Objawy endometriozy są indywidualne, najczęściej kobiety skarżą się na cykliczne bóle brzucha, nasilone krwawienia miesięczne, co przekłada się na zmęczenie, osłabienie, a czasem może prowadzić do depresji. Dlatego obok leczenia farmakologicznego i operacyjnego tak ważna jest zrównoważona dieta i aktywność fizyczna co najmniej trzy razy w tygodniu lub częściej. Mogą one pomóc w redukcji stopnia nasilenia objawów endometriozy.
Endometrioza – dieta. Od czego zacząć?
Kobiety z endometriozą powinny rozważyć dietę i zmianę stylu życia w walce z tym stanem. Niektóre pokarmy mogą pomóc w naturalnym kontrolowaniu hormonów i wzmocnieniu układu odpornościowego, które odgrywają kluczową rolę w objawach endometriozy. Niektóre produkty spożywcze mogą mieć negatywny wpływ na organizm, powodując nasilenie symptomów.
Zobacz także: Objawy endometriozy, jej przyczyny, leczenie i zależność endometrioza a ciąża
Zaleca się, aby skonsultować się z odpowiednio wykwalifikowanym profesjonalistą w zakresie porad żywieniowych. Będzie on mógł przygotować dietę specjalnie dostosowaną do indywidualnych potrzeb, a także udzielić porad dotyczących wyboru produktów bogatych w witaminy i minerały. Zmiana diety i nawyków żywieniowych może być trudnym procesem. Współpracując z odpowiednio wykwalifikowanym specjalistą, można uzyskać potrzebne wsparcie i wskazówki ułatwiające przejście tego etapu.
Endometrioza – dieta. Co warto jeść?
Dieta kobiet z endometriozą ma na celu zmniejszenie wewnętrznego stanu zapalnego w organizmie, zmniejszenie bólu i poprawę eliminacji estrogenów z organizmu. Powinna się składać z poniższych produktów spożywczych:
- Błonnika – wspomaga trawienie i pomaga organizmowi naturalnie regulować gospodarkę hormonalną. Zaleca się spożywanie 24 g błonnika dziennie. Główne produkty spożywcze bogate w błonnik to między innymi: jabłka, gruszki, śliwki, fasola, soczewica, groch, chleb pełnoziarnisty, orzechy, owoce cytrusowe, nasiona chia czy lnu.
- Witamin i minerałów – w wątrobie odbywa się detoksykacja organizmu, która reguluje gospodarkę hormonalną, dlatego tak ważna jest odpowiednia podaż witamin i minerałów, zwłaszcza witamin z grupy B i przeciwutleniaczy (selen i witaminy A, C i E) w diecie u kobiet z endometriozą. Wspiera ona funkcjonowanie wątroby, jak również wspiera układ immunologiczny. Włączenie do diety niektórych produktów bogatych w żelazo może zastąpić żelazo utracone w czasie silnych menstruacji. Tymi produktami mogą być: ciemnozielone warzywa liściaste, takie jak kapusta, szpinak, brokuły, ryby, jajka, tofu, fasola, orzechy czy brązowy ryż.
Zobacz także: Rodzaje bólu brzucha - o czym może świadczyć ból brzucha?
- Kwasów tłuszczowych omega 3 – pomagają kontrolować stan zapalny, przyczyniają się do produkcji prostaglandyn i wspomagają gojenie się tkanek i dlatego mogą pomóc złagodzić objawy endometriozy. Produkty bogate w niezbędne kwasy tłuszczowe to np.: nasiona lnu, dyni i orzechy włoskie. Osoby, które nie dostarczają wystarczająco dużo kwasów tłuszczów w diecie, powinny porozmawiać z dietetykiem. Może polecić on suplementy na bazie lnu, orzechów i oleju z wiesiołka.
Co należy ograniczyć w diecie przy endometriozie?
Kobiety z endometriozą powinny przede wszystkim ograniczyć większość produktów, które mogą spowodować lub nasilić stan endometriozy, w tym: przetworzone, ubogie w wartości odżywcze artykuły spożywcze, które mogą zawierać konserwanty, a także unikać lub zrezygnować z zapakowanych, gotowych posiłków i przekąsek, napojów alkoholowych, smażonego, przetworzonego mięsa, pieczywa, białej mąki i słodyczy. Inne produkty, których należy unikać to:
- kofeina – może zwiększać krwawienie miesiączkowe i poziom estrogen
- soja – zawiera wysoki poziom fitoestrogenów, które mogą nasilać objawy endometriozy,
- czerwone mięso – podobnie jak pełnotłusty nabiał mogą być trudne do strawienia,
- nasycone tłuszcze – występują w margarynie, maśle i smalcu, powodują produkcję prostaglandyn powodujących ból i stan zapalny.
Należy kupować żywność ekologiczną tak często, jak jest to możliwe, z uwagi na stosowanie pestycydów w masowej produkcji rolnej.
Dieta przy endometriozie – jadłospis
Codzienny jadłospis przy endometriozie powinien dostarczyć 75 g dobrej jakości białka ze źródeł, takich jak mięso, dziczyzna, ryby, jaja i niskotłuszczowe produkty mleczne oraz 30 g błonnika z owoców, warzyw, orzechów, nasion, roślin strączkowych i pełnoziarnistych, w tym żyta, owsa, ryżu, kukurydzy, prosa i gryki, w celu utrzymania zdrowego układu pokarmowego i poprawy wydalania nadmiaru estrogenów. Na talerzu powinny znaleźć się również orzechy, nasiona i rośliny strączkowe (takie jak fasola), dwie porcje czerwonych lub pomarańczowych warzyw, kolejne dwie zielonych warzyw liściastych (np. sałata, kapusta, brokuły, kalafior, rzepa, rzodkiewki i rzeżucha) i dwa owoce, w tym jagody, które mają wysoką zawartość przeciwutleniaczy. Do każdego dania warto dodać 1 łyżkę zimnego oleju roślinnego np.: oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia. Należy pić 4–6 szklanek wody dziennie.
Dieta oparta na bazie roślinnej nie można leczyć endometriozy, gdyż nie ma na nią lekarstwa, ale może pomóc kobietom w leczeniu objawów.
endka 06.03.2018r.
Fatalnie jest skonstruowana ta strona, przesuwając suwakiem łatwo przeskoczyć na następny artykuł - fatalna nawigacja.