Polub nas na Facebooku
Czytasz: Bakterie Listeria w mrożonych warzywach. Niektóre partie produktu wycofane ze sprzedaży
menu
Polub nas na Facebooku

Bakterie Listeria w mrożonych warzywach. Niektóre partie produktu wycofane ze sprzedaży

mrożone warzywa

Fot. VictoriaBee / Getty Images

Europejska Agencja Standardów Żywności poinformowała, że w mrożonych warzywach wykryto bakterie Listeria monocytogenes, które do połowy czerwca doprowadziły do śmierci co najmniej dziewięciu osób.

Najprawdopodobniej źródłem zatruć Listerią była mrożona kukurydza. Od połowy czerwca zgłoszono 47 przypadków zatruć groźną bakterią, z czego 9 pacjentów zmarło. Do zatruć dochodziło w Austrii, Danii, Finlandii, Szwecji i Wielkiej Brytanii. Bakterie Listeria zostały wykryte w mrożonych warzywach wyprodukowanych przez tę samą węgierską firmę w latach 2016-2018.

Więcej na ten temat znajdziecie na TVN24.pl: Śmiertelnie groźna bakteria w mrożonych warzywach. Ostrzeżenie

Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie, w którym przypomina, by mrożone produkty zawsze poddawać obróbce chemicznej po rozmrożeniu. 

Listerioza - co to za choroba?

Listerioza to choroba, którą wywołują bakterie Listeria monocytogenes. Zwykle znajdziemy je w produktach mlecznych niepasteryzowanych (np. serach pleśniowych), na nieumytych owocach i warzywach, w surowym mięsie i rybach oraz w owocach morza. Bakterie te mogą znajdować się także w mrożonkach, dlatego bezwzględnie należy poddawać je obróbce chemicznej po rozmrożeniu.

Osoby zdrowe nie powinny obawiać się listeriozy - choroba atakuje ludzi starszych, niemowlęta, kobiety w ciąży i dla nich stanowi poważne zagrożenie. U osób zdrowych objawem może być gorączka i biegunka, trwające do trzech dni. 

U osób z grupy ryzyka bakterie Listerii przenikają przez ściany jelita grubego do krwioobiegu, a następnie wraz z prądem krwi – do ośrodkowego układu nerwowego. Prowadzi to do bakteriemii (czyli obecności bakterii we krwi) i posocznicy, a także do zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych i mózgu, powstawania ropni mózgu, zapalenia stawów i kości, mięśnia sercowego, otrzewnej czy płuc.

Listerioza jest szczególnie groźna dla kobiet ciężarnych. Więcej na ten temat znajdziecie tutaj: Listerioza w ciąży – objawy, badania w kierunku listerii

Jeśli jesteście ciekawi, jak można uniknąć zarażenia się Salmonellą, to koniecznie zobaczcie:

Zobacz film: Co zrobić, aby nie zarazić się Salmonellą? Źródło: Wiem co jem


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
6
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni