Zęby potrzebują przede wszystkim witamin, wapnia, fosforu. Jednak układając dietę z myślą o zdrowym i białym uśmiechu trzeba postawić na różnorodność. Tylko zbilansowane i rozsądnie skomponowane menu przyniesie oczekiwane rezultaty.
Dla mocnych zębów witamina D, wapń i fosfor
Zęby tak samo jak kości potrzebują witaminy D. To dzięki niej zęby są w ogóle mogą przyswoić wapń i fosfor, które stanowią ich podstawowy budulec. Najwięcej tej cennej witaminy znajdziemy w jajach, mleku i produktach mlecznych oraz olejach roślinnych.
Wapń nie tylko wzmacnia zęby, ale i neutralizuje kwasy. Najgroźniejsze są te pochodzące np. z owoców, zwłaszcza cytrusowych, bo to one przyczyniają się do uszkodzenia szkliwa. Warto o tym pamiętać, bo uszkodzone szkliwo może sprawić trochę kłopotów, np. doprowadzić do nadwrażliwości zębów. Gdzie szukać wapnia? Najwięcej tego pierwiastka znajdziemy w mleku i produktach mlecznych.
A co z fosforem? Tego najwięcej znajdziemy w mięsie, rybach, orzechach, jajkach, nasionach dyni i słonecznika, produktach z pełnego ziarna oraz nasionach roślin strączkowych.
Witamina C i fluor na bakterie
Witamina C wzmacnia odporność i działa przeciwbakteryjnie. Pomaga zwalczyć bakterie, które mogą przyczynić się do rozwoju próchnicy. Dodatkowo wzmacnia naczynia krwionośne, dzięki czemu dziąsła są mocne i prawidłowo podtrzymują zęby. Gdzie ją znaleźć? Najwięcej jest jej w dzikiej róży i czarnych porzeczkach. Witaminę C znajdziemy także w natce pietruszki, czerwonej papryce, czy ziemniakach.
Podobne właściwości ma fluor. Dodatkowo zmniejsza mineralizację szkliwa, tym samym stają się one mocniejsze i bardziej odporne na działanie szkodliwych bakterii. Sporo fluoru zawiera czarna herbata, chleb żytni, wieprzowina, żółty ser.
Witamina A
Co ma witamina A do zębów? Przede wszystkim wzmacnia i odżywia tkanki przyzębia oraz błony śluzowe. Ponad to odpowiada za wytwarzanie odpowiedniej ilości śliny. Przyśpiesza gojenie się ran, dlatego warto o niej pamiętać, gdy wokół lub wewnątrz jamy ustnej pojawi się ranka. Doskonałym źródłem witaminy A są m.in. marchewka, kapusta, bataty, zielone warzywa liściaste oraz ryby.
Tego lepiej unikaj
Jeśli naprawdę chcemy wzmocnić swoje zęby odpowiednią dietą warto nie tylko coś do niech wprowadzić, ale i wyeliminować. Uważać trzeba przede wszystkim na węglowodany, czyli cukry proste. Słodkie jedzenie jest doskonałą pożywką dla bakterii. Im więcej żyje ich w naszych ustach, tym większe prawdopodobieństwo rozwoju choćby próchnicy.
Najwięcej problemów mogą wyrządzić te słodycze, które się ciągną lub z łatwością przyklejają do zębów. Ale nie tylko. Węglowodany znajdziemy także w pieczywie, płatkach śniadaniowych oraz napojach gazowanych. Jeśli nie potrafimy całkowicie wykluczyć ich z codziennej diety, to przynajmniej postarajmy się, chociaż zredukować ich ilość w codziennej diecie.
Uwaga na przebarwienia
Jeśli chcemy, żeby zęby były mocne i białe warto zrezygnować lub ograniczyć jedzenie tych produktów, które mogą powodować przebarwienia na zębach. Mimo że nie są groźne, to wyglądają nieestetycznie. Najwięcej problemów mogą przysporzyć buraki i przygotowywany z nich barszcz, czerwone wino oraz owoce jagodowe. Dlatego, aby uniknąć przebarwień dobrze po ich zjedzeniu przepłukać usta wodą, warto też sięgnąć po gumę bezcukrową.
Na czarnej liście znajdują się także herbata, kawa oraz papierosy.