Polub nas na Facebooku
Czytasz: Partia kiełbasy wycofana ze sprzedaży. Możliwa obecność bakterii Listeria monocytogenes
menu
Polub nas na Facebooku

Partia kiełbasy wycofana ze sprzedaży. Możliwa obecność bakterii Listeria monocytogenes

kiełbasa

Fot. alle12 / Getty Images

W produkcie "Kiełbasa śląska z szynki ekstra" o numerze partii 04128 wykryto bakterie Listeria monocytogenes. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega konsumentów przed spożywaniem produktu, gdyż może to być niebezpieczne dla zdrowia. 

W produkcie "Kiełbasa śląska z szynki ekstra" o numerze partii 04128 i terminie przydatności do spożycia 15 lipca 2018 r. wykryto bakterie Listeria monocytogenes. Spożywanie kiełbasy, zwłaszcza na surowo, bez obróbki termicznej, może grozić zachorowaniem na listeriozę. Choroba jest niebezpieczna dla kobiet w ciąży, niemowląt oraz osób o obniżonej odporności.

Producentem kiełbasy są Zakłady Mięsne "OLEWNIK-BIS" Sp. z o.o. w Drobinie. Zakłady Mięsne wycofują produkt ze sprzedaży pod nadzorem Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Zakupioną kiełbasę należy zwracać do sklepów czy punktów, gdzie została kupiona oraz kontaktować się z firmą pod podanym w oświadczeniu numerem telefonu: +24 267 46 00. 

Więcej na ten temat znajdziecie na TVN24.pl: Partia kiełbasy wycofana ze sprzedaży. "Potencjalne zagrożenie dla zdrowia"

Na filmie poniżej znajdziecie wskazówki, jak uniknąć zarażenia się bakterią Salmonelli: 

Zobacz film: Jak uniknąć Salmonelli? Źródło: Wiem, co jem

Listerioza 

Listerioza to choroba wywołana przez bakterie Listeria monocytogenes. Bakterie te występują najczęściej w mięsie czy w mleku (ich obecność wynika z zarażenia się Listerią przez zwierzęta, od których produkty pochodzą. Co ciekawe zwierzęta zakażenie przechodzą zwykle bezobjawowo). Bakterie znajdują się także na owocach czy warzywach, dlatego tak ważne jest ich dokładne mycie przed spożyciem.

Źródła zakażenia listeriozą:

  • produkty mleczne niepasteryzowane, głównie sery pleśniowe;
  • nieumyte owoce i warzywa;
  • surowe mięso;
  • surowe ryby;
  • owoce morza;
  • gotowe, kupne dania spożywane bez odpowiedniej obróbki cieplnej.

Objawy listeriozy

Objawy choroby są zróżnicowane – od grypopodobnych po rozsiane, ogólnoustrojowe zakażenie. Co ważne, choroba nie rozwija się zazwyczaj u osób zdrowych. Na listeriozę narażone są osoby starsze, kobiety w ciąży, osoby z zaburzeniami odporności i przewlekłymi chorobami oraz noworodki.

U osób z prawidłową odpornością listerioza ma najczęściej przebieg bezobjawowy, mogą pojawić się objawy grypopodobne, dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, jak biegunka, które trwają maksymalnie 3 dni. Natomiast u osób z grupy ryzyka objawy są o wiele bardziej nasilone. Może dojść nawet do zaburzeń równowagi, światłowstrętu, objawów z ośrodkowego układu nerwowego (np. objawy zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych).

Choroba jest szczególnie niebezpieczna dla kobiet ciężarnych: Listerioza w ciąży – objawy, badania w kierunku listerii

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
7
1
Polecamy
Popularne parówki wycofane ze sprzedaży.
Mogą być niebezpieczne dla zdrowia!
Popularne parówki wycofane ze sprzedaży. Mogą być niebezpieczne dla zdrowia! TVN zdrowie
GIS ostrzega:
wykryto bakterie Listeria w łososiu sałatkowym.
Sprawdź, czy masz go w lodówce i zwróć do sklepu
GIS ostrzega: wykryto bakterie Listeria w łososiu sałatkowym. Sprawdź, czy masz go w lodówce i zwróć do sklepu TVN zdrowie
Partia parówek wycofana z obrotu.
Wykryto w niej bakterie groźne m.in.
dla kobiet w ciąży i dzieci
Partia parówek wycofana z obrotu. Wykryto w niej bakterie groźne m.in. dla kobiet w ciąży i dzieci Dzień Dobry TVN
Nie tylko lody i jajka.
Gdzie jeszcze mogą znajdować się bakterie salmonelli?
Nie tylko lody i jajka. Gdzie jeszcze mogą znajdować się bakterie salmonelli? Dzień Dobry TVN
Komentarze (1)
Anomi
Żeby zdrowe prosięta nie zakopywali w ziemi bo w karmię nie ma mięsa
Czytaj całość
Nie przegap
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?