W Stanach Zjednoczonych rocznie na salmonellozę zapada 1,2 miliona ludzi, natomiast umiera 450 pacjentów. Tym razem niebezpieczna bakteria była obecna w paczkowanych melonach pochodzących z magazynu w stanie Indiana. Centra Kontroli i Prewencji Chorób zadecydowała o wycofaniu melonów ze sprzedaży w ośmiu stanach: Georgia, Illinois, Indiana, Kentucky, Michigan, Missouri, Karolina Północna i Ohio.
W wyniku zatrucia bakterią salmonelli obecną w melonach do szpitali trafiło 60 osób, 31 z nich wymagało hospitalizacji. Najmłodszy z pacjentów był niemowlęciem, najstarszy zaś miał 97 lat.
Więcej na ten temat znajdziecie na TVN24.pl: Bakterie salmonelli w paczkowanych melonach. 60 osób zakażonych
Salmonella
Salmonella to rodzaj średniej wielkości, pałeczkowatych bakterii, który obejmuje ponad 2500 odmian. W Polsce zatrucie salmonellą przyjmuje zwykle postać biegunki. Główne objawy to ostre zapalenie żołądka i jelit, wymioty, silne bóle brzucha i gorączka. Symptomy są na tyle niespecyficzne, że mogą również świadczyć o zakażaniu inną bakterią bądź wirusem, dlatego aby postawić ostateczną diagnozę trzeba wykonać posiew z kału. W przebiegu salmonellozy gorączka zwykle ustępuje po 72 godzinach, natomiast biegunka utrzymuje się do 7 dni.
Salmonella jest chorobą o tyle niebezpieczną, że może prowadzić do odwodnienia organizmu. Jest to szczególnie niebezpieczne u osób starszych, niemowląt oraz osób z obniżoną odpornością. Objawy odwodnienia to:
- wysuszona skóra i śluzówki,
- przyspieszony oddech,
- przyspieszona akcja serca,
- utrata masy ciała,
- wzmożone pragnienie.
Salmonellą można zarazić się poprzez niewłaściwą higienę, jedzenie brudnych owoców i warzyw, a także od zwierząt (poprzez kontakt z ich kałem). Zwykle organizm jest w stanie poradzić sobie z bakterią, a podawanie antybiotyków jest konieczne tylko w ostrym przebiegu choroby.
Więcej: Salmonella - objawy, leczenie i nosicielstwo. Salmonella u dzieci