Polub nas na Facebooku
Czytasz: Syrop z sosny – właściwości i działanie. Jak samodzielnie zrobić syrop z sosny?
menu
Polub nas na Facebooku

Syrop z sosny – właściwości i działanie. Jak samodzielnie zrobić syrop z sosny?

Syrop z sosny - w słoiku na stole. Obok gałąź sosny.

Fot. jstankiewiczwitek / Getty Images

Syrop z sosny to doskonałe naturalne lekarstwo na kaszel, chrypkę, ból gardła i przeziębienie. Można kupić gotowy lub przyrządzić samodzielnie w domu. Opracowuje się go na bazie sosnowych pędów, które zbiera się wiosną. Syrop z sosny może być stosowany nawet przez kobiety w ciąży.

Syrop z sosny cieszy się od lat ogromną popularnością ze względu na szerokie zastosowanie. Produkt ten wykazuje działanie wykrztuśne, przeciwbakteryjne, moczopędne, przeciwzapalne, przeciwutleniające, rozkurczowe. Nie jest jednak zalecany osobom chorym na astmę i krztusiec. Syrop bogaty jest w sole mineralne, olejki eteryczne i witaminę C.

Syrop z sosny – właściwości i działanie

Syrop z sosny wykazuje liczne pozytywne działanie na ludzki organizm, które znane jest już od wieków. Stosuje się go w leczeniu nieżytów górnych dróg oddechowych. Syrop z sosny doskonale sprawdza się na kaszel i chrypę ze względu na działanie wykrztuśne i przeciwbakteryjne. Zwalcza przeziębienie i grypę oraz łagodzi katar i ból gardła. Działa napotnie, ułatwia odkrztuszanie, udrażnia drogi oddechowe. Ze względu na zawartość dużej ilości witaminy C podnosi ogólną odporność organizmu. Z kolei sole mineralne normują gospodarkę wodną organizmu i wpływają korzystnie na kości. Syrop z sosny ma też gorycze, które poprawiają apetyt oraz działają kojąco i uspokajająco. Ze względu na zawartość węglowodanów podnosi poziom energii w organizmie. Syrop z sosny to źródło flawonoidów, dzięki czemu działa moczopędnie, przeciwzapalnie, przeciwutleniająco, rozkurczowo i wspomaga usuwanie wolnych rodników, które przyspieszają procesy starzenia się organizmu. Mało kto wie, że może być stosowany także zewnętrznie. Wówczas działa odkażająco i przyspiesza proces gojenia się ran. Oprócz właściwości prozdrowotnych syrop z sosny może pełnić rolę słodzika do herbaty.

Więcej o właściwościach zdrowotnych pędów sosny dowiecie się z filmu:

Zobacz film: Wzmacniające odporność pędy sosny. Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy syrop z sosny można podawać dzieciom i ciężarnym?

Syrop z sosny dla dzieci jest całkowicie bezpieczny i uważany za jeden z najlepszych sposób w walce z uporczywym kaszlem. Oprócz cennych właściwości podkreśla się jego atrakcyjny, słodki smak i klarowną postać, przez co chętniej jest spożywany przez dzieci w porównaniu z syropem cebulowym. Syrop z sosny z powodzeniem zażywać mogą kobiety w ciąży, ponieważ jest przygotowany z naturalnych składników.

Gdzie można kupić i ile kosztuje syrop z sosny?

Syrop z sosny kupić można w sklepach ze zdrową żywnością, zielarskich i aptekach. Dodatkowo nabyć go można dzięki sprzedaży internetowej. Syrop sprzedawany jest zazwyczaj w buteleczkach o pojemności 150 ml i 250 ml, za które zapłaci się odpowiednio około 9 zł i 12 zł.

Jak zrobić syrop z sosny?

Syrop z sosny można samodzielnie przygotować w domu. Jak się robi syrop z sosny? Opracowuje się go na bazie sosnowych pędów, które zbiera się wiosną na przełomie kwietnia i maja. Najczęściej wykorzystuje się pędy z młodej sosny pospolitej (z łac. Pinus silvestris), która jest najpowszechniejszym drzewem w Polsce. Pędy powinny mieć postać jasnozielonych przyrostów z lepką, brązową łupinką. Najlepiej wybierać te o długości do 12 cm. 

Pędy najwygodniej obcinać przy użyciu sekatora. Żeby nie uszkodzić drzewa, wybiera się pędy z kilku sosen, a nie tylko z jednej. Unikać należy drzew rosnących przy drogach ze względu na zanieczyszczenia. Koniecznie trzeba pamiętać, że niektóre gatunki sosny są chronione i nie wolno zrywać z nich pędów. Pędy sosnowe myje się pod bieżącą wodą, delikatnie osusza i kroi na kawałki o grubości około 1 cm. W słoiku układa się na przemian warstwę pędów grubą na około 3 cm i 4 łyżeczki cukru białego. Zamiast niego można użyć miodu lub cukru brązowego. Po ułożeniu ostatniej warstwy zawartość słoika ugniata się i dodaje odrobinę wody. Słoik zamyka się szczelnie i odstawia na 7–10 dni w nasłonecznione miejsce. Po tym czasie przecedza się powstały syrop, który zlewa się do mniejszego słoiczka. Jak przechowywać syrop z sosny? Produkt należy przechowywać w chłodnym i zaciemnionym miejscu nawet do 8 miesięcy.

Stosujesz domowe sposoby na przeziębienie?

Zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Przepis na syrop z sosny gotowany

Przyrządzić można również syrop z sosny gotowany. Uzyskiwany jest z 3 garści pędów sosnowych uprzednio płukanych w letniej wodzie. Następnie pędy zalewa się 2 l wody i gotuje na małym ogniu przez około 2 godziny. Po tym czasie wywar odcedza się i po dodaniu 80–100 dag cukru ponownie gotuje się przez około 2 godziny. Na tym etapie należy pamiętać o częstym mieszaniu mikstury, która stopniowo będzie gęstnieć i zmieniać kolor na brązowy. Gorący syrop przelewa się do słoików, które szczelnie się zamyka i odstawia do momentu wystygnięcia wieczkiem do dołu.

Jak się dawkuje syrop z sosny?

Syrop z sosny spożywać można sam lub po rozcieńczeniu z wodą. W przypadku chorych dzieci zalecane dzienne spożycie nie powinno przekraczać 3 razy po 1 łyżeczce. Dorośli podczas choroby powinni spożywać syrop 3–4 razy dziennie po 1 łyżce. Produkt ten można też zażywać profilaktycznie w ilości 1 łyżeczki dziennie. Polecany jest rekonwalescentom i osobom osłabionym.

Nie tylko syrop z sosny – przepis na sosnową nalewkę

Podobne do syropu sosnowego właściwości zdrowotne wykazuje nalewka sosnowa. Do jej przygotowania potrzebny będzie 1 kg świeżych pędów z sosny, które po oczyszczeniu i umyciu przekłada się do dużego słoika i ugniata drewnianą łyżką. Następnie pędy zalewa się 1 l spirytusu i odstawia na 14 dni, pamiętając o codziennym mieszaniu. Po tym czasie miksturę przecedza się. Spirytus zlewa się do butelki, zaś pędy zasypuje cukrem i odstawia na kilka dni, aż puszczą sok, który się odcedza. Na koniec łączy się spirytus i syrop sosnowy.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
6
1
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni