W ryżu może być... arszenik i arsen. Jak gotować ryż, by usunąć z ziaren toksyczne substancje

Claudia Totir / gettyimages.com

Ryż to jeden z najpopularniejszych i najczęściej stosowanych artykułów spożywczych. Niestety specyficzny sposób uprawy ryżu sprawia, że w jego ziarnach gromadzi się groźny dla zdrowia arszenik, a także inne niebezpieczne substancje. Jak gotować ryż, aby pozbyć się z niego toksyn?

Ryż cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Mimo że jest źródłem cennych substancji odżywczych, to jak przekonują badacze, w jego ziarnach może się gromadzić arszenik - jedna z silniejszych trucizn. Związek ten naturalnie występuje w glebie, na której tworzone są pola ryżowe. Szacuje się, że ryż wchłania go aż 10 proc. więcej niż inne zboża.

Zobacz także:

Jakie toksyny mogą znajdować się w ryżu?

Poza arszenikiem w ziarnach ryżu może gromadzić się także arsen. Analiza 55 odmian ryżu dostępnych w Wielkiej Brytanii pokazała, że w ponad połowie dopuszczalne stężenie arsenu było przekroczone. Arsen może być bardzo niebezpieczny - zwłaszcza dla dzieci poniżej 5. roku życia. Niektóre badania sugerują, że może przyczynić się do poważnych problemów z sercem. Na szczęście arsenu łatwo można się pozbyć. Jak? Wystarczy dokładnie wypłukać ryż przed ugotowaniem. 

Jak usunąć szkodliwe substancje z ryżu?

Ważny jest także sposób gotowania ryżu. Badacze z Uniwersytetu w Sheffield w Wielkiej Brytanii znaleźć taki sposób obróbki ryżu, który oczyści go z toksyn i pozwoli zachować cenne substancje odżywcze.

Naukowcy przetestowali cztery rodzaje ryżu - ryżu niemytego, ryżu umytego, ryżu namoczonego lub ryżu parzonego. Każdy z nich był gotowany metodą absorpcji. Eksperyment pokazał, że sparzenie ryżu pozwoli obniżyć stężenie groźnych toksyn, przy jednoczesnym zatrzymaniu substancji odżywczych.

Jak ugotować ryż krok po kroku? 

Zgodnie z zaleceniami badaczy należy:

  • zagotować wodę (cztery filiżanki świeżej wody na każdą filiżankę surowego ryżu);
  • dodać ryż i gotować przez przez 5 minut;
  • wylać wodę i ponownie zalać ryż świeżą i czystą wodą (dwie filiżanki na każdą filiżankę ryżu);
  • przykryć ryż pokrywką i gotować na małym lub średnim ogniu, aż woda zostanie wchłonięta.

Badacze są zdania, że taki sposób gotowania pozwala usunąć aż 54 proc. szkodliwych związków obecnych w brązowym ryżu i ok. 73 proc. z białego. Przy jednoczesnym zachowaniu takich cennych substancji, jak fosfor, potas, magnez, cynk i mangan.

Jakie wartości odżywcze ma ryż? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Jakie wartości odżywcze ma ryż? Źródło: x-news

Data aktualizacji: 04.11.2020,
Opublikowano: 04.11.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej