Polub nas na Facebooku
Czytasz: Epidemia listeriozy w Hiszpanii. Co to za choroba i jak się przed nią bronić?
menu
Polub nas na Facebooku

Epidemia listeriozy w Hiszpanii. Co to za choroba i jak się przed nią bronić?

Surowe mięso

Fot: fcafotodigital / gettyimages.com

W Hiszpanii kilkaset osób zachorowało na listeriozę, z czego dwie zmarły. Rząd Hiszpanii wydał w tej sprawie specjalne ostrzeżenie i nakazuje obywatelom zachowanie szczególnych środków ostrożności. Czym jest listerioza i jak można się przed nią bronić?

Służby sanitarne w Madrycie podały, że do czwartkowego popołudnia stwierdzono w Hiszpanii ponad 150 zachorowań na listeriozę. Dodatkowo 520 osób ma objawy choroby i przebywa pod obserwacją lekarzy. Wśród zatrzymanych w szpitalu osób są 23 ciężarne. Pod koniec lipca jedna z kobiet w ciąży – po zjedzeniu mielonego mięsa – straciła zaawansowaną ciążę.

Z powodu listeriozy zmarły już dwie osoby - 62-letni mężczyzna oraz 90-letnia pacjentka szpitala Virgen del Rocio.

Co ciekawe, Hiszpania jest drugim krajem, w którym w ostatnim czasie odnotowano przypadki zachorowania na listeriozę. Wcześniej schorzenie pojawiło się w Wielkiej Brytanii. Z powodu listeriozy na wyspach zmarło sześć osób.

Listerioza – co to, za choroba?

Listerioza to choroba, która wywoływana jest przez gram-dodatnie pałeczki Listeria monocytogenes. Bakteria naturalnie występuje w przyrodzie, np. w glebie, ściekach, wodzie, gnijących roślinach, kiszonkach, u dziko żyjących i hodowlanych zwierząt. Bakteria może się także znajdować w surowych owocach i warzywach, surowym mięsie, niepasteryzowanych produktach mlecznych, surowych i wędzonych rybach. Mimo że kontakt z bakterią nie zawsze wywołuje problemy ze zdrowiem, to w niektórych przypadkach zakażenie może być bardzo niebezpieczne i doprowadzić nawet do śmierci chorego. W grupie ryzyka znajdują się przede wszystkim osoby starsze, dzieci, kobiety w ciąży, czyli te osoby, które mają znacząco obniżoną odporność. U tych osób zakażanie może wywołać posocznicę lub zapalenie opon mózgowych.

Jakie bakterie mogą znajdować się w mięsie? Dowiecie się tego z filmu:

Zobacz film: Jakie bakterie mogą znajdować się w mięsie? Źródło: Co nas truje

Listerioza – objawy

Wniknięcie bakterii do organizmu może, ale wcale nie musi dawać objawy. Ich występowanie, a także charakter dolegliwości zależy od tego, jak działa układ odpornościowy. U osób, które mają prawidłowo działającą odporność, obserwuje się gorączkę, dreszcze, bóle mięśniowe, biegunkę. Dolegliwości utrzymują się maksymalnie 3 dni.

W przypadku osób z obniżoną odpornością obserwuje się gorączkę, dreszcze, bóle mięśniowe, bóle głowy, nudności, wymioty, światłowstręt, przeczulicę, splątanie, zaburzenia równowagi, drgawki.

Kobiety w ciąży, u których doszło do zakażenia, najczęściej skarżą się na gorączkę, zmęczenie, bóle mięśniowe. Możliwy jest również przebieg skąpoobjawowy lub bezobjawowy.

Wystąpienie tego rodzaju objawów wymaga natychmiastowej konsultacji z lekarzem.

Aby potwierdzić listeriozę – poza szczegółowym wywiadem z pacjentem – konieczne jest wykonanie badania krwi, płynu mózgowo-rdzeniowego, płynu owodniowego lub łożyska. Bardzo rzadko materiał do badania pobiera się z jamy otrzewnej lub opłucnej.

Listerioza – leczenie

Listerioza to choroba, która wymaga podania antybiotyku. Czas leczenia zależy przede wszystkim od tego, jak działa układ odpornościowy pacjenta. Zazwyczaj chorzy muszą przyjmować leki minimum przez trzy tygodnie. Kuracja nie powinna trwać dłużej niż osiem tygodni. Dodatkowo chorym podaje się leki przeciwobrzękowe, przeciwbólowe, przeciwzapalne.

Listerioza – co zrobić, aby nie zachorować?

Najlepszym sposobem na uniknięcie zakażenia jest zachowanie odpowiednich środków ostrożności. Należy unikać jedzenia surowego lub niedogotowanego mięsa. Świeże warzywa i owoce – przed zjedzeniem – trzeba bardzo dokładnie umyć. Zaleca się także unikanie produktów mlecznych, które powstały z niepasteryzowanego mleka.

Bardzo ważne jest także to, aby wszystkie sprzęty czy naczynia niezbędne do przygotowywania posiłków były czyste.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
60
6
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?