Czym właściwie jest superfoods? To produkty pochodzenia naturalnego, nieprzetwarzane i bogate w składniki odżywcze. My wraz z naszym ekspertem wybrałyśmy 10, które spożywane regularnie zwiększą odporność twojego organizmu. Pamiętaj jednak, że będzie to proces. Aby długo cieszyć się zdrowiem, warto sięgać po takie jedzenie również po erze koronawirusa.
1. Imbir
Właściwości lecznicze imbiru znane są od dawna. Już w mitologii hinduskiej przedstawiany był on jako specyfik na podnoszenie odporności. Warto wiedzieć, że jest także pomocny w leczeniu chorób wirusowych, bakteryjnych czy grzybiczych. Można dodawać go do herbaty lub do gorącej wody z miodem, zaś wcierany w skórę - w miejsce bólu, działa przeciwzapalnie i rozgrzewająco.
2. Kurkuma
Według badań kurkuma podnosi poziom katelicydyny - peptydu, który wspomaga zapobieganie infekcjom wirusowym, grzybiczym czy bakteryjnym (między innymi Helicobacter pyroli). Działa korzystnie również na pracę mózgu, układu trawiennego oraz wzroku. Najlepiej wykorzystywać ją w połączeniu z herbatą, imbirem oraz cynamonem.
3. Cynamon
Cynamon wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości, jednak w połączeniu z miodem (dobrej jakości) podnosi odporność. Miód i cynamon wzmacniają białe krwinki, które odpowiedzialne są między innymi za ochronę organizmu przed wszelkimi infekcjami. Mieszanka ta doskonale sprawdza się również w stanach zapalnych gardła, zatok czy przeziębieniach.
4. Miód spadziowy iglasty
Uważany jest za naturalny antybiotyk - ma działanie przeciwzapalne oraz wzmacniające odporność. Bardzo często zalecany jest w chorobach układu oddechowego oraz astmie. Aby wspomagać organizm warto spożywać jedną łyżeczkę miodu dziennie. Dzieciom można podawać miód rzepakowy, który jest smaczniejszy, ale równie dobrze dba o układ immunologiczny.
5. Pierzga
Pierzga to przetworzony przez pszczoły pyłek kwiatowy. Zawiera w sobie wiele witamin, w tym te z grupy B, C, A, PP, D i K, a także mikro- i makroelementów, takich jak fosfor, magnez, żelazo, cynk, potas czy miedź. Wykazuje silne działanie przeciwzapalne oraz przeciwalergiczne, dlatego jej stosowanie zalecane jest zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym lub wiosennym. Wystarczy jedna łyżka pierzgi dziennie (około 30 gramów), żeby wzmocnić organizm.
6. Pigwa
Obowiązkowy składnik w leczeniu i zapobieganiu infekcji. Pigwa zawiera dużo witaminy C, witamin z grupy B, potasu, magnezu i żelaza, które wzmacniają układ odpornościowy. Znakomicie wspomaga stany zapalne gardła czy jamy ustnej, powstałe na skutek zmian grzybiczych. Można spożywać ją w formie syropu, dżemu albo dodawać do porannej owsianki.
7. Rokitnik - owoce
Dzięki dużym ilościom flawonoidów i garbników działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo oraz usuwa nagromadzone w organizmie drobnoustroje. Owoce rokitnika bogate są w ponad 150 substancji aktywnie czynnych, w tym między innymi w witaminę C i E, których niedobór zwiększa podatność na infekcje. Rokitnik świetnie sprawdza się również w walce z kaszlem. Owoce można spożywać na surowo lub w formie nalewek, soków czy konfitur.
8. Aloes
To prawdziwa bomba witaminowa – jest on bowiem bogaty w witaminę C, A, E, ale także kwas foliowy, magnez, cynk, selen i żelazo. Aloes doskonale oczyszcza organizm z drobnoustrojów (wirusy, bakterie) i metali. Wspomaga odporność oraz działa przeciwzapalnie. Wystarczy raz dziennie wypić szklankę soku z aloesu. Chcesz kupić gotowy napój? Upewnij się, że nie zawiera dodatkowego cukru i innych szkodliwych substancji!
9. Woda kokosowa
Działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie oraz przeciwgrzybicznie. Pamiętaj jednak, że to zupełnie inny produkt, niż mleczko kokosowe. Woda kokosowa to prawdziwe bogactwo witamin oraz składników mineralnych. Co ciekawe, jest także źródłem kwasu laurynowego, który występuje też w mleku matki i znakomicie wspiera odporność. Woda ta jest także świetnym, naturalnym izotonikiem.
10. Morwa indyjska (Noni)
Sok z Noni pomaga w walce z gorączką, infekcjami oraz zaburzeniami snu. Podnosi odporność, oczyszcza organizm oraz przeciwdziała drobnoustrojom. Morwa indyjska bogata jest w witaminy z grupy B, witaminę E oraz C. Już100 gramów wyciągu z owoców pokrywa 250% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Należy pamiętać, że Noni jest naturalnym produktem, którego przedawkowanie może zaszkodzić np. wątrobie. Kuracja powinna trwać minimum kilka miesięcy. Wybierając sok, sięgaj po ten bez cukru!