Dieta odchudzająca pozwala pozbyć się zbędnych kilogramów, ale wymaga dużego samozaparcia. Ograniczenie ilości i kaloryczności spożywanych posiłków jest trudne, dlatego warto odchudzać się pod kontrolą specjalisty – dietetyka lub bariatry.
Jest to szczególnie ważne u osób otyłych, które nie powinny odchudzać się na własną rękę. Jeśli do zrzucenia jest kilka lub kilkanaście kilogramów, to można wypróbować popularne diety odchudzające.
Jakie są najpopularniejsze diety odchudzające?
Jedną z najczęściej stosowanych diet odchudzających jest dieta kopenhaska. Nie jest to tania dieta odchudzająca, ale na pewno szybka i dość skuteczna. Problemem może być jej restrykcyjność, ponieważ jest ona niskokaloryczna i niskowęglowodanowa. Dzienna liczba kalorii to 500–900, a czas trwania to 13 dni. Można na niej zrzucić od 5 do 20 kg.
Kolejną skuteczną dietą odchudzającą jest dieta 1000 kcal. W jej trakcie należy ograniczyć ilość spożywanych kalorii i zwiększyć aktywność fizyczną. Liczenie kalorii na początku może być dość trudne, ale na większości produktów podane są wartości kaloryczne, co znacznie upraszcza skomponowanie menu.
Szybkie odchudzanie zapewnić może dieta dr Dąbrowskiej, która bazuje wyłącznie na warzywach i owocach. Założeniem tej diety jest oczyszczenie organizmu, a utrata kilogramów jest tylko przyjemnym efektem ubocznym. Wytrwanie na tej diecie nie jest łatwe, ale warto, ponieważ uruchamia ona procesy samoleczenia, co pozwala pozbyć się wielu dolegliwości.
Co jeść, żeby schudnąć?
Jadłospis jest uzależniony od wybranej diety, ale zwykle bazuje na warzywach i owocach. W niektórych dietach wskazane jest także chude mięso i ryby, grube kasze, makaron razowy, brązowy ryż czy chrupkie pieczywo. Zawsze należy wypijać duże ilości wody, ponieważ oczyszcza ona organizm. Można wspomagać się specjalnymi tabletkami odchudzającymi, np. z guaraną, które przyspieszają spalanie tłuszczu, lub suplementami diety na odchudzanie.
Na pewno nie wolno jeść białego chleba, słodyczy i ciast, fast foodów oraz potraw smażonych na głębokim tłuszczu. Zalecane jest wprowadzenie do diety produktów o niskim indeksie glikemicznym oraz nisko przetworzonych. Nie wolno słodzić herbaty oraz innych napojów cukrem lub miodem, natomiast dozwolone są słodziki, np. ksylitol.
Warto wiedzieć, co jeść, żeby schudnąć, ale skuteczne odchudzanie to nie tylko dieta, lecz także wysiłek fizyczny. Umiarkowana aktywność fizyczna zwiększa zapotrzebowanie kaloryczne organizmu, co przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej.
Dieta odchudzająca - jadłospis na 7 dni
Zdrowe odchudzanie nie może być szybkie, ponieważ wiąże się z nim efekt jojo. Jadłospis powinien zawierać wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Można oczywiście szybko schudnąć, ale później równie szybko przytyć.
