Polub nas na Facebooku
Czytasz: Bakteria Klebsiella pneumoniae New Delhi – dlaczego jest tak groźna?
menu
Polub nas na Facebooku

Bakteria Klebsiella pneumoniae New Delhi – dlaczego jest tak groźna?

Bakterie

Fot: Dr_Microbe / gettyimages.com

Przeludnienie, nadużywanie antybiotyków (np. w Indiach) spowodowały wytworzenie się szczepów opornych na leczenie i stanowiących istotne zagrożenie dla ludzi. Przykładem jest szczep New Delhi bakterii Klebsiella pneumoniae, który może doprowadzić do zgonu nawet u 50% zakażonych.

Bakteria Klebsiella pneumoniae jest Gram-ujemną pałeczką jelitową należącą do rodziny Enterobacteriaceae. Stanowi często wykrywaną bakterię wchodzącą w skład flory bakteryjnej jelit. Jest odpowiedzialna za tzw. zakażenia oportunistyczne (u osób z zaburzoną odpornością), a także za zakażenia szpitalne. Potrafi przetrwać zarówno w warunkach tlenowych, jak i beztlenowych. Może być wyizolowana z gleby, ścieków, wody, wywoływać zakażenia u zwierząt, czyli jest bardzo rozpowszechniona w środowisku. Jak każda bakteria, wytworzyła z czasem pewne mechanizmy oporności na antybiotyki. W przypadku Klebsiella pneumoniae okazuje się, że jednym z najbardziej niebezpiecznym z punktu widzenia terapii zakażeń jest mechanizm określany jako New Delhi metallo-beta-lactamase-1.

Bakteria New Delhi, czyli co? Dowiesz się tego z naszego filmu:

Zobacz film: 10 faktów o superbakterii New Delhi. Źródło: X-Bank Gallery.

Bakteria New Delhi – czy jest groźna?

Zakażenia bakterią New Delhi należą do jednych z najgroźniejszych zjawisk ostatnich lat, szczególnie z punktu widzenia bakteriologii, mikrobiologii czy epidemiologii. Bakteria New Delhi jest jednym ze szczepów bakterii Klebsiella pneumoniae, który wyizolowano w Szwecji od chorego pochodzącego z Indii, gdzie miał kontakt z opieką szpitalną. Podczas leczenia okazało się, że ten szczep wytwarza najgroźniejszy mechanizm oporności na antybiotyki, a konkretnie na karbapenemy. Bakteria New Delhi wytwarza bowiem enzym określany jako karbapenemaza, neutralizując działanie antybiotyku. Szczep ten rozpowszechnił się na całym świecie, stanowi zagrożenie również w Polsce.

Zakażenia bakterią New Delhi w Polsce

Bakteria New Delhi bardzo łatwo rozprzestrzenia się wśród ludzi. Problem zakażenia szczepem Klebsiella pneumoniae wytwarzającym karbapenemazy obejmuje w Polsce przede wszystkim terytorium Warszawy i Mazowsza. W ostatnim czasie zakażenia są również notowane na Podlasiu. Obejmuje to nie tylko aktywne zakażenie, ale również stan nosicielstwa. Oznacza to, że szczep ten chwilowo niechorobotwórczy dla danego człowieka może okazać się groźny, czyli bezobjawowe nosicielstwo może przekształcić się w aktywne zakażenie. Bakteria New Delhi szerzy się przede wszystkim drogą brudnych rąk. W związku z bezobjawowym nosicielstwem tych szczepów powinno się kłaść szczególny nacisk na higienę. Są to szczepy wieloantybiotykooporne. Co drugi pacjent przechodzący ciężkie zakażenie zagrożony jest zgonem. Zakażenia obserwuje się na wielu oddziałach szpitalnych – internistycznych, chirurgicznych, geriatrycznych, a czasem nawet pediatrycznych.

Objawy zakażenia Klebsiella pneumoniae New Delhi

Klebsiella pneumoniae to pałeczka zapalenia płuc. Jednak to nie ono jest najczęstszym objawem zakażenia. Oczywiście zapalenia płuc to jeden z objawów aktywnego zakażenia tą bakterią. Klebsiellę pneumoniae oporną na karbapenemazę, czyli bakterię New Delhi, należy kojarzyć z infekcjami dróg moczowych. U dzieci w skrajnych przypadkach może dojść do zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych, natomiast szerzące się zakażenie może spowodować przedostanie się bakterii do krwioobiegu, a w efekcie doprowadzić do sepsy (zakażenia uogólnionego) i zgonu. Leczenie stanowi prawdziwe wyzwanie, ponieważ brak odpowiedzi na antybiotyki skutkuje pogłębianiem się złego stanu chorego, doprowadzając do śmierci. Zakażenie Klebsiella pneumoniae New Delhi może również dawać objawy zakażenia tkanek miękkich, kości, stawów, wątroby. Łatwość, z jaką bakteria szerzy się w organizmie, czyni ją szczególnie groźną dla ludzi.


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
125
19
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?