Locavore – co to?
Locavore to trend żywieniowy, który bazuje na powrocie do korzeni i jedzeniu lokalnych oraz sezonowych warzyw i owoców.
Autorką tego określenia jest Jessica Prentice - popularyzatorka ekologicznego żywienia. Jej pojęcie „locavore” szybko zdobyło dużą popularność i w 2007 roku zostało uznane za „słowo roku” przez amerykański słownik wydawnictwa Oxford University Press. Ruch, który zrodził się w Stanach Zjednoczonych jest powszechnie rozumiany jako działanie na rzecz rozpowszechnienia zrównoważonego rozwoju i świadomości ekologicznej.
Jakie korzyści daje bycie locavore?
- Ograniczenie emisji CO2 do atmosfery
- Spadek zużycia paliwa i prądu
- Wsparcie polskich rolników, sadowników i dostawców
- Żywność od lokalnych rolników dostępna w sklepach jest świeższa
- Twoja dieta jest świeża i bogatsza w witaminy, minerały i składniki odżywcze
Jak zostać locavore? To proste?
- Rób zakupy u lokalnych dostawców lub w sklepach z lokalną żywnością
- Idź na zakupy z listą potrzebnych produktów
- Nie kupuj na zapas
- Sprawdzaj etykiety produktów i terminy przydatności do spożycia
Zobacz także video: Wszystko co musisz wiedzieć o byciu locavore