Polub nas na Facebooku
Czytasz: Endometrioza – dieta. Jadłospis i przepisy dla kobiet
menu
Polub nas na Facebooku

Endometrioza – dieta. Jadłospis i przepisy dla kobiet

NAN

Fot: ZoomTeam / fotolia.com

Dla kobiet, którym dokuczają objawy endometriozy, dieta prowadzona zgodnie z ustalonym jadłospisem stanowi podstawę stylu życia. Pomimo istnienia wielu metod leczenia tej choroby – od leków po zabiegi chirurgiczne – ogromne znaczenie odgrywa zmiana nawyków żywieniowych.

Objawy endometriozyindywidualne, najczęściej kobiety skarżą się na cykliczne bóle brzucha, nasilone krwawienia miesięczne, co przekłada się na zmęczenie, osłabienie, a czasem może prowadzić do depresji. Dlatego obok leczenia farmakologicznego i operacyjnego tak ważna jest zrównoważona dieta i aktywność fizyczna co najmniej trzy razy w tygodniu lub częściej. Mogą one pomóc w redukcji stopnia nasilenia objawów endometriozy.

Wiesz, czym jest endometrioza?

Zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Endometrioza – dieta. Od czego zacząć?

Kobiety z endometriozą powinny rozważyć dietę i zmianę stylu życia w walce z tym stanem. Niektóre pokarmy mogą pomóc w naturalnym kontrolowaniu hormonów i wzmocnieniu układu odpornościowego, które odgrywają kluczową rolę w objawach endometriozy. Niektóre produkty spożywcze mogą mieć negatywny wpływ na organizm, powodując nasilenie symptomów.

Zobacz także: Objawy endometriozy, jej przyczyny, leczenie i zależność endometrioza a ciąża

Zaleca się, aby skonsultować się z odpowiednio wykwalifikowanym profesjonalistą w zakresie porad żywieniowych. Będzie on mógł przygotować dietę specjalnie dostosowaną do indywidualnych potrzeb, a także udzielić porad dotyczących wyboru produktów bogatych w witaminy i minerały. Zmiana diety i nawyków żywieniowych może być trudnym procesem. Współpracując z odpowiednio wykwalifikowanym specjalistą, można uzyskać potrzebne wsparcie i wskazówki ułatwiające przejście tego etapu.

Zobacz film: Co to jest endometrioza? Źródło: 36,6

Endometrioza – dieta. Co warto jeść?

Dieta kobiet z endometriozą ma na celu zmniejszenie wewnętrznego stanu zapalnego w organizmie, zmniejszenie bólu i poprawę eliminacji estrogenów z organizmu. Powinna się składać z poniższych produktów spożywczych:

  • Błonnika – wspomaga trawienie i pomaga organizmowi naturalnie regulować gospodarkę hormonalną. Zaleca się spożywanie 24 g błonnika dziennie. Główne produkty spożywcze bogate w błonnik to między innymi: jabłka, gruszki, śliwki, fasola, soczewica, groch, chleb pełnoziarnisty, orzechy, owoce cytrusowe, nasiona chia czy lnu.
  • Witamin i minerałów – w wątrobie odbywa się detoksykacja organizmu, która reguluje gospodarkę hormonalną, dlatego tak ważna jest odpowiednia podaż witamin i minerałów, zwłaszcza witamin z grupy B i przeciwutleniaczy (selen i witaminy A, C i E) w diecie u kobiet z endometriozą. Wspiera ona funkcjonowanie wątroby, jak również wspiera układ immunologiczny. Włączenie do diety niektórych produktów bogatych w żelazo może zastąpić żelazo utracone w czasie silnych menstruacji. Tymi produktami mogą być: ciemnozielone warzywa liściaste, takie jak kapusta, szpinak, brokuły, ryby, jajka, tofu, fasola, orzechy czy brązowy ryż.

Zobacz także: Rodzaje bólu brzucha - o czym może świadczyć ból brzucha?

  • Kwasów tłuszczowych omega 3 – pomagają kontrolować stan zapalny, przyczyniają się do produkcji prostaglandyn i wspomagają gojenie się tkanek i dlatego mogą pomóc złagodzić objawy endometriozy. Produkty bogate w niezbędne kwasy tłuszczowe to np.: nasiona lnu, dyni i orzechy włoskie. Osoby, które nie dostarczają wystarczająco dużo kwasów tłuszczów w diecie, powinny porozmawiać z dietetykiem. Może polecić on suplementy na bazie lnu, orzechów i oleju z wiesiołka.

Zobacz film: Jak skutecznie leczyć endometriozę? Źródło: 36,6

Co należy ograniczyć w diecie przy endometriozie?

Kobiety z endometriozą powinny przede wszystkim ograniczyć większość produktów, które mogą spowodować lub nasilić stan endometriozy, w tym: przetworzone, ubogie w wartości odżywcze artykuły spożywcze, które mogą zawierać konserwanty, a także unikać lub zrezygnować z zapakowanych, gotowych posiłków i przekąsek, napojów alkoholowych, smażonego, przetworzonego mięsa, pieczywa, białej mąki i słodyczy. Inne produkty, których należy unikać to:

  • kofeina – może zwiększać krwawienie miesiączkowe i poziom estrogen
  • soja – zawiera wysoki poziom fitoestrogenów, które mogą nasilać objawy endometriozy,
  • czerwone mięso – podobnie jak pełnotłusty nabiał mogą być trudne do strawienia,
  • nasycone tłuszcze – występują w margarynie, maśle i smalcu, powodują produkcję prostaglandyn powodujących ból i stan zapalny.

Należy kupować żywność ekologiczną tak często, jak jest to możliwe, z uwagi na stosowanie pestycydów w masowej produkcji rolnej.

Dieta przy endometriozie – jadłospis

Codzienny jadłospis przy endometriozie powinien dostarczyć 75 g dobrej jakości białka ze źródeł, takich jak mięso, dziczyzna, ryby, jaja i niskotłuszczowe produkty mleczne oraz 30 g błonnika z owoców, warzyw, orzechów, nasion, roślin strączkowych i pełnoziarnistych, w tym żyta, owsa, ryżu, kukurydzy, prosa i gryki, w celu utrzymania zdrowego układu pokarmowego i poprawy wydalania nadmiaru estrogenów. Na talerzu powinny znaleźć się również orzechy, nasiona i rośliny strączkowe (takie jak fasola), dwie porcje czerwonych lub pomarańczowych warzyw, kolejne dwie zielonych warzyw liściastych (np. sałata, kapusta, brokuły, kalafior, rzepa, rzodkiewki i rzeżucha) i dwa owoce, w tym jagody, które mają wysoką zawartość przeciwutleniaczy. Do każdego dania warto dodać 1 łyżkę zimnego oleju roślinnego np.: oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia. Należy pić 4–6 szklanek wody dziennie.

Dieta oparta na bazie roślinnej nie można leczyć endometriozy, gdyż nie ma na nią lekarstwa, ale może pomóc kobietom w leczeniu objawów.

Zobacz film: Co 5. kobieta może mieć endometriozę. Co to za choroba? Źródło: 36,6


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
151
12
Komentarze (1)
endka
Fatalnie jest skonstruowana ta strona, przesuwając suwakiem łatwo przeskoczyć na następny artykuł - fatalna nawigacja.
Czytaj całość
Nie przegap
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?