Polub nas na Facebooku
Czytasz: Bądź locavore, żyj dłużej i płać niższe rachunki! Co oznacza locavore?
menu
Polub nas na Facebooku

Bądź locavore, żyj dłużej i płać niższe rachunki! Co oznacza locavore?

Getty Images/nd23000

Locavore to określenie osoby, która wybiera lokalne produkty od okolicznych dostawców. To nowy trend żywieniowy, który przynosi wiele korzyści zdrowotnych oraz wspiera równowagę środowiska. Co zyskujemy będąc locavore?

Locavore – co to?

Locavore to trend żywieniowy, który bazuje na powrocie do korzeni i jedzeniu lokalnych oraz sezonowych warzyw i owoców.

Autorką tego określenia jest Jessica Prentice - popularyzatorka ekologicznego żywienia. Jej pojęcie „locavore” szybko zdobyło dużą popularność i w 2007 roku zostało uznane za „słowo roku” przez amerykański słownik wydawnictwa Oxford University Press. Ruch, który zrodził się w Stanach Zjednoczonych jest powszechnie rozumiany jako działanie na rzecz rozpowszechnienia zrównoważonego rozwoju i świadomości ekologicznej.

Jakie korzyści daje bycie locavore?

  • Ograniczenie emisji CO2 do atmosfery
  • Spadek zużycia paliwa i prądu
  • Wsparcie polskich rolników, sadowników i dostawców
  • Żywność od lokalnych rolników dostępna  w sklepach jest świeższa
  • Twoja dieta jest świeża i bogatsza w witaminy, minerały i składniki odżywcze
Zobacz także video: Co warto kupować prosto od rolnika?

Dzięń Dobry TVN

Jak zostać locavore? To proste?

  • Rób zakupy u lokalnych dostawców lub w sklepach z lokalną żywnością
  • Idź na zakupy z listą potrzebnych produktów
  • Nie kupuj na zapas
  • Sprawdzaj etykiety produktów i terminy przydatności do spożycia

Zobacz także video: Wszystko co musisz wiedzieć o byciu locavore

x-news

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
67
8
Polecamy
Postanowienia noworoczne.
Jak – naprawdę – zmienić swoje nawyki? 
Postanowienia noworoczne. Jak – naprawdę – zmienić swoje nawyki?  Dzień Dobry TVN
Poznaj trendy żywieniowe na 2020 rok!
Oto 6 najważniejszych kierunków
Poznaj trendy żywieniowe na 2020 rok! Oto 6 najważniejszych kierunków TVN zdrowie
Jak mądrze kupować i przechowywać jedzenie?
Katarzyna Bosacka:
"Namawiam, żeby zamienić plastik kuchenny na szkło"
Jak mądrze kupować i przechowywać jedzenie? Katarzyna Bosacka: "Namawiam, żeby zamienić plastik kuchenny na szkło" Dzień Dobry TVN
Co to jest żywność ekologiczna?
Definicja i najwięksi producenci
Co to jest żywność ekologiczna? Definicja i najwięksi producenci TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Jakie są objawy grypy? Grypa a przeziębienie – zasadnicze różnice
Jakie są objawy grypy? Grypa a przeziębienie – zasadnicze różnice
Glejak– jak wygląda leczenie tego nowotworu?
Glejak– jak wygląda leczenie tego nowotworu?
Czym są modzele na stopie? Jak można je leczyć domowymi sposobami?
Czym są modzele na stopie? Jak można je leczyć domowymi sposobami?
Co to jest woda strukturalna? Czy istnieją naukowe wyjaśnienia tego zjawiska? Mit wody strukturalnej
Co to jest woda strukturalna? Czy istnieją naukowe wyjaśnienia tego zjawiska? Mit wody strukturalnej
Ból receptorowy i neuropatyczny – rodzaje bólu i skala oceny bólu
Ból receptorowy i neuropatyczny – rodzaje bólu i skala oceny bólu
Czerwone lub białe krosty w gardle. Jakie mogą być ich przyczyny?
Czerwone lub białe krosty w gardle. Jakie mogą być ich przyczyny?