Polub nas na Facebooku
Czytasz: 10 superfoods, które zwiększą twoją odporność
menu
Polub nas na Facebooku

10 superfoods, które zwiększą twoją odporność

Getty Images

Jak można wzmocnić swoją odporność? Najlepszym i najskuteczniejszym sposobem jest odpowiednia dieta. W co powinna być bogata? Dietetyk wybrał 10 produktów, których regularne spożywanie na pewno wyjdzie ci na zdrowie!

Czym właściwie jest superfoods? To produkty pochodzenia naturalnego, nieprzetwarzane i bogate w składniki odżywcze. My wraz z naszym ekspertem wybrałyśmy 10, które spożywane regularnie zwiększą odporność twojego organizmu. Pamiętaj jednak, że będzie to proces. Aby długo cieszyć się zdrowiem, warto sięgać po takie jedzenie również po erze koronawirusa.

1. Imbir

Właściwości lecznicze imbiru znane są od dawna. Już w mitologii hinduskiej przedstawiany był on jako specyfik na podnoszenie odporności. Warto wiedzieć, że jest także pomocny w leczeniu chorób wirusowych, bakteryjnych czy grzybiczych. Można dodawać go do herbaty lub do gorącej wody z miodem, zaś wcierany w skórę - w miejsce bólu, działa przeciwzapalnie i rozgrzewająco.

2. Kurkuma

Według badań kurkuma podnosi poziom katelicydyny - peptydu, który wspomaga zapobieganie infekcjom wirusowym, grzybiczym czy bakteryjnym (między innymi Helicobacter pyroli). Działa korzystnie również na pracę mózgu, układu trawiennego oraz wzroku. Najlepiej wykorzystywać ją w połączeniu z herbatą, imbirem oraz cynamonem.

3. Cynamon

Cynamon wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości, jednak w połączeniu z miodem (dobrej jakości) podnosi odporność. Miód i cynamon wzmacniają białe krwinki, które odpowiedzialne są między innymi za ochronę organizmu przed wszelkimi infekcjami. Mieszanka ta doskonale sprawdza się również w stanach zapalnych gardła, zatok czy przeziębieniach.

4. Miód spadziowy iglasty

Uważany jest za naturalny antybiotyk - ma działanie przeciwzapalne oraz wzmacniające odporność. Bardzo często zalecany jest w chorobach układu oddechowego oraz astmie. Aby wspomagać organizm warto spożywać jedną łyżeczkę miodu dziennie. Dzieciom można podawać miód rzepakowy, który jest smaczniejszy, ale równie dobrze dba o układ immunologiczny.

5. Pierzga

Pierzga to przetworzony przez pszczoły pyłek kwiatowy. Zawiera w sobie wiele witamin, w tym te z grupy B, C, A, PP, D i K, a także mikro- i makroelementów, takich jak fosfor, magnez, żelazo, cynk, potas czy miedź. Wykazuje silne działanie przeciwzapalne oraz przeciwalergiczne, dlatego jej stosowanie zalecane jest zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym lub wiosennym. Wystarczy jedna łyżka pierzgi dziennie (około 30 gramów), żeby wzmocnić organizm.

6. Pigwa

Obowiązkowy składnik w leczeniu i zapobieganiu infekcji. Pigwa zawiera dużo witaminy C, witamin z grupy B, potasu, magnezu i żelaza, które wzmacniają układ odpornościowy. Znakomicie wspomaga stany zapalne gardła czy jamy ustnej, powstałe na skutek zmian grzybiczych. Można spożywać ją w formie syropu, dżemu albo dodawać do porannej owsianki.

7. Rokitnik - owoce

Dzięki dużym ilościom flawonoidów i garbników działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo oraz usuwa nagromadzone w organizmie drobnoustroje. Owoce rokitnika bogate są w ponad 150 substancji aktywnie czynnych, w tym między innymi w witaminę C i E, których niedobór zwiększa podatność na infekcje. Rokitnik świetnie sprawdza się również w walce z kaszlem. Owoce można spożywać na surowo lub w formie nalewek, soków czy konfitur.

8. Aloes

To prawdziwa bomba witaminowa – jest on bowiem bogaty w witaminę C, A, E, ale także kwas foliowy, magnez, cynk, selen i żelazo. Aloes doskonale oczyszcza organizm z drobnoustrojów (wirusy, bakterie) i metali. Wspomaga odporność oraz działa przeciwzapalnie. Wystarczy raz dziennie wypić szklankę soku z aloesu. Chcesz kupić gotowy napój? Upewnij się, że nie zawiera dodatkowego cukru i innych szkodliwych substancji!

9. Woda kokosowa

Działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie oraz przeciwgrzybicznie. Pamiętaj jednak, że to zupełnie inny produkt, niż mleczko kokosowe. Woda kokosowa to prawdziwe bogactwo witamin oraz składników mineralnych. Co ciekawe, jest także źródłem kwasu laurynowego, który występuje też w mleku matki i znakomicie wspiera odporność. Woda ta jest także świetnym, naturalnym izotonikiem.

10. Morwa indyjska (Noni)

Sok z Noni pomaga w walce z gorączką, infekcjami oraz zaburzeniami snu. Podnosi odporność, oczyszcza organizm oraz przeciwdziała drobnoustrojom. Morwa indyjska bogata jest w witaminy z grupy B, witaminę E oraz C. Już100 gramów wyciągu z owoców pokrywa 250% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Należy pamiętać, że Noni jest naturalnym produktem, którego przedawkowanie może zaszkodzić np. wątrobie. Kuracja powinna trwać minimum kilka miesięcy. Wybierając sok, sięgaj po ten bez cukru!

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
100
10
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?