Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czubajka kania (grzyb jadalny) - jak rozpoznać? Przepisy kulinarne
menu
Polub nas na Facebooku

Czubajka kania (grzyb jadalny) - jak rozpoznać? Przepisy kulinarne

Czubajka kania grzyb jadalny

Fot. jessicahyde / Getty Images

Kanie to grzyby bardzo często mylone z muchomorami. Jak rozpoznać kanie i co można z nich przygotować? Sprawdźcie koniecznie przepisy kulinarne wykorzystujące kanie, jako główny składnik dania. 

Kanie są często mylone z muchomorami, które są trujące. Co wyróżnia kanie? Kapelusz grzyba jest duży - jego średnica waha się od 10 do nawet 35 cm, a kształt zależy od wieku - u młodych owocników kapelusz jest kulisty, jajowaty, potem wypukły, u dojrzałych natomiast zupełnie płaski z garbkiem na szczycie, rzadziej parasolowaty. 

Trzon grzyba ma wysokość od 15-50 cm, natomiast grubość 1-2,5 cm i jest on w barwie kapelusza. Grzyb ma miły zapach i orzechowy smak. Miąższ jest biały i w kapeluszu powinien być gąbczasty. Właśnie - w kapeluszu, bowiem tylko one nadają się do spożycia. Miąższ w trzonie jest łykowaty, zdrewniały i nie powinien być spożywany - nie dlatego, że jest trujący. Jest po prostu niesmaczny.

Czubajka kania lubi miejsca trawiaste - spotkać ją możemy od lipca do końca listopada na brzegach lasów liściastych, polanach, w okolicach dróg. 

Zobacz film: Grzyby – dlaczego warto wprowadzić je do diety? Jakie wartości odżywcze mają grzyby? Ile mają kalorii?

Gdzie kupić grzyby z atestem? Zobaczcie sami:

Zobacz film: Gdzie kupić grzyby. Źródło: Wiem, co jem 

Przepisy kulinarne na kanie czubajkę

Każdy grzyb przed rozpoczęciem przygotowywania powinien być dokładnie umyty pod bieżącą wodą i oczyszczony z zabrudzeń. Przed przyprawieniem kani koniecznie ostrym nożem zdejmij skórkę z kapelusza! Pamiętaj także, że trzonów się nie je.

Kotlet z kani

  • 5 kapeluszy kani
  • 1 jajko
  • mąka
  • bułka tarta
  • olej
  • sól, pieprz do smaku

Grzyby należy obtoczyć w mące i jajku, na koniec w bułce tartej. Należy je smażyć na rozgrzanym oleju dopóki będą mieć złoty kolor. Grzyby można podawać zamiast mięsa - jako kotlety do ziemniaków, ryżu czy surówki. 

Jajecznica z kani

  • 2 kapelusze kani
  • 5 jajek
  • cebula
  • sól i pieprz do smaku

Jajka rozbić, a na patelni rozgrzać masło lub olej. Drobno pokrojone kanie smażymy razem z cebulą, a kiedy będą mieć złoty kolor i cebulka będzie zeszklona, dodajemy rozbełtane jajka. Smażymy i gotowe.

Gulasz z kani

Drobno posiekaną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek smażymy razem na patelni. Następnie dodajemy starta marchew oraz kapelusze Kani pokrojone w pasy. Doprawiamy do smaku i po chwili zalewamy bulionem. Całość gotujemy jeszcze około 15 minut.

Marynowane kanie

  • kanie
  • ocet
  • cukier
  • sól
  • ziele angielskie
  • listek laurowy

Grzyby musza być zdrowe i oczywiście oczyszczone. Należy je pokroić na pół lub na mniejsze części, jeśli są duże. Kanie wrzucamy na gotującą się osoloną wodę i gotujemy 10 minut. Odcedzamy, wkładamy do słoika i gotujemy zalewę octową wedle uznania - przykładowo 2 szklanki wody, 1 szklanka octu, 1 łyżka soli i 2 cukru. Zalewamy kanie gotującą zalewą i przekręcamy słoik do góry dnem.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
60
9
Polecamy
Borowik ceglastopory – jak go rozpoznać, jakie ma właściwości i jak go podawać?
Borowik ceglastopory – jak go rozpoznać, jakie ma właściwości i jak go podawać? TVN zdrowie
Grzyb miodówka – jak wygląda i gdzie można go znaleźć?
Przepisy z miodówką
Grzyb miodówka – jak wygląda i gdzie można go znaleźć? Przepisy z miodówką Dzień Dobry TVN
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda?
W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić? TVN zdrowie
Kania – jak rozpoznać i odróżnić ją od muchomora sromotnikowego
Kania – jak rozpoznać i odróżnić ją od muchomora sromotnikowego Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
Zapalenie zatok – jak odróżnić je od przeziębienia? Objawy i leczenie stanu zapalnego zatok
Zapalenie zatok – jak odróżnić je od przeziębienia? Objawy i leczenie stanu zapalnego zatok
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?