Przykładowy jadłospis w diecie na odchudzanie:
Poniedziałek
- śniadanie – szklanka słabej herbaty z ksylitolem, 2 kromki chleba razowego, chudy serek grani z rzodkiewką,
- II śniadanie – mały jogurt naturalny, gruszka, kromka chrupkiego chleba,
- obiad – filet z dorsza gotowany na parze, 2 gotowane ziemniaki, sałatka z kilku liści sałaty, szczypiorku i odrobiny oliwy, szklanka soku pomarańczowego,
- przekąska – jabłko,
- kolacja – sałatka z ugotowanej włoszczyzny, 1/2 szklanki brązowego ryżu i łyżki majonezu light;
Wtorek
- śniadanie – kawa z chudym mlekiem 1 1/2%, 2 kromki chleba żytniego z 2 plasterkami chudej wędliny i 2 plasterkami pomidora, jabłko,
- II śniadanie – sok wielowarzywny, 2 kromki chrupkiego pieczywa, mandarynka,
- obiad – gotowana pierś z kurczaka, pieczony batat, surówka w buraczków,
- przekąska – grejpfrut,
- kolacja – sałatka z tuńczyka w sosie własnym, 1/2 papryki i cebuli, kawa zbożowa;
Środa
- śniadanie – 4 łyżki płatków kukurydzianych ze szklanką naturalnego jogurtu, łyżką suszonej żurawiny i łyżeczką pokruszonych pestek dyni, herbatka rumiankowa,
- II śniadanie – banan,
- obiad – bitka wołowa z ziołami prowansalskimi usmażona na łyżeczce oliwy, 2 gotowane ziemniaki, 8 brukselek, szklanka soku owocowo-warzywnego,
- przekąska – pomarańcza,
- kolacja – 3 boczniaki uduszone z małą szalotką, jajkiem i łyżką posiekanej natki, szklanka wody mineralnej;
Czwartek
- śniadanie – 2 kromki chleba graham z 2 łyżkami twarożku kanapkowego, 2 plasterkami pomidora i szczypiorkiem, kawa z chudym mlekiem,
- II śniadanie – jogurt naturalny z pokrojoną w cząstki brzoskwinią, kromka pieczywa chrupkiego,
- obiad – 2 jajka sadzone na łyżce oliwy, 2 ugotowane ziemniaki, surówka z selera i 1/2 jabłka, szklanka soku pomarańczowego,
- przekąski – szklanka soku owocowo-warzywnego, kromka pieczywa chrupkiego,
- kolacja – sałatka z 1/2 gotowanej, pieczonej lub wędzonej piersi kurczaka, 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej, 2 łyżek żółtej papryki i kukurydzy, przyprawiona dressingiem zawierającym imbir;
Piątek
- śniadanie – herbatka miętowa, 2 kromki chleba razowego z 2 plasterkami wędzonego dorsza, kalarepka, 2 listki sałaty,
- II śniadanie – 2 kromki chrupkiego chleba, pomarańcza, mały odtłuszczony kefir,
- obiad – 200 g filetu z kurczaka upieczonego na ruszcie lub ugotowanego, 1/2 szklanki kaszy orkiszowej, mizeria z ogórka i łyżeczka odtłuszczonego jogurtu,
- kolacja – sałatka ze 100 g mintaja ugotowanego na parze, 3 liści zielonej sałaty, 1/2 czerwonej papryki, małego pomidora i natki pietruszki, szklanka soku z grejpfruta;
Sobota
- śniadanie – szklanka kawy zbożowej z odtłuszczonym mlekiem, 2 łyżki musli z kubeczkiem odtłuszczonego jogurtu i bananem,
- II śniadanie – kromka chrupkiego pieczywa z liściem sałaty i plasterkiem chudej wędliny,
- obiad – 150 g filetu z piersi indyka uduszonego z marchewką, cebulą i ziołami prowansalskimi, 1/2 szklanki kaszy gryczanej, surówka z pora z odtłuszczonym jogurtem,
- przekąska – brzoskwinia, 1/2 szklanki odtłuszczonej maślanki,
- kolacja – sałatka z 1/2 szklanki brązowego ryżu, 100 g wędzonego halibuta, 1 szalotki, 100 g selera naciowego i 1 łyżki odtłuszczonego sosu jogurtowego, szklanka soku jabłkowego;
Niedziela
- śniadanie – 1 bułka grahamka, 2 liście sałaty, 2 plastry chudej wędliny, 2 plastry serka topionego light, 2 plastry pomidora, szklanka kawy z odtłuszczonym mlekiem,
- II śniadanie – kubeczek jogurtu naturalnego z łyżeczką rodzynek, 1 kromka pieczywa chrupkiego,
- obiad – duszona pręga wołowa (130 g), surówka z 1 marchewki, 1 pietruszki, 1/2 selera, jogurtu naturalnego, 1/2 szklanki brązowego ryżu,
- przekąska – mus z 200 g truskawek z ksylitolem i 100 ml odtłuszczonej maślanki,
- kolacja – 100 g ugotowanej na sypko kaszy jaglanej ze szpinakiem uduszonym z małą szalotką na łyżeczce oliwy, herbatka z dzikiej róży.