Bąbelkowa herbata - trochę historii
Bubble tea została stworzona na Tajwanie. Ciepły napar z herbaty został tam urozmaicony mlekiem, kulkami tapioki (z korzenia manioku) oraz kostkami lodu. Pierwotna nazwa to pearl milk tea, ponieważ herbata zabarwiona była dość mocno mlekiem.
Bąbelkowa herbata - czy jest zdrowa?
Tak, ale pod warunkiem, że będzie przygotowywana z dobrej jakości składników. Uwaga na bubble tea z proszku, którą możemy kupić zarówno w sklepach, jak i herbaciarniach czy kawiarniach.
Oryginalna bąbelkowa herbata parzona jest z liści herbaty czarnej, oolong lub zielonej. Jak prawidłowo parzyć różne rodzaje herbat? Dowiecie się tego z filmu poniżej:
Herbata czarna - właściwości
Czarna herbata zawiera taninę, która pozytywnie wpływa na układ pokarmowy. Pomaga przy zatruciach, ułatwia trawienie posiłków, a także pozytywnie wpływa na układ krwionośny i serce działając przeciwmiażdżycowo, rozszerzając naczynia krwionośne oraz obniżając ciśnienie.
Herbata zielona - właściwości
Zielona herbata ma najwięcej zdrowotnych właściwości spośród herbat. Działa przeciwmiażdżycowo dzięki dużej zawartości antyoksydantów. Pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, ułatwia zwalczanie stanów zapalnych w organizmie, pomaga zapobiegać chorobom neurologicznym, takim jak choroba Parkinsona lub Alzheimera. Zielona herbata obniża ciśnienie tętnicze krwi i zawiera bardzo dużo polifenoli.
Więcej: Zielona herbata – właściwości odchudzające i inne. Parzenie herbaty
Niebieska herbata oolong - właściwości
To właśnie z tego rodzaju herbaty najczęściej parzona jest oryginalna bubble tea. Oolong łączy właściwości herbaty zielonej i czarnej, a wyróżnia niebieski kolor i intensywny aromat. Właściwości zdrowotne herbaty oolong wynikają z dużej ilości zawartych w niej substancji przeciwutleniających, tzw. katechin. Dodatkowo pomaga przyspieszyć przemianę materii, obniżyć poziom złego cholesterolu, poprawia odporność organizmu i niweluje działanie wolnych rodników.
Więcej: Niebieska herbata oolong – jakie ma właściwości?
Kulki tapioki w bubble tea
Tapioka jest rodzajem skrobi, który otrzymywany jest z manioku.Składa się z dobrze przyswajalnych węglowodanów i śladowych ilości białka. Pozbawiona jest glutenu i nie powoduje reakcji alergicznych.
Kulki tapioki można kupić w sklepach z żywością azjatycką oraz w sklepach internetowych. Ich koszt to około 10 zł za 250 gramów.
Bubble tea - przepis na klasyczną bąbelkową herbatę
- 1/4 szklanki kulek tapioki i 2 szklanki wody na jej ugotowanie,
- 125 ml mleka,
- dobra herbata,
- 2 łyżki miodu.
Kulki tapioki wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy około 15 minut, aż wypłyną na powierzchnię. Odstawiamy je na kolejne 15 minut, a następnie odcedzamy.
Należy zaparzyć dobrą herbatę (zieloną czarną lub oolong) zgodnie z zasadami jej parzenia i pozostawić do ostygnięcia. Następnie do szklanek wsypujemy kulki tapioki, herbatę łączymy z mlekiem i miodem i zalewamy kulki. Można dodać kostki lodu.
Owocowa bubble tea - jak zrobić?
Owocową bubble tea możemy przygotować poprzez dołączenie do zawartości napoju owoców - np. brzoskwiń, truskawek, malin, soku owocowego dodanego zamiast mleka lub zaparzenia herbaty owocowej zamiast klasycznej czarnej.
Przepis na owocową bubble tea:
- 1/4 szklanki kulek tapioki i 2 szklanki wody na jej ugotowanie,
- dowolne owoce,
- 2 torebki zielonej herbaty,
- sok owocowy,
- kilka kostek lodu.
Postępujemy dokładnie tak samo, jak w przepisie powyżej - tj. gotujemy tapiokę, parzymy herbatę, czekamy aż składniki ostygną.
Zalewamy kulki tapioki i kawałki owoców herbatą do 2/3 wysokości szklanki, a następnie uzupełniamy to sokiem owocowym.