Bakterie jelitowe zmniejszają ryzyko chorób serca
Badacze z Ohio State University twierdzą, że ich odkrycie może zostać wykorzystane w przyszłości do opracowania nowatorskich terapii. Dlaczego? Naukowcy przeanalizowali, w jaki sposób metaboliczne procesy bakterii jelitowych mogą być powiązane z chorobami serca. Okazało się, że aktywność jednego ze szczepów bakterii, dokładnie Eubacterium limosum, wpływa na zmniejszenie produkcji związku chemicznego, który bierze udział w rozwoju miażdżycy tętnic.
Jak działają bakterie?
Amerykańscy badacze sądzą, że pozytywne działanie bakterii jest związane z enzymem MtcB. Białko to odpowiada za demetylację, czyli usuwanie specyficznych molekuł (grup metylowych) z DNA, dzięki czemu zmienia się struktura lub funkcjonowanie związku chemicznego. Szczepy bakterii Eubacterium limosum przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka chorób kardiologicznych dzięki reakcji z l-karnityną. Dzięki temu l-karnityna zostaje wykluczona z produkcji trimetyloaminy, czyli związku chemicznego, który bierze udział w procesie zatykania naczyń krwionośnych.
źródło: https://www.sciencedaily.com/