Polub nas na Facebooku
Czytasz: Bakterie salmonelli w melonach. Ponad 60 osób zakażonych
menu
Polub nas na Facebooku

Bakterie salmonelli w melonach. Ponad 60 osób zakażonych

melon

Fot. merc67 / Getty Images

Bakterie salmonelli znajdowały się w paczkowanych melonach. Trafiły one do sprzedaży w ośmiu stanach w USA. Na salmonellozę zachorowało 60 osób, 31 z nich wymagało hospitalizacji. Najmłodszym pacjentem było niemowlę.

W Stanach Zjednoczonych rocznie na salmonellozę zapada 1,2 miliona ludzi, natomiast umiera 450 pacjentów. Tym razem niebezpieczna bakteria była obecna w paczkowanych melonach pochodzących z magazynu w stanie Indiana. Centra Kontroli i Prewencji Chorób zadecydowała o wycofaniu  melonów ze sprzedaży w ośmiu stanach: Georgia, Illinois, Indiana, Kentucky, Michigan, Missouri, Karolina Północna i Ohio.

W wyniku zatrucia bakterią salmonelli obecną w melonach do szpitali trafiło 60 osób, 31 z nich wymagało hospitalizacji. Najmłodszy z pacjentów był niemowlęciem, najstarszy zaś miał 97 lat.

Więcej na ten temat znajdziecie na TVN24.pl: Bakterie salmonelli w paczkowanych melonach. 60 osób zakażonych

Zobacz film: Jak uniknąć Salmonelli? Źródło: Wiem, co jem

Salmonella

Salmonella to rodzaj średniej wielkości, pałeczkowatych bakterii, który obejmuje ponad 2500 odmian. W Polsce zatrucie salmonellą przyjmuje zwykle postać biegunki. Główne objawy to ostre zapalenie żołądka i jelit, wymioty, silne bóle brzucha i gorączka. Symptomy są na tyle niespecyficzne, że mogą również świadczyć o zakażaniu inną bakterią bądź wirusem, dlatego aby postawić ostateczną diagnozę trzeba wykonać posiew z kału. W przebiegu salmonellozy gorączka zwykle ustępuje po 72 godzinach, natomiast biegunka utrzymuje się do 7 dni.

Salmonella jest chorobą o tyle niebezpieczną, że może prowadzić do odwodnienia organizmu. Jest to szczególnie niebezpieczne u osób starszych, niemowląt oraz osób z obniżoną odpornością. Objawy odwodnienia to:

  • wysuszona skóra i śluzówki,
  • przyspieszony oddech,
  • przyspieszona akcja serca,
  • utrata masy ciała,
  • wzmożone pragnienie.

Salmonellą można zarazić się poprzez niewłaściwą higienę, jedzenie brudnych owoców i warzyw, a także od zwierząt (poprzez kontakt z ich kałem). Zwykle organizm jest w stanie poradzić sobie z bakterią, a podawanie antybiotyków jest konieczne tylko w ostrym przebiegu choroby.

Więcej: Salmonella - objawy, leczenie i nosicielstwo. Salmonella u dzieci

Zobacz film: Salmonella - objawy. Źródło: Dzień Dobry TVN


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
1
0
Polecamy
Salmonella - objawy, leczenie i nosicielstwo.
Salmonella u dzieci
Salmonella - objawy, leczenie i nosicielstwo. Salmonella u dzieci TVN zdrowie
Uwaga na jajka skażone salmonellą!
Uwaga na jajka skażone salmonellą! TVN zdrowie
Zmiany neurologiczne po przejściu COVID-19.
"Co trzeci ozdrowieniec dalej odczuwa skutki choroby"
Zmiany neurologiczne po przejściu COVID-19. "Co trzeci ozdrowieniec dalej odczuwa skutki choroby" Dzień Dobry TVN
Coraz więcej dzieci w Polsce choruje na PIMS.
Pediatra:
"To nowa jednostka chorobowa, której musimy się nauczyć"
Coraz więcej dzieci w Polsce choruje na PIMS. Pediatra: "To nowa jednostka chorobowa, której musimy się nauczyć" Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?