzania. Oznaczenie HiPP BIO to znacznie więcej niż eko – HiPP posiada ponad 60 lat doświadczenia w rolnictwie ekologicznym, dlatego stosuje bardziej surowe normy jakości niż te przewidziane dla rolnictwa ekologicznego: nie godzi się nawet na najmniejszą zawartość środków ochrony roślin i innych szkodliwych substancji w owocach. Co więcej, każdy słoiczek poddany jest ponad 260 kontrolom gwarantującym, że jego zawartość jest w pełni bezpieczna dla maluszków.
Poznaj wszystkie zdrowe deserki dla dzieci HiPP przygotowane z owoców BIO.
Co na deser dla dziecka – propozycje HiPP
Oferta owocowych deserów w słoiczkach dla niemowląt i małych dzieci jest bardzo szeroka i dostosowana do potrzeb różnych grup wiekowych maluchów. Znajdziemy w niej m.in.:
- niewielkie słoiczki Pierwsza łyżeczka HiPP BIO po 4. miesiącu: Pierwsza gruszka i Pierwsze jabłko
- dwuskładnikowe deserki dla dzieci HiPP w jakości BIO, np.: Jabłka z morelami po 4. miesiącu, Brzoskwinie z bananami po 4. miesiącu i Jabłka z burakiem po 5. miesiącu
- połączenie owoców i zbóż HiPP BIO, np.: Jabłka i banany z biszkoptami po 4. miesiącu, Maliny i jabłka z kleikiem ryżowym po 5. miesiącu, Jabłka i banany z musli po 8. miesiącu
- połączenie owoców z ekologicznym nabiałem po 6. miesiącu, np.: Brzoskwinie i morele z twarożkiem HiPP BIO, Truskawki i maliny z jogurtem HiPP BIO.
Musy dla niemowląt HiPP BIO – wygodne tubki na spacer i w podróży
Obok słoiczków HiPP, rodzice niemowląt mają do wyboru też musy owocowe w tubkach HiPP BIO po 5. i po 6. miesiącu życia. Dobrym pomysłem na zdrowy deser dla rocznego i starszego dziecka są musy HiPP SMOOTHIE i HiPP SPORT po 1. roku życia.
Zaletami takiej formy deserków owocowych są:
- możliwość zabrania na spacer, piknik, plac zabaw i w podróż – tubki są lżejsze niż słoiczki i wygodniejsze w przenoszeniu
- wygoda podania – nie potrzeba łyżeczki, a dziecko może jeść samodzielnie bezpośrednio z tubki
- brak konieczności dokładnego mycia rączek przed jedzeniem, cenny zwłaszcza poza domem – dłonie dziecka nie dotykają bezpośrednio jedzenia
- niewielkie porcje 100-120 g, dostosowane do możliwości dziecka
- możliwość przechowywania w temperaturze pokojowej, a nie w lodówce.
Poznaj wyśmienite smaki owocowych musów w tubkach HiPP BIO.
Źródła:
1. H. Weker i inni, Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia, https://imid.med.pl/files/imid/Do%20pobrania/Poradnik%20%C5%BCywienia%20dzieci_1-3_IMiD_FINAL.pdf
2. H. Szajewska, A. Horvath, A. Rybak, P. Socha, Karmienie piersią. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, https://akademia.kalisz.pl/wp-content/uploads/2021/07/karmienie-piersia.stanowisko-tow.gastro.pdf
3. H. Szajewska i inni, Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, https://ptghizd.pl/cm/uploads/2021/04/smp_01_2021_zasady_zywienia_zdrowych_niemowlat.pdf