Polub nas na Facebooku
Czytasz: Bilans wodny i zawartość wody w organizmie
menu
Polub nas na Facebooku

Bilans wodny i zawartość wody w organizmie

Kobieta pije wodę mineralną z butelki.

fot. yagi studio / Getty Images

Człowiek powinien pić około 2-2,5l wody dziennie. Niedobór wody prowadzi do odwodnienia, a to z kolei może mieć poważne konsekwencje zdrowotne i doprowadzić do istotnych zaburzeń funkcji organizmu.

Woda stanowi większą część masy całego ciała człowieka, bowiem około 70% masy ciała. Odsetek ten podlega znacznym zmianom i jest zależny od wielu czynników jak wiek, skład ciała (zawartość tkanki tłuszczowej), warunki środowiska, w jakim żyje człowiek (klimat), jak również czynników wewnętrznych jak gospodarka hormonalna, dieta.

Zawartość wody w organizmie

Woda w organizmie jest zawarta przede wszystkim wewnątrz komórek, ale też w przestrzeniach międzykomórkowych. To, w jaki sposób rozłożona jest woda w organizmie, w ogromnym stopniu koreluje ze stanem zdrowia. Aby organizm mógł prawidłowo funkcjonować, wymaga odpowiedniej podaży wody. Tylko dzięki niej każda komórka, a tym samym tkanka i narząd jest w stanie prawidłowo pracować. Odwodnienie organizmu, nawet niewielkiego stopnia zaburza funkcjonowanie organizmu, a cięższe nieleczone odwodnienie prowadzi nieuchronnie do śmierci. To ile wody jest w człowieku, zależy od wielu czynników zewnętrznych i wewnętrznych. Dobowe zapotrzebowanie na wodę jest również zmienne, zależy od klimatu, przyzwyczajeń, chorób przewlekłych, wieku.

Jaką wodę pić? Czy woda różni się między sobą? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Dlaczego warto pić wodę? Jaką wodę wybrać? Źródło: Wiem, co jem 

Bilans wody w organizmie

Mniej więcej z pożywieniem i napojami dorosły człowiek dostarcza około 2,5 l wody dziennie. Dodatkowo około 300 ml wody pochodzi z procesów metabolicznych. Natomiast wydalanie odbywa się kilkoma drogami. Nie tylko z moczem i kałem, choć jak najbardziej te procesy są odpowiedzialne za większość wydalanej wody, ale również dochodzi do usuwania jej z organizmu z wydychanym powietrzem (ok. 500 ml) i przez skórę (ok. 600 ml).

Ile wody pić?

Ogólnie rzecz ujmując, człowiek dorosły powinien spożywać około 30 ml wody na każdy kilogram masy ciała. Przyjmowanie odpowiedniej ilości płynów jest wymogiem. Najczęściej zaleca się po prostu picie około 2-2,5 l wody dziennie. To, ile wody należy dostarczyć w diecie, zależy od wielu czynników. Przede wszystkim im młodszy wiek, tym większe zapotrzebowanie na wodę w stosunku do masy ciała. Większe zapotrzebowanie mają również mężczyźni w stosunku do kobiet. Zapotrzebowanie na wodę wzrasta również przy wyższych temperaturach i wilgotności, w stanach zwiększonej aktywności fizycznej. Choroby przewlekłe również wpływają na zapotrzebowanie na wodę. Takie choroby jak cukrzyca, wymioty i biegunki, zaburzenia wchłaniania, choroby przebiegające z wysoką temperaturą, choroby tarczycy, to stany, kiedy organizm wymaga zwiększonej podaży wody. Bogatobiałkowa dieta również zwiększa zapotrzebowanie na wodę.

Zapotrzebowanie na wodę wylicza się również jako przeliczenie ilości spożywanej wody na każdą kalorię pokarmu (1 ml wody na 1 kcal pokarmu). Należy pamiętać, że o tyle o ile człowiek jest w stanie bez jedzenia przeżyć nawet miesiąc to bez wody właściwie jedynie 3 dni, a w wyjątkowych przypadkach 5.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
8
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?