Ciasto marchewkowe fit jest bardzo proste w przygotowaniu, a co najważniejsze – zdrowe i dietetyczne. Można go dekorować śmietankową polewą i ulubionymi owocami. Marchewka, będąca jednym z podstawowych składników ciasta, jest bogatym źródłem karotenu, który zwiększa odporność i ma pozytywny wpływ na pracę narządu wzroku.
Ciasto marchewkowe fit – zdrowa i dietetyczna słodycz
Ciasto marchewkowe fit jest zdrową alternatywą dla wszystkich wielbicieli słodyczy i domowych wypieków. Przygotowuje się je na bazie marchewki i mąki pełnoziarnistej, która zawiera znacznie więcej witamin, minerałów i błonnika pokarmowego niż zwykła mąka pszenna. Ciasto marchewkowe fit doskonale smakuje z dodatkiem przypraw korzennych, takich jak cynamon i gałka muszkatołowa. Dodają one nie tylko unikalnego smaku i aromatu wypiekowi, ale również stymulują procesy przemiany materii i wspomagają odchudzanie. Zamiennikiem cukru w cieście marchewkowym fit jest ksylitol, nazywany inaczej cukrem brzozowym. Ciasto można dosłodzić również miodem. Wierzch marchewkowego wypieku można dekorować domowym kremem przygotowanym na bazie śmietankowego serka twarogowego, który jest znacznie zdrowszy od tradycyjnych lukrów czy polew zakupionych w sklepach. W przypadku gdy ciasto marchewkowe jest za rzadkie, należy dodać więcej mąki, a jeśli zbyt gęste i zbite – odrobinę mleka.
Ciasto marchewkowe fit – właściwości
W całym cieście marchewkowym z polewą przygotowanym według poniższego przepisu znajduje się około:
kcal | 2059 |
---|---|
białko | 62.9 g |
tłuszcz | 83.9 g |
węglowodany | 297 g |
błonnik pokarmowy | 1.8 g |
Jedna porcja ciasta marchewkowego waży około 60 g i dostarcza około 102 kcal.
Składniki:
- 250 g mąki pełnoziarnistej,
- 4 średnie marchewki,
- 1 łyżka oleju roślinnego lub kokosowego,
- 1 duże jajo,
- 1 szklanka mleka,
- 5 łyżek ksylitolu,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego,
- przyprawy: szczypta soli, ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, 4 łyżeczki cynamonu,
- składniki na polewę: 250 g śmietankowego serka twarogowego, 2 łyżki ksylitolu, 2 łyżki cukru pudru, odrobina soku z cytryny, garść malin lub innych owoców.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do 180℃ z termoobiegiem.
- Do miski wrzuć: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, ksylitol, cynamon i gałkę muszkatołową. Wszystko wymieszaj.
- Do drugiej miski dodaj: jajko, mleko, olej roślinny i aromat waniliowy. Wymieszaj. Zetrzyj marchew na tarce. Dodaj ją do miski z płynnymi produktami.
- Zawartość obu misek połącz ze sobą. Całość dokładnie wymieszaj.
- Przygotowane ciasto wylej na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 40 minut.
- W trakcie pieczenia ciasta przygotuj polewę. Zmiksuj: serek twarogowy, ksylitol, cukier puder i sok z cytryny. Przygotowaną masę wstaw do lodówki.
- Upieczone ciasto odstaw do ostygnięcia. Po wystygnięciu posmaruj jego wierzch schłodzonym kremem i udekoruj malinami.
Marchew – właściwości odżywcze
Marchew jest warzywem znajdującym szerokie zastosowanie w kuchniach całego świata. Poza unikalnym smakiem i intensywną pomarańczową barwą posiada również wysokie wartości odżywcze, dzięki którym wykazuje liczne właściwości zdrowotne i lecznicze. Ponadto marchew jest warzywem o niskiej kaloryczności – w 100 g dostarcza jedynie 40 kcal (średnia marchewka waży około 45 g). Jest również bogatym źródłem błonnika pokarmowego (2,8 g/100 g), który usprawnia procesy trawienne i wspomaga odchudzanie. W składzie marchewki występuje białko (0,93g/100 g), węglowodany (9,58 g/100 g) oraz tłuszcze (0,24 g/100 g). Marchewka dostarcza wielu cennych witamin. Jednym z ważniejszych składników marchewki jest beta-karoten należący do karotenoidów, czyli naturalnych barwników roślinnych. Związek ten zaliczany jest do przeciwutleniaczy o bardzo korzystnym wpływie na organizm. Marchewka zawiera również: witaminy z grupy B, kwas foliowy, witaminę C, E, K oraz liczne minerały: potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo i cynk.
Szukasz przepisu na ciasto marchewkowe? Znajdziesz go w filmie poniżej:
Marchew – właściwości zdrowotne i lecznicze
Marchewka jest źródłem substancji antyoksydacyjnych, które redukują szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych. Te reaktywne formy tlenu odpowiadają za powstawanie wielu schorzeń i przyspieszone starzenie się organizmu. Antyoksydanty zawarte w marchewce wykazują właściwości przeciwnowotworowe, m.in. w stosunku do raka przełyku, krtani, jamy ustnej i pęcherza moczowego. Marchewka dostarcza również cennego błonnika pokarmowego, który odgrywa ważną rolę w prawidłowej pracy układu pokarmowego. Przyczynia się do usprawnienia trawienia, uregulowania rytmu wypróżnień i przyspieszenia metabolizmu. Ponadto błonnik pokarmowy obniża poziom cholesterolu we krwi, a w konsekwencji zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy. Marchew wykazuje właściwości przeciwpasożytnicze, z tego powodu w medycynie naturalnej znajduje zastosowanie jako pomocniczy preparat w leczeniu infekcji pasożytniczych. Beta-karoten obecny w dużych ilościach w marchewce i nadający jej intensywnej pomarańczowej barwy ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie narządu wzroku oraz kondycję skóry. Wspomaga również odporność i opóźnia procesy starzenia się skóry.
Marchew – czy może pojawić się w każdej diecie?
Marchew ze względu na niską kaloryczność i wysokie wartości odżywcze jest rekomendowana w diecie każdego. Należy jednak pamiętać, że osoby chorujące na cukrzycę lub dążące do redukcji masy ciała powinny spożywać marchew w postaci surowej. Zalecenie to jest spowodowane tym, że surowa marchewka ma niski indeks glikemiczny wynoszący 30. Oznacza to, że po jej spożyciu dochodzi do stopniowego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Gotowana marchewka ma znacznie wyższy indeks glikemiczny, mogący osiągnąć wartość 90. Produkty o wysokim indeksie prowadzą do gwałtownych skoków poziomu cukru, co jest niewskazane przy cukrzycy i diecie odchudzającej.