Żywność suszona i liofilizowana. Czy jest zdrowa, jakie ma wady i zalety?

Fot: RosetteJordaan / gettyimages.com

Zarówno suszenie, jak i liofilizacja żywności są metodami utrwalania żywności. Utrwalenie następuje poprzez usunięcie wody z produktu spożywczego. Dzięki takiemu zabiegowi termin przydatności znacznie się wydłuża, a produkt nabiera nowych przydatnych zastosowań. Jak suszenie i liofilizacja wpływają na produkt spożywczy i czy są to bezpieczne metody utrwalania żywności?

Czym jest suszenie żywności?

Suszenie żywności jest procesem, który polega na usunięciu wody z produktu spożywczego w celu jego utrwalenia. Zawartość wody obniża się do poziomu kilku, a nawet kilkunastu procent. Taki zabieg uniemożliwia rozwój drobnoustrojów, pleśni oraz ogranicza niekorzystne przemiany enzymatyczne i nieenzymatyczne w żywności, które prowadzą do strat cennych barwników i składników odżywczych.

Zabieg suszenia często zmienia wygląd, strukturę i możliwości zastosowania produktu. Na przykład mleko granulowanie jest wygodnym produktem o zupełnie innych zastosowaniach niż mleko płynne, np. jest wykorzystywane w turystyce, jako dodatek do koncentratów spożywczych w proszku czy jako składnik odżywek. Poprzez zabieg suszenia zwiększa się okres przydatności do spożycia, co jest bardzo istotne dla handlu, dystrybucji i możliwości zastosowań takiego produktu.

Niestety zmniejszenie zawartości wody w produkcie poniżej 5 proc., a nawet do 1-2 proc., nie zapobiega wszystkim niekorzystnym przezmianom. W tak odwodnionej żywności mogą przebiegać reakcje utleniania (autooksydacja tłuszczu), stopniowa degeneracja białka, utlenianie związków zapachowych, zmiana barwy. Ograniczenie tych niekorzystnych zmian można osiągnąć, m.in. poprzez stosowanie odpowiednich opakowań, dodatek przeciwutleniaczy.

Jakie produkty można poddać suszeniu?

  • Owoce i warzywa – produkty te zawierają bardzo dużo wody, która stwarza bardzo dobre warunki do rozwoju szkodliwych drobnoustrojów,
  • Chude mięso – wołowina, drób, ryby,
  • Mleko, maślanki serwatki, itp.,
  • Jaja,
  • Grzyby,
  • Ziemniaki – mąka, płatki, puree.
  • Kawa, herbata, odżywki, itp.

Wady i zalety suszonej żywności

Zalety

  • Wydłużenie terminu przydatności produktu,
  • Suszone owoce i warzywa dostarczają więcej składników mineralnych, błonnika pokarmowego. Proces suszenia powoduje straty, ale również kumulacje w mniejszej objętości. Przykładowo – 100g suszonych moreli dostarcza 60mg magnezu, a świeże morele w 100g zawierają tylko 9 mg tego pierwiastka.
  • Suszona żywność ma wygodną do użytkowania formę w zależności od przeznaczenia,
  • Wysokie parametry procesu niszczą patogeny w żywności,
  • Niektóre produkty nabierają na intensywności w smaku i zapachu, np. grzyby czy suszone śliwki,
  • Suszenie wpływa na obniżenie zawartości szkodliwych azotynów,
  • Produkty suszone nie wymagają skomplikowanej obróbki przed podaniem,
  • Suszone owoce mogą stanowić zamiennik cukru w ciastach, ciasteczkach itp., oraz są świetne, jako przekąska zamiast słodyczy.

Wady

  • Utrata części składników odżywczych. Produkty poddane długiemu suszeniu w wysokiej temperaturze są pozbawione części białek, witamin i substancji bioaktywnych, np. enzymów, kwasów i przeciwutleniaczy,
  • Nawet w suszonych produktach mogą zachodzić niekorzystne zmiany, które powodują obniżenie ich wartości odżywczej oraz sensorycznej, np. nieenzymatyczne brunatnienie, utlenianie czy stopniowa denaturacja białka,
  • Suszone produkty zmieniają barwę, do suszonych często stosuje się dodatek siarczanów, które ograniczają ten proces,
  • Suszone owoce zawierają dużo więcej kalorii niż produkty świeże, ze względu na sporą zawartość cukru,
  • Suszone produkty mogą być droższe niż świeże.
  • Suszone produkty dostarczają mniej witamin, związków bioaktywnych i biała, ale więcej minerałów, cukrów oraz błonnika (owoce i warzywa).

Dlaczego warto jeść suszone owoce? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Dlaczego warto jeść suszone owoce? Źródło: Wiem co jem, wiem co kupuję


Żywność liofilizowana

Liofilizacja jest nowoczesną metodą konserwowania żywności bez dodatku konserwantów, z zachowaniem ich wartości odżywczych, smaku i konsystencji. Proces liofilizacji polega na wymrożeniu wody z produktu, czyli woda w produkcie jest zamrażana, a następnie przechodzi w stan pary. Aby taki proces mógł zajść, musi być prowadzony pod obniżonym ciśnieniem. Produkty liofilizowane pakowane są próżniowo, dzięki czemu są lekkie, zajmują mało miejsca, są wygodne w transporcie i można je przechowywać w każdych warunkach.

Początkowo żywność liofilizowana była przeznaczona głównie dla astronautów. Jednak, kiedy produkcja stała się tańsza, takie produkty zaczęto dostarczać żołnierzom, żeglarzom, himalaistom i innym, którzy potrzebowali żywności z długim terminem przydatności. Dziś takie produkty można znaleźć w wielu sklepach.

Liofilizacja pozwala pozbyć się bakterii i grzybów, które powodują, że żywność się rozkłada. W ten sposób konserwowane produkty zachowują swoją barwę, smak, aromat, a nawet pełną wartość odżywczą i biologiczną! Dodatkowo, podczas liofilizacji usuwane są rakotwórcze azotyny.

Które suszone owoce lubisz najbardziej?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj

Jedynymi wadami liofilizacji jest wysoki koszt procesu oraz wrażliwość produktów na wilgotność.

Co można liofilizować?

Liofilizacji można poddać prawie każdy produkt spożywczy.

  • Owoce i warzywa,
  • Zioła,
  • Kawa,
  • Gotowe dania,
  • Sosy.
Data aktualizacji: 03.06.2019,
Opublikowano: 31.05.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej