Polub nas na Facebooku
Czytasz: Sok z brzozy – właściwości i zastosowanie. Pijmy na zdrowie!
menu
Polub nas na Facebooku

Sok z brzozy – właściwości i zastosowanie. Pijmy na zdrowie!

NAN

Fot: fotolia.com

Sok z brzozy poprawia działanie układu moczowego, a zdaniem zwolenników jego stosowania pozytywnie wpływa także na bóle reumatyczne. Pozyskiwany z pnia brzozy jest najzdrowszy, można jednak uzyskać go także z liści.

Sok z brzozy znany jest też jako bzowina lub oskoła. Zbiera się go w okresie wczesnej wiosny – na przełomie marca i kwietnia, jednak z uwagi na jego zdrowotne właściwości dobrze jest pić go w każdej porze roku.

Sok z brzozy – właściwości

W składzie soku z brzozy znajdziemy dużo witaminy C, która wzmacnia odporność i pomaga w walce z przeziębieniami. Znajduje się tam także wapń, który przyczynia się do zachowania zdrowych i mocnych kości, żelazo odpowiedzialne za poprawę składu krwi oraz magnez pozytywnie wpływający na koncentrację.

Oskoła, czyli inaczej sok z brzozy, wspomaga pracę układu pokarmowego, poprawia stan skóry i włosów. Można go także wykorzystywać jako okład na rany - znacznie przyspiesza ich gojenie. Z soku z brzozy można robić okłady lub tonik do przemywania skóry. 

Sok z brzozy do stosowania miejscowego sprawdzi się świetnie jako płukanka do włosów. Regularne jej stosowanie sprawi, że włosy będą bardziej puszyste i zdecydowanie mniej ich wypadnie.

Niestety sok z brzozy ma charakterystyczny, cierpki smak, który nie musi każdemu smakować. Odrobina miodu lub soku z malin może pomóc w wypiciu soku z brzozy.

Sok z brzozy – kiedy jest wskazany?

Spożywanie soku z brzozy zalecane jest zwłaszcza przy kilku dolegliwościach obciążających organizm.

Sok z brzozy może pomóc przy kamicy nerkowej, bowiem dzięki właściwościom leczniczym sok z brzozy poprawia pracę nerek. Picie oskoby przyczynia się do wypłukiwania złogów i zapobiega tworzeniu się kamieni moczowych. Zdecydowanie o piciu soku z brzozy powinny pomyśleć osoby zmagające się z dolegliwościami ze strony nerek i układu moczowego.

Picie soku z brzozy może pomóc we wzmocnieniu ogólnej odporności organizmy. Duża zawartość witaminy C pomaga zapobiegać przeziębieniom i grypie. Regularne picie szklanki soku z brzozy dziennie jest wskazane u osób, które zmagają się z anemią. Pozwoli to uzupełnić składniki mineralne, których w soku z brzozy znajduje się całe bogactwo – głównie potas, wapń, magnez oraz żelazo. Takie picie soku z brzozy podniesie także poziom energii i pozwoli oczyścić organizm z toksyn. Sok może pomóc też w złagodzeniu objawów chorób układu pokarmowego – nieżytu i wrzodów żołądka.

Czy pijesz sok z brzozy?

Zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Jak pić sok z brzozy? Przygotowanie i dawkowanie

Sok z brzozy należy pić 3 razy dziennie po ćwierć szklanki od 2 do 3 tygodni. Ważne, aby sok z brzozy pić na zimno - jakakolwiek obróbka termiczna niszczy właściwości zdrowotne soku z brzozy.

Kuracja sokiem z brzozy powinna zostać wsparta poprzez odpowiednią dietę - należy wyeliminować używki oraz kawę i herbatę z diety, a zastąpić je wodą mineralną. Warto także unikać niezdrowej żywności, a więc cukru, soli, fast foodów oraz mięs i wędlin. Niewskazane są także szpinak i szczaw. 

Zobacz film: Co to jest badanie niedoboru odporności? Źródło: Dzień Dobry TVN

Sok z brzozy – pozyskiwanie i przechowywanie

Pozyskanie soku z brzozy wydaje się dosyć trudne, jest on jednak dostępny w aptekach i sklepach ze zdrową żywnością. Nie ma więc problemu, jeśli samodzielne pozyskanie soku jest niemożliwe – można kupić gotowy produkt. Jeżeli ktoś decyduje się na własnoręczne pozyskanie soku z brzozy, może to zrobić za pomocą odpowiednich metod, najlepiej w okresie wiosennym, kiedy roślinność budzi się do życia.

Do pozyskania oskoły najlepsze są kilkuletnie drzewa o grubych gałęziach. Jeżeli po nakłuciu kory ukaże się kropelka, jest to drzewo odpowiednie do upuszczania soku. Należy wywiercić w drzewie niewielki otwór, do którego wkłada się rurkę. Przez nią sok będzie wyciekał do podstawionego naczynia – może to potrwać nawet 2 dni. Po zakończeniu procesu należy zatkać otwór kołkiem i posmarować dookoła pastą leczniczą w celu zapobieżenia niszczeniu kory.

Sok z brzozy należy przechowywać w szklanej butelce w lodówce. Okres przydatności do spożycia oskoły w takich warunkach to 4 dni. W przypadku potrzeby dłuższego przechowywania niezbędne jest dodanie do butelki z sokiem odrobiny spirytusu, który go w pewien sposób zakonserwuje, a jednocześnie wzmocni przyswajalność składników mineralnych.


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
1888
60
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